TomTom Runner 3 Review

Er zijn 3 versies beschikbaar van de TomTom Runner 3: zonder hartslagmeter, de cardio (met ingebouwde hartslagmeter) en de cardio + music (ingebouwde hartslagmeter en ingebouwde mp3 speler die je kunt koppelen met Bluetooth oortjes).

M’n vriendin loopt bijna altijd met muziek maar koos toch voor de Cardio versie, omdat de mp3 speler veel energie verbruikt en ook de lange duurtijd van te kunnen trainen belangrijk is voor haar.

In het TomTom Runner 3 pakket zitten volgende zaken: handleiding, quick start guide, usb laadkabel en het horloge zelf. (Een wall-charger om aan een stopcontact op te laden zit niet in het pakket, maar een omvormer van stopcontact naar usb is nu in bijna elk warenhuis te koop.)

bovenkant van het horloge:

zijkant met de bedieningsknop (waarmee je links, boven, rechts, onder kan duwen):

onderkant (m’n vriendin koos voor de small versie, zoals je kunt zien is dat eigenlijk net te klein voor rond m’n pols):

[ad name=”Google Adsