marathon Brussel (tempomaker 3u59)

Voor een marathon in 4 uur draai ik normaal m’n hand niet om, maar vandaag ben ik nerveus. Ik loop al 3 weken met een verkoudheid waar ik maar niet van af geraak en lopen terwijl je moeilijk kan ademen is verre van evident.

Roel Kleine, een Nederlandse loper, is m’n mede-pacer vandaag. Zowel Roel als mezelf liepen reeds een 10-tal keer als tempomaker en we zijn dus een ervaren team.

Tijdens de eerste kilometers - pacen samen met Roel (foto: Urban Tri Sports)

Tijdens de eerste kilometers – pacen samen met Roel (foto: Urban Tri Sports)

Brussel is door de vele hellingen een moeilijk parcours om het tempo aan te geven. Het makkelijkst zou voor ons zijn om een vast tempo te lopen, maar dan blaas je vele volgers op en dat moeten we dus vermijden…
Bergop doen we het rustig aan en bergaf en op het vlakke lopen we iets sneller.

Parcours-kennis is belangrijk in deze marathon, ik liep al vaak in Brussel en weet dus waar er bonus-tijd moet genomen worden, ik ken ook de hellingen waar we tijd zullen verliezen. Ondanks deze parcours kennis blijft het wel de ganse weg rekenen en tellen.

Ik heb m’n Garmin blijkbaar niet goed opgeladen want rond het 10 kilometer geeft deze reeds een low battery alarm, ik probeer nog de tijd te verlengen door m’n hartslagmeting uit te schakelen. (Het helpt ietsje maar het is uitstel van executie, rond het 30 kilometer punt geeft de Garmin de geest en schakelt zichzelf uit…)

We hebben een mooie groep volgers achter ons en zullen velen van hen van start tot finish kunnen begeleiden. Naast het tempo aangeven, blijven we hen onderweg aanmoedigen en helpen hen te herinneren dat ze moeten blijven eten en drinken. Velen lopen hun eerste marathon, maar er zijn verschillende mensen bij die er ook reeds een aantal achter de kiezen hebben. Altijd leuk om te horen waar ze reeds gelopen hebben! Er zijn ook mensen die me herkennen van in Visé (maasmarathon) en me toen ook volgden, volmondig gaan ze akkoord met warm he daar, gelukkig is het nu goed loopweer!

10 kilometer punt:

21 kilometer punt:

30 kilometer punt:

Op het 30 kilometer punt na een 2 kilometer steile helling hebben we nog steeds een mooie groep volgers. De helling heeft veel tijd gekost, we komen door met slechts 15 seconden voorsprong op schema. Ik weet dat dit te weinig zal zijn om de Tervurenlaan vlot te overleven, dus er zal tijd moeten genomen worden tijdens de volgende kilometers en stellen onze cruise control in op 11k/u.

Bij mij is m’n Garmin ondertussen uitgevallen, maar weet door m’n tempogevoel ook zonder horloge hoe hard ik ongeveer loop. Roel blijft uiteraard de tussentijden controleren. We zitten goed op schema en aan de voet van de Tervurenlaan zullen we een kleine 2 minuten speelruimte hebben.

De laatste kilometers lopen we samen met de halve marathon lopers. Wij lopen een stuk sneller dan de halve marathon lopers dus we moeten er ons een weg doorheen banen. Het zal wel geen correct frans zijn maar het helpt wel dat ik regelmatig Attention, pardon, merci! roep. De halve marathon lopers maken plaats en wij kunnen vlot door.

De Tervurenlaan. De snelheid wordt drastisch naar beneden gedraaid, maar het blijft wel verrekt lastig.

Ik zwijg geen moment en moedig de volgers van beneden tot boven aan. Roel laat zich uitzakken naar de achterhoede om de groep gesloten te houden. Sommigen moeten lossen, maar velen bijten op hun tanden en kunnen blijven hun wagonnetje aanhaken. We zijn boven, oef! Nog steeds een grote groep volgers, we banen ons verder een weg doorheen de halve marathon lopers.

Nog een kilometer, we moedigen de mensen aan die nog wat over hebben om te versnellen. Velen lopen van ons weg. Wij ontfermen ons verder over de lopers die de 11k/u snel genoeg vinden.

Nog 100 meter. Ik vraag aan de vrouw die achter me hangt of ze het ziet zitten om nog een sprintje te trekken. Ze knikt van ja, dus we versnellen. We gaan samen over de streep en steken onze handen in de lucht.

Ik finish de marathon in 3:58:24 (10.7k/u) en word daarmee 820e op 1427 finishers.

Tussentijden

Tussentijden

Zeer veel mensen van begin tot eind kunnen begeleiden, zeer veel bedankjes gekregen, een bijzonder geslaagde pace-opdracht!

finish-video:

Grappig detail: 2 meter voor de finish steek ik collega Jésus Perez Prieto voorbij. Ik wist niet dat Jésus meedeed met de marathon en zag pas na de finish dat hij er was. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.