Hitting The Wall

Statue of the Tired Man

Hitting the Wall – Statue of the Tired Man

In mijn korte loop-carrière liep ik reeds 3 maal een ultra-marathon en 10 maal een marathon (5x als ‘wedstrijd’ en 5x als een ‘gewone training’). Eén van de marathons die ik liep wist ik zowaar winnend af te sluiten, maar desondanks heb ik niet het gevoel dat ik al het maximum uit m’n marathon-tijd heb gehaald. M’n tijd mag best wel wat scherper gesteld worden.

Winst in de Eelderdiep marathon

Winst in de Eelderdiep marathon

M’n persoonlijk record op de marathon staat momenteel op 3:37:26 (in Terneuzen liep ik eens 03:24:13, maar de afstand is daar echter bijna een kilometer te weinig, dus die reken ik niet mee).

De marathon waar ik een eerste poging wil wagen om m’n PR te breken is de ‘t is voor niks marathon in Geldrop. Ik weet dat het niet ideaal is om een PR-aanval te doen op een bijna volledig onverhard parcours waar er slechts een klein deelnemersveld is (de kans dat je alleen komt te lopen is er vrij groot), maar ik loop nu eenmaal graag op onverharde ondergrond en vind kleine wedstrijden charmant…

Sinds ik vorig jaar een dubbele marathon-afstand liep heb ik misschien net wat te weinig schrik van tegen de muur te lopen op de marathon-afstand. M’n gevoel zegt me dat de tijd rijp is om een marathon te ‘racen’. Hopelijk kan ik de man met de hamer net vermijden. Ik weet dat het natuurlijk niet onmogelijk is om tegen de marathon-muur te knallen en daarom heb ik alvast als voorzorg een hotel in de buurt gereserveerd zodanig dat we in ieder geval niet direct naar huis moeten rijden na het lopen.

Dubbele marathon in ecotrail Brussel

Dubbele marathon in ecotrail Brussel

Bij al m’n vorige marathons en ultra-marathons was de voorbereiding steeds à la improviste en eigenlijk steeds veel te kort. Als ik dit een serieuze kans wil geven moest ik trachten een relatief normaal marathon-schema te volgen. Nu is het al sinds het Start To Run schema geleden dat ik nog een echt schema heb gevolgd, veel ervaring met schematische aanpak is er dus niet. Ook bestaan er blijkbaar geen schema’s waar je wekelijks een wedstrijd mag lopen, m’n wedstrijdhonger moet dus maar een tijdje op regime staan…

Ik heb verschillende marathon-schema’s vergeleken en mijn voorkeur ging uit naar een marathon-schema volgens Pfitzinger, maar het volume dat je daar moest kunnen bolwerken was veel te hoog voor de conditie die ik op dat moment had. Ik mag immers niet vergeten dat na een kwakkeljaar de basisconditie verre van optimaal is (de ene week liep ik 60 kilometer en doordat ik die week was overbelast moest ik de week nadien genoegen nemen met 10 kilometer of minder, simpel weg omdat het te veel pijn deed aan m’n achillespees).

8 weken trainen achter de rug, weekvolume tot nog toe

8 weken trainen achter de rug, weekvolume tot nog toe

Uiteindelijk besloot ik te gaan voor een schema dat m’n collega Nils me een paar jaar geleden toonde. Het schema is voor Nils op maat gemaakt voor de marathon van Rotterdam. Het volgt een traditionele opbouw (3 cycli, binnen de cyclus 3 weken volume-opbouw gevolgd door 1 rust-week), maar het schema biedt voldoende afwisseling om het plezant te houden.

Natuurlijk komen de hartslag-zones van Nils niet overeen met mijn hartslag-zones (aangezien ik het nog niet heb laten opmeten weet ik zelfs niet wat mijn zones zijn). Ik gebruik het schema van Nils vooral als een leidraad. Ik train volgens de geest van de voorgeschreven trainingen en voeg wat extra kilometers toe aan de lange duurlopen waardoor het te lopen volume net iets meer wordt. Ik heb nu 8 weken schema achter de rug, het is soms best wel zwaar, maar voorlopig lukt het me om de trainingen naar behoren uit te voeren. Als ik niet te veel naar de race-kalender kijk mis ik de wedstrijdjes zelfs niet…

Finishen in de marathon van Brussel

Finishen in de marathon van Brussel

Tijdens de 4e week heb ik serieus m’n broek geveegd aan de voorgeschreven trainingen. Normaal moest dit een rustweek zijn (met een terugval in kilometer-volume). Er stond dus helemaal niet op het programma dat ik op maandag een coopertest zou lopen en op zondag de marathon in Brussel. Een rustweek werd het dus allesbehalve, wat ik me vooral in de 5e week heb beklaagd, het was immers geen sinecure om dan de trainingen af te werken met stijve bovenbenen.

