Jongerencross (04/11) – de eerste cross…

Nog nooit heb ik een cross gelopen, vandaag brengen we daar verandering in want ik heb me ingeschreven voor 2 crossen in de jongerencross te Waregem vandaag. Om 12u45 loop ik in m’n leeftijd-reeks (senioren 2) 4500 meter en om 13u10 loop ik mee met de volkscross (2000 meter voor allen).

Heel weinig tijd tussen de 2 reeksen en de finish ligt een eindje van de start, dus ik zal me best wel moeten spoeden…

Spikes heb ik niet en doe dan maar m’n trail-schoenen (die een beetje meer profiel hebben dan gewone loopschoenen) aan om toch een beetje grip te hebben in de modder straks.

Wedstrijd 1: “Cross Senioren 2”
Voor de eerste wedstrijd toch nog maar even kort warmgelopen en daarna m’n loopvest weggemoffeld. Ik sta nog niet aan de startlinie of daar gaat het startschot al. “Lap dat begint hier goed denk ik, ze zijn hier bijna weg zonder mij :)”.

In de staart van het peleton van start... (foto: Martine)

In de staart van het peleton van start… (foto: Martine)

Ik trek me op gang en ga in de staart van het peleton van start. Ook daar gaat het voor mij al hard. Ik loop meer dan 15k/u en ik hang nu in 3e laatste positie.

Het parcours volgt eerst de paardenrenbaan van Waregem, daarna moeten we over een beek springen. Eventjes door de modder, terug de renbaan op, door een stuk gras waar je met je voeten meer dan 10 centimeter in het water zakt (ploeteren!) en dan terug richting renbaan. Dit doen we 3 maal (maar snijden een 300-tal meter in op de renbaan – jammer want dit was nu net het beter lopende stuk :)). De 3 rondes samen leveren een afstand van 4500 meter op.

Ik kies het zog van een Dapalo loper en samen met hem schuif ik een paar plaatsen op. Na het springen over een beek kan ik m’n haas nog opnieuw bijbenen, maar na de moerassige grasstrook verlies ik de aansluiting met hem.

afzien in een moerassige grasstrook... (foto: Martine)

afzien in een moerassige grasstrook… (foto: Martine)

Door even een hogere versnelling te lopen krijg ik wel de aansluiting met 2 andere jongens. Ik besluit bij hen te blijven en zo m’n krachten wat te sparen, want er zijn nu nog 2 rondes te lopen.

Met ons drieën lopen we samen de resterende 3 kilometer, de andere 2 hebben blijkbaar meer over dan mij, want met de meet in zicht zie ik ze van me wegspurten.

Een snel aanvangstempo mede door het beter beloopbare parcours daar en daarna redelijk tempo kunnen houden. Tevreden met deze wedstrijd, een leuke ervaring dit crossen.

Ik finish de 4.42kilometer in 18:54 (14k/u) en eindig daarmee ergens in de 2e helft van het deelnemersveld (ik schat dat ik een 10-tal man heb kunnen achter me houden).

Wedstrijdverloop Cross Senioren 2

De eerste wedstrijd van de dag...

De eerste wedstrijd van de dag…

Wedstrijd 2: “Volkscross”
Na de finish van de eerste wedstrijd moet ik me reppen, de finish van wedstrijd 1 is een eind weg van de start van wedstrijd 2… Nog een 5-tal minuten tot de start en al joggend begeef ik me richting de start.

Veel tijd voor recuperatie heb ik niet, want ik sta nog maar goed en wel aan de startlijn of daar gaat het startschot al.

Aan de volkscross mogen alle leeftijdsgroepen deelnemen. De volkscross wordt normaalgezien gebruikt als opwarming voor de wedstrijd die volgt, maar aangezien bij mij dit het laatste evenement van de dag is, ga ik hier ook maar voluit…

de start van de volkscross... (foto: Martine)

de start van de volkscross… (foto: Martine)

De meeste anderen lopen een iets rustiger tempo, waardoor ik redelijk vooraan in de groep kom te lopen deze keer.

Het gaat eigenlijk nog redelijk goed en kan ongeveer dezelfde tempo’s uit m’n benen schudden van daareven in de andere wedstrijd.

2 rondes van 1000 meter staan ons te wachten deze keer. Eigenlijk is het parcours vrij identiek aan daarnet. Het enige verschil is dat we nu de detour niet moeten maken om over de beek te springen.

Van het moerassige gras worden we niet gespaard, het is opnieuw 2 keer ploeteren door dit stuk…

M’n garmin rapporteert aan de finish: 1.81 kilometer in 7:46 (13.9k/u)

Wedstrijdverloop Volkscross

de tweede wedstrijd van de dag...

de tweede wedstrijd van de dag…

2 Responses to “Jongerencross (04/11) – de eerste cross…”

  1. julie says:

    Jawadde Peter, lijkt me een hele uitdaging, zo’n cross, ik zou er al niet aan beginnen. En dan toch nog zo’n snelheden halen. Chapeau! Met échte crossschoenen had je zeker gewonnen ;-)

  2. Aschwin says:

    Wat Julie zegt is waar: spikes zouden je een nog beter gemiddelde geven. Dus heel knap gelopen. En dat ook nog eens een dag na Terneuzen.
    Er zijn er niet veel die 3 wedstrijdjes in een weekend lopen…! ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.