4e loop wintercriterium Ursel (3/3)

Er zijn veel wedstrijden vandaag: er is de cross in het criterium van de Vrije Sporters, de bosmarathon in Lembeke, de 10 miles tussen Oostende en Brugge en de 4e manche van het loopcriterium in Ursel. Ik zou ze het liefst allemaal lopen, maar dat kan natuurlijk niet en kies er uiteindelijk voor om in Ursel te lopen.

Er is keuze tussen 3 te lopen afstanden: 5k, 10k of 15k. Ik opteer voor de langste afstand vandaag, mede omdat ik dan kan vergelijken met de vorige malen dat ik hier deelnam en dus kan checken of de conditie in stijgende lijn is of niet…

De 1e maal liep ik hier 1:04:11, de 2e maal deed ik er 1:03:57 over en de 3e maal was het een alternatief parcours en toen ging ik eens los op de korte afstand.

Het doel voor vandaag is het trachten beter te doen dan de vorige keren dat ik hier deelnam, er minder lang over doen dus dan 1:03:57 (of sneller lopen dan 13.9k/u). Geen evidente opdracht, maar allee, zoals steeds gaan we proberen ons beste beentje voor te zetten…

De wedstrijd
Ik positioneer me op de 3e startrij en start vrij behouden. Ik word hier en daar opgehouden door lopers die ik voorbijwil en het is even zigzaggen van links naar rechts om te passeren. Uiteindelijk hang ik m’n wagonnetje aan de kar van Peter Declerck die op dat moment een mooi tempo loopt.

Filip Van Cauwenberghe komt ons vervoegen en ik volg zijn spoor, omdat ik zie dat Peter het lastig krijgt. Samen met Filip schuif ik een paar plaatsen naar voor op tot er zich uiteindelijk een groepje vormt van een 5-tal man. Ik zie wel dat het eigenlijk te snel gaat voor me, maar ik blijf toch maar zitten.

De 2e kilometer moeten we door het onverharde bos-stuk met vele putten in de weg en het is dus opletten waar je voeten te zetten. Ik heb het lastig om het groepje te blijven bijbenen en hang aan de rekker achteraan het groepje. Eenmaal de lastigste bosstroken achter de rug zijn, kan ik m’n positie in de groep een stuk makkelijker handhaven en kan nu zelfs terug een stukje recuperen ondanks de hoge snelheid die we nog steeds lopen…

De volgende onverharde strook komt er aan, maar deze ligt er een stuk beter bij en kan ik makkelijker bolwerken…

Tijdens het oplopen van Ursel Berg gaat het me eigenlijk iets te traag in het groepje, maar ik besef dat het nog ver is en onderga het tempo van de groep.

De finishlijn (na 4.9k) wordt een eerste maal overschreden, tijd net onder de 20′. Pfft denk ik, we moeten nu nog 2 maal deze zelfde ronde lopen.

Bij de bosstrook (op het 6 kilometer punt ongeveer) heb ik het terug lastig, bovendien plaatst een persoon uit ons groepje net nu een kleine tempo-versnelling. De 3 anderen gaan mee en ik moet de rol lossen.

We komen terug op de verharde weg, ik hang nu op een 100-tal meter achter het groepje. Ik krijg met de beste wil van de wereld het gat niet toe, maar ik zak ook niet verder weg, de afstand op het groepje blijft nagenoeg gelijk. Het groepje haalt een ander groepje bij en ze temporiseren even waardoor ik kan dichter kruipen. Het gat is verkleind naar 50 meter maar het begint terug te bollen in het groepje blijkbaar en het gat verkleint niet meer (maar wordt ook niet groter)…

water aannemen (foto: Jessie)

water aannemen (foto: Jessie)

De 2e maal gaan we de finish over, ik neem een bekertje water aan en giet het over m’n hoofd.

Ik volhard in m’n boosheid om te trachten het gat niet groter te laten worden op het groepje.

Het groepje is een stuk kleiner geworden daar een groot aantal er mee ophoudt na 2 rondes en ik zie zie dat Filip Van Cauwenberghe nu ook uit het groepje gewaaid wordt. De overschot van de groep loopt verder van me weg en op Filip houdt ik ongeveer dezelfde afstand. Filip kijkt niet om en blijft tempo doorlopen.

Voor de 3e maal moeten we nu die verrekte bosstrook over, ik zie Filip verder van me weglopen. Op de verharde stroken kan ik terug naderen en met mondjesmaat kan ik het gat verkleinen. Uiteindelijk als ik tot op 10 meter genaderd ben plaats ik een kleine versnelling om de aansluiting met Filip te vinden.

We moeten nu de laatste maal Ursel berg over, Filip voelt m’n aanwezigheid en verhoogt het tempo een klein beetje. Door het gat toe te lopen zit ik tegen m’n maximum aan te lopen en ik moet toelaten dat Filip terug van me wegloopt en ook aan Mike die met een inhaalrace bezig is moet ik toestaan om me nog voorbij te gaan.

De laatste kilometer hoor ik 2 mensen (Danny Versluys en Ivan De Muynck) achter me nog een versnelling plaatsen. Ikzelf verdapper ook ietsje en slaag er in om hen af te houden.

Ik beëindig de 14.9 kilometer in 1:1:11 (14.6k/u) en word daarmee 9e op 38 deelnemers.

Bijna 3 minuten sneller dan de vorige keer en dus uiteraard heel tevreden!

de finish (foto: Jessie)

de finish (foto: Jessie)

Wedstrijdverloop

wedstrijdverloop

wedstrijdverloop

10 Responses to “4e loop wintercriterium Ursel (3/3)”

 1. Aschwin van den Abeele says:

  Knap gelopen zeg! Zo’n vooruitgang op dit parcours t.o.v. vorige jaren… Hoe ouder, hoe sneller!

 2. Belinda Gabriëls says:

  Wat een snelheid! Super, hoor.

 3. David Ceulemans says:

  Gij blijft toch goe bezig, zulle! ;)

 4. Kurt Haertjens says:

  goed gelopen! je doel van op 10km onder de 40′ gaat toch wel zeer dichtbij zijn…

 5. Luc Ryckaert says:

  Knap gedaan.

 6. Gilberte Scheldewaert says:

  Knap gelopen, proficiat !

 7. Jan Lefever says:

  veel beter ingedeeld peter !!! great job :)

 8. Patricia Verschuere says:

  Goed gedaan en weer een mooi verslag !

 9. Veerle Hofman says:

  dat was zeker knallen. knap gelopen. en weeral een mooi verslag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.