De wedstrijd Deinze-Aalter die m’n loopclub organiseert op 11 november aanstaande kan ik natuurlijk niet zo maar links laten liggen, dus ik schreef me toch maar in voor de halve marathon. Het zal niet op wedstrijdtempo zijn dat ik die halve marathon zal lopen, ik heb een beetje met m’n schema geschoven waardoor er op die dag een intensieve duurloop met onderweg 4 versnellingen gepland komt te staan, als je onderweg iemand opeens als een zot ziet versnellen schrik dan dus niet te hard. :) Normaal moet de training anderhalf uur duren, maar over 21 kilometer zal ik uiteraard wel wat langer doen, soit, een mens moet een beetje flexibel zijn he :)

halve marathon Deinze - Aalter op 11 november

halve marathon Deinze – Aalter op 11 november

I’m prepared to fail (mogelijks ga ik immers hard op m’n bek), maar na 8 weken schema ben ik vrij tevreden over het vormpeil dat ik heb bereikt, m’n gevoel zegt dat het PR verbeteren zeker mogelijk moet zijn. Maar waar ik vooral tevreden over ben is over het feit dat ik momenteel reeds 8 weken aan het trainen ben en geen blessure-last is (hout vasthouden), hopelijk blijft dit zo, trainen is immers soms een fijne lijn tussen net te veel trainen of niet. Over m’n gewicht ben ik dan weer minder tevreden, maar dat is bij meerdere lopers wel een struikelblok.

Wat volgt zijn nog 2 behoorlijk zware trainingsweken, daarna wordt er afgebouwd naar de marathon op 30 november.

Benieuwd of het me lukt!

20 Responses to “Hitting The Wall”

 1. Pascal says:

  Als je schema’s zoekt waar je elke week of om de week een wedstrijd mag lopen, moet je eens ‘Het Duurloopmisverstand’ van Klaas Lok raadplegen, daar staan 13weken schema’s in met wedstrijden inbegrepen in de voorbereiding, vooral 10 en 20K’s.

 2. Jurgen says:

  Alvast veel succes!
  Welke tijd wil je lopen?

 3. Gunther Desmedt says:

  allez hup.

 4. Koen Vansteenkiste says:

  succes wi Peter, jij lukt dat!

 5. Filip Hoornaert says:

  Niet evident je pr aanvallen in Geldrop ! Succes ermee

 6. Stijn Lambert says:

  Ik ben aant twijfelen of ik mij zou durven wagen aan die halve marathon Deinze Aalter … Deze week vlotjes 12K gedaan … 21 is natuurlijk nog iets anders …

  • Peter says:

   in een wedstrijd kan je altijd meer dan op training, als 12k je verste afstand is dan is het een twijfelgeval, had je 15k gezegd dan zou ik zeggen niet twijfelen, go for it. Vandaag is de laatste dag van de voorinschrijving, maar je kan de dag zelf ook nog inschrijven (aan een hoger tarief).

   • Stijn Lambert says:

    Fuck it! Ingeschreven Deinze-Aalter! Mijn pace zal wel wat minder zijn dan op mijn 10k, maar tis de aankomst die telt

 7. Francesco Degroote says:

  Lijkt me een prachtige marathon daar.

 8. Marc Lenaerts says:

  volledig uitverkocht al maanden, het is trouwens gratis, maar dat wist jij al Peter :)

 9. Ronny says:

  Op basis van je PR’s op de kortere afstanden moet een tijd van 3u15 op de marathon mogelijk zijn. Maar in een natuurloop als Geldrop wordt dit moeilijk. Ikzelf loop daar de halve marathon (als training), ook in Deinze-Bellem trouwens. Misschien komen we elkaar nog tegen …

  • Peter says:

   Niet alleen is het een natuurmartahon, m’n tijden die ik nu loop op korte afstanden zijn nowhere close aan m’n PR’s, maar we zien wel waar we uitkomen.

   Succes in Deinze Ronny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.