Evergem Ekiden (01/05)

Op 1/5 vallen traditioneel altijd een paar leuke wedstrijden samen: de Evergem Ekiden, de Knokke 10k en de Bardelaereloop. Dit jaar viel m’n voorkeur om de ekiden te Evergem te gaan lopen, waar ik samen met clubgenoten van m’n joggingclub zou deelnemen in de ploeg met als inventieve groepsnaam “Joggingclub Aalter 3”.

De ekiden is een marathon die in estafette wordt gelopen met 6 lopers, de af te leggen afstanden zijn achtereenvolgens: 5 – 10 – 5 – 10 – 5 – 7.195. Ik ben de 2e loper en zal dus een 10 kilometer afstand voor m’n rekening nemen.

Ik sta te wachten in de wisselbox en zie na 18 minuten nog steeds de 1e loper niet verschijnen, een zwaar parcours blijkbaar denk ik. Maar dan gaat het snel, de ene na de andere ploeg wordt afgeroepen, waarbij de mensen uit de afgeroepen ploegen dan een stapje voorruit zetten om de aflossing te doen. Er zijn al heel wat ploegen gepasseerd als onze loper (Nico) er aankomt, hij zet nochtans een heel goede tijd neer met 22′ op de 5K. Goed gelopen zeg ik tegen Nico terwijl ik het lint aanneem.

Ik gooi het lint om me heen en al lopend duw ik m’n Forerunner in en begin aan m’n eerste ronde. Bij het buitenkomen van de sporthal is er meteen een eerste drinkpost. Ik heb eigenlijk best wel dorst (al een goed uur niks meer gedronken en het is best warm vandaag), maar net aan de drankpost haal ik een loper bij waardoor ik enkel drank kan aannemen indien ik zou vertragen… Daar heb ik nu ook geen zin in dus ik schiet de drankpost maar voorbij zonder drank aan te nemen.

Een kort stukje onverhard en daarna de baan op. De eerste kilometer ben ik aan een heuse inhaalwedstrijd bezig, de een na de andere loper schiet ik voorbij. Ik vermoed dat m’n snelheid niet laag zal liggen maar ik weiger op m’n Garmin te kijken. 1 kilometer punt, de Garmin zoemt. 1e kilometer in 3:47 (15.8k/u), beetje rap denk ik… Maar ik blijf doorzetten, ik blijf nog steeds vlotjes lopers van andere ploegen inhalen. Net voorbij het 2 kilometer punt is er terug een bevoorrading, in de rapte graai ik een bekertje mee dat ik uit pure gewoonte leeg giet over m’n hoofd. Net voorbij de bevoorradingspost ga ik Tine voorbij, ze is een 2-tal minuten voor me vertrokken. Hey zeg ik in ‘t passeren.

Ik vervolg m’n inhaalrace, de 3e kilometer is wel een groot stuk tegenwind, de snelheid zakt een eind terug, het is best warm met temperaturen rond de 20?C en ik heb nog steeds geweldige dorst, ik blijf wel vlotjes lopers bijhalen. Net voorbij het 3 kilometer punt moet ik dulden dat een snellere loper mij voorbijgaat, hij zal de enige zijn die me voorbijgaat vandaag.

We gaan nu de finse piste op, dit loopt een stuk lastiger en de snelheid zakt nog iets verder terug, bovendien moet je soms treden opspringen en op het einde zelfs een heuse helling af. Bij de eerste doorkomst in de sporthal staat er ongeveer 20:30 op m’n klokje, het beste is er al een tijdje af bij me en het zal me dan ook niet verbazen dat de tijd voor m’n 2e ronde een stuk trager zal zijn.

Occasioneel haal ik nog eens een loper bij nu, maar het tempo van inhalen gaat minder snel dan in m’n eerste ronde. Ik ben dan ook blij dat ik m’n 2e keer in de sporthal m’n ronde mag beëindigen. Ik zie eerst Marnix niet staan (onze volgende loper) maar dan zie ik hem verscholen staan tegen de rand van de groep lopers, ik versnel terug even richting Marnix, geef hem de band en wens hem succes. Heb nu al 10 kilometer ongelooflijke dorst dus na de wedstrijd strompel ik de kortste weg naar de bevoorradingspost waar ik nu wel uitgebreid de tijd neem om een literke water te drinken. :)

M’n 2e ronde heb ik afgelegd in ongeveer 22:00 en kom uit op een totaal-tijd van 42:34 (voor een gemeten afstand van 10.16k – 14.3k/u). Toch wel heel tevreden mee op dit toch zware parcours.

Uitslag team

De 3 teams van onze joggingclub samen op de foto

De 3 teams van onze joggingclub samen op de foto

loper tijd snelheid
Nico Schelstraete (5k)
Peter De Decker (10k)
Marnix Sergeant (5k)
Sabine Maes (10k)
Dagmar Van Eesvelde (5k)
Wim De Lannoy (7.2k)
22:08
42:36
27:34
47:48
26:06
32:54
13,6 k/u
14,1 k/u
10,9 k/u
12,6 k/u
11,5 k/u
13,1 k/u

Met ons team worden we 47e op 154 ploegen in een totaal-tijd van 3:19:06.

Mijn Wedstrijdverloop

wedstrijdverloop: het gaat steeds trager...

wedstrijdverloop: het gaat steeds trager...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.