Knokke 10k (01/05)

Vandaag had ik de keuze tussen meelopen met m’n joggingclub in de aflossingsmarathon te Evergem of te lopen in de Knokke 10k van de Running Tour. Daar ik vorig jaar reeds meedeed in de aflossingsmarathon te Evergem opteren we dit jaar maar voor Knokke, op die manier kan Jessie dan ook deelnemen aan een wedstrijd. Jessie kiest voor de ladies run en zelf opteer ik voor de Knokke 10k (met een officiële afstand van 10.2 kilometer).

wachten tot we van start mogen gaan

wachten tot we van start mogen gaan

M’n doel vandaag is om te proberen om rond de 15k/u te lopen en zo m’n ultieme doel te bereiken van onder de 40′ te duiken op de 10k afstand. Ik weet dat het op dit parcours niet makkelijk zal zijn, aangezien het allesbehalve plat is hier in Knokke, maar we zullen ons uiteraard volledig geven, zoals in elke wedstrijd waar we aan deelnemen.

De wedstrijd
Ik heb kunnen een laag startnummer bemachtigen en kan me dus redelijk vooraan positioneren op ongeveer de 4e startrij. Op deze manier kan ik direct m’n tempo lopen zonder al te veel energie te moeten verspelen aan het inhalen van andere lopers.

Vlotjes van start

Vlotjes van start

Ik ga vlotjes van start en zet me in het zog van een grote vrouw, het gaat eigenlijk veel te hard voor me met snelheden boven de 16k/u, maar ik blijf tegen beter weten in toch maar hangen. Het is hard tegen wind en ik zit hier eigenlijk ideaal denk ik. De volgende kilometer zakt haar tempo gelukkig ietsje, we rapen wel veel lopers op en ik moet manouvreren om m’n gunstige positie in haar zog te blijven houden. De 3e kilometer worden we de dijk opgestuurd, de wind blaast hier niet normaal, het gaat veel te snel voor me en ik moet op m’n tandvlees bijten om te blijven hangen.

We slaan nu rechts af en lopen nu doorheen de villawijken van Knokke, de wind is hier minder in het nadeel en besluit vanaf nu m’n eigen (lager) tempo te lopen. Patrick de Sutter en Frederik Ampe halen me bij. Frederik vraagt of ik op sub-40′ koers ben vandaag, ik antwoord positief, maar zeg er ook meteen bij dat het beste er wel vanaf is nu bij mij. Je moet ons maar volgen zegt Frederik, makkelijk gezegd maar onbegonnen werk voor me want hij loopt me te snel. Frederik loopt van me weg, maar af en toe kijkt hij achter zicht en roept me nog wat aanmoedigingen tegemoet.

Het begint nu op en neer te gaan door de villawijken. In een stuk bergop loopt Patrick me voorbij en slaat een gat en ik blijf hem op een 20-tal meter volgen.

5 kilometer punt voltooi ik in 19:33 (nieuw PR, 8 seconden sneller dan het vorige PR op de 5k (en ik liep eigenlijk nog sneller in Sluis (maar daar was het net geen 5k)).

De vermoeidheid begint serieus te spelen en ik moet alle mentale mindtricks bovenhalen om mezelf te blijven oppeppen om m’n benen zo snel als mogelijk te blijven ronddraaien. In de kilometer die volgt zit er nog een serieuze helling, dewelke me serieus diep in m’n krachtenarsenaal doet duiken om hem te overwinnen. Op het einde van de 6e kilometer zie ik wel dat ik nog een 20-tal seconden ruimte heb om de 40′ grens te doorbreken. Het zal er hem om spannen denk ik, want het lukt me nu niet meer om nog 15k/u te lopen op dit moment.

