Marathon Brussel (pacer 4u15)

pacen samen met Hugo

pacen samen met Hugo (klik voor grotere foto)

Ik pace vandaag samen met Hugo, een ervaren marathonloper met een kleine 150 marathons op zijn conto.

Brussel is een moeilijk parcours om te pacen, het is er geen meter vlak. Als het omhoog gaat lopen we trager dan doeltempo, als het daalt lopen we iets sneller dan doeltempo en als het nagenoeg vlak is proberen we het doeltempo van ~10k/u te benaderen. Het is een mooi groepje lopers dat ons volgt. De groep slankt langzaam maar zeker af, de kilometers eisen hun tol, maar na de steile helling op de Tervurenlaan hebben we nog steeds een groep lopers van een kleine 20 personen.

Pieter-Jan liep op de Tervurenlaan helling de ganse tijd naast me, maar eenmaal boven gekomen zegt dat hij te diep is geweest en moet wandelen. Hij voegt de daad bij hij het woord. Niet panikeren zeg ik hem, je hebt een kleine 2 minuten speling op 4u15. “Ok” hoor ik hem nog zeggen.

Ik laat me uitzakken tot in de achterhoede van de groep en overschouw de overige lopers, het ziet er goed uit. Perfect tempo, mooi groepje nog van 20 lopers, de lopers zijn gefocust en we hebben het moeilijkste deel van het parcours achter de rug. Nog 5 kilometer… dit moet voor hen allemaal lukken om binnen de 4u15 te finishen. Super!

Ik kijk achterom.

Ik zie in de verte dat Pieter-Jan terug begonnen is met lopen. Hij zit al ver achter op ons.

Hugo geeft vooraan een mooi gelijkmatig tempo aan.

Ik neem de beslissing om op m’n stappen terug te keren en loop een 200-tal meter terug richting Pieter-Jan.

Wanneer Pieter-Jan me ziet aankomen verdappert hij. Ik maan hem tot kalmte aan. Gewoon rustig 10k/u lopen, niet forceren, we hebben tijd genoeg. Komt goed!

We naderen terug op Hugo’s groepje, maar ik zie dat het te snel gaat voor Pieter-Jan. Niet forceren! We lopen niet naar het groepje toe en we gaan gewoon een gelijkmatig tempo lopen zodanig dat we geen overbodige energie verspelen. Aan de drankposten komen we toch even terug dichter bij Hugo en de 20 volgers, maar zelf moeten we ook drinken en we verliezen terug terrein. We lopen verder en een andere loper die er rond de Tervurenlaan ook af moest heeft zich ondertussen bij ons vervoegd.

aan het jubelpark al even oefenen voor straks ;)

In het jubelpark al even oefenen voor straks te finishen ;)

Nog een kilometer, Pieter-Jan heeft constant kunnen blijven lopen en we komen terug dichter op Hugo. Ik zie dat het terug sneller gaat, maar ik maan niet meer aan tot kalmte zoals enkele kilometers terug. Integendeel. Komaan we lopen terug naar het groepje. Eenmaal bij de groep gekomen gaan we er op en er over. Pieter-Jan wil me nog vooruitsturen zodanig dat ik voor hem zou finishen, maar niets van, komaan jongen, lopen!

tempo houden

tempo houden

Een sprintje wordt er nog uitgeperst en hand in hand lopen we over de finish in 4:13:16 (10k/u). Super om Pieter-Jan superblij over de finish te zien lopen!

Aan de finish wacht ik nog even op Hugo en de anderen mensen van de groep. Opnieuw vele tevreden gezichten en bedankjes. Top!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.