Midwinter Halve Marathon Cadzand – de 5 kilometer en de halve…

Vandaag is er de keuze tussen 2 te lopen afstanden: 5 kilometer en een halve marathon (21.1 kilometer). Ik kies voor de 5 kilometer wedstrijd omdat dit het beste past in m’n plan om sneller te worden op de 10k afstand, maar hou op het moment dat ik me inschrijf wel al in het achterhoofd om de resterende 16 kilometer op een rustig(er) tempo uit te lopen eenmaal ik klaar ben met de wedstrijd.

Mijn doel vandaag is tweeledig:

 • Een zo snel als mogelijke 5 kilometer lopen, liefst met een gemiddelde van boven de 15k/u
 • De resterende afstand als een vlotte duurloop afhandelen

De wedstrijd

Zoals steeds is het een drukke bedoening in Cadzand en velen willen toch een beetje vooraan staan wat gepaard gaat met het feit dat de deelnemers een eind voor de startlijn staan. Elk jaar opnieuw slaagt de organisatie er toch in de ganse groep mensen achteruit te duwen alvorens het startsein te geven. Zelf ga ik vandaag van start van op de 4e rij zodanig dat ik meteen een vlot tempo kan lopen van in de start.

Tijdens de eerste kilometer zie ik de voorste rijen deelnemers vrij snel van me weglopen en ook van achter me komen er me verscheidene lopers voorbij. De eerste kilometer wordt afgehandeld in 3:56, slechts ietsje sneller dan 15k/u en heb niet het gevoel dat ik veel beter zal kunnen vandaag.

Ik begin wel een paar plaatsen op te schuiven en ik had me nochtans voorgenomen om zoveel als mogelijk in het zog van anderen te lopen, maar dat voornemen duurt niet heel erg lang, want halfweg de 2e kilometer zit ik aan de kop van een mini-peletonnetje te sleuren.

Het begin van de 3e kilometer worden we getrakteerd op een steile helling, waar ik toch even van moet bekomen alvorens ik terug de snelheid kan oppikken.

We lopen nu door de duinen van Cadzand en het gaat op en neer (meer naar boven dan naar beneden heb ik de indruk :)). Ik voel dat m’n inspanning toch echt wel begint te wegen en het is echt werken om de benen op dit hoge tempo te blijven ronddraaien.

Na 4 kilometer verlaten we het duinen-gebied en komen terug op de beter te belopen straten. Ik weet ook dat het nu maar 1 kilometer meer is tot de meet, ondanks de vermoeidheid lukt het me om de snelheid te verhogen.

Ik beëindig de 5.04 kilometer in 19:41 (15.3k/u) en word daarmee 8e op 97 deelnemers. Super tevreden.

Cadzand - wedstrijdverloop

Cadzand – wedstrijdverloop

De resterende 10 mijl

Het eerste deel van de opdracht voor vandaag is meer dan geslaagd, na m’n finish moet ik toch even bekomen van m’n inspanning en wandel tot aan de bevoorrading die een 100-tal meter na de finish is geposteerd. Na een bekertje water trek ik mezelf terug op gang voor de resterende 10 mijl.

Het gebeurt wel vaker dat ik nog een rondje uitloop na een wedstrijd, maar nooit is het zo ver als vandaag en als ik uitloop is het doorgaans op een tempo van 10k/u. Vandaag is het doel om er een zo vlot als mogelijke duurloop van te maken met een tempo van om en bij de 12k/u.

De laatste 16 kilometer van deze halve marathon zijn heel afwisselend: trappen op, trappen af, stukje door los zeezand, kilometers langs de kustlijn, op en neer langs fietspaden. Op sommige delen van het parcours blaast de wind hard.

Het is moeilijk om me er niet toe te laten verleiden om op wedstrijdtempo te lopen en aan te pikken bij de vele lopers die me nu voorbijlopen, maar al bij al lukt dit me redelijk. Ik zie wel dat de snelheid een stukje hoger ligt dan wat ik voor ogen had om te lopen in dit gedeelte. Ik beëindig de 16.14 kilometer met een (redelijk) fris gevoel in 1:18:52 (12.3k/u). Een pittige training na een pittige wedstrijd…

De 5k wedstrijd en het uitlopen samen zijn goed voor 21.16 kilometer in 1:38:32. Best wel snel voor me en als ik er had voor geopteerd om de halve marathon als wedstrijd te lopen zou m’n tijd eigenlijk niet zo veel sneller zijn geweest…

Cadzand - de resterende 10 mijl

Cadzand – de resterende 10 mijl

In ieder geval zit hier vandaag een tevreden mens: een geslaagde wedstrijd onmiddelijk gevolgd door een geslaagde snelle duurloop training.

8 Responses to “Midwinter Halve Marathon Cadzand – de 5 kilometer en de halve…”

 1. Belinda Gabriëls says:

  Knap zeg. Wat een tempo

 2. Jan Lefever says:

  mooie training hoor ,die 15km/h op de 10km die komt wel :)

 3. Peter says:

  Ik zie net dat ik m’n PR op de 5k vandaag gebroken heb, 2 seconden beter dan het vorige PR (hield al stand van 22/08/10, toen liep ik 5K in 19:43 – http://peterdedecker.com/28-08-2010/levenslijnloop-sijsele-2708/ ). Woot :)

 4. Kurt Haertjens says:

  Sterk gelopen en mooi opgebouwde snelheid bij die 5km, een voorbeeld voor mij want ik ben bijna elke keer veel te snel weg…

 5. Dirk Van Thuyne says:

  proficiat met je pr! Sjjiek

 6. Patrick De Sutter says:

  Sterke prestatie.

 7. Kevin Strubbe says:

  goed bezig, Peter!

 8. Aschwin van den Abeele says:

  Mooi dat je er een dubbeldoel van hebt gemaakt. Knappe tijd op die 5 km!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.