Het ergste van de hellingen is achter de rug en het word gelukkig terug iets vlakker, op alle kilometer-borden zit ik nog altijd serieus onder de doeltijd, maar m’n Garmin is minder vergevingsgezind. Bv op het 7 kilometer-bord, duidt m’n Garmin nog maar 6.9 kilometer aan. Ik blijf uit gewoonte maar m’n Garmin als referentie gebruiken. Heb terug een paar seconden moeten inleveren van m’n reserve, het wordt heel spannend denk ik…

Op het 9 kilometer punt heb ik maar 2 seconden speling meer om de doeltijd van 40′ nog te halen. Ik weet dat het sneller moet en haal alles uit m’n krachtenarsenaal wat er nog in zit, ik loop naar Patrick De Sutter toe en ga hem voorbij.

De laatste kilometer, nog alles er uit halen wat er in zit

De laatste kilometer, nog alles er uit halen wat er in zit

We lopen nu de piste op, nerveus hou ik m’n Garmin klokje in de gaten, wat duurt het lang eer dat 10 kilometer punt er aan komt… en dan uiteindelijk zoemt het klokje… 10 kilometer in 39:58 (15k/u). Yes! 13 seconden sneller dan het vorige PR op de 10k (wat bijna 3 jaar standhield) en eindelijk onder die 40 minuten! Weliswaar nipt, maar toch, heel tevreden! M’n ultieme loopdoel bereikt! Yes!

Het is nu maar 100 meter meer naar de finish en ik zou nog wel even kunnen doorduwen aan dit zelfde tempo, maar waarom zou ik, het 10k doel is bereikt, ik wil ten volle genieten van dit moment! Ik verlaag m’n tempo, steek m’n armen in de lucht en bol rustig uit naar de finish. YES!

Ik beëindig de 10.14 kilometer in 40:35 (15k/u) en word hiermee 122e op 2458 deelnemers.

Heel tevreden uiteraard. :)

wedstrijdverloop

wedstrijdverloop

18 Responses to “Knokke 10k (01/05)”

 1. Erwin says:

  Proficiat Peter. Eindelijk na veel jaren zwoegen een tijd onder 40 min op de 10 km.

  • peter says:

   Eindelijk inderdaad, ik liep 40:11 op 28/08/2010 en daarna ging het eigenlijk enkel maar trager, maar aan de andere kant is het ook wel snel gegaan om de conditie te verbeteren, begin dit jaar toen ik me het doel stelde om toch maar eens te trainen voor een sub-40 liep ik de 10k in 43′, de snelheidstrainingen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen dus. :)

 2. Timperman Carlos says:

  Doel bereikt!

 3. Jan Lefever says:

  yes he can :) ,proficiat !!!

 4. Kevin Strubbe says:

  Sterk!

 5. Sander Vermick says:

  Knappe prestatie Peter!

 6. Kurt Haertjens says:

  Sterk gelopen.

 7. Destoop Peter says:

  Prachtig Peter en een dikke proficiat en geniet er maar van ;)

 8. Bert Wauters says:

  proficiat!

 9. Running Cremke says:

  Proficiat, zou dat ook nog wel eens willen kunnen. Maar ja willen en doen …

 10. Frederik Ampe says:

  Goed gedaan! Misschien te snel gestart, mocht je met ons gestart zijn was je waarschijnlijk iets sneller op het einde. Maar een dikke proficiat.

 11. chris says:

  straf zeg! dikke proficiat!

 12. Aschwin says:

  Goed zeg! Heerlijk gevoel moet dat zijn geweest. En nu: op naar het volgende doel (nadat je uiteraard nog eventjes hebt nagenoten van dit ultieme doel)!

 13. Nils Geerinck says:

  sjieke dinges! :)

 14. Raf says:

  Proficiat. Van die magische grens droom ik ook. chapeau.

 15. t’is mij dit jaar ook al één keer gelukt
  proficiat Peter!!!

 16. peter says:

  Merci allemaal, blij dat het me eindelijk gelukt is :)

 17. […] loopwedstrijd van gisteren (waar ik m’n PR op de 10k verbeterde) zit nog serieus in m’n benen, maar vandaag […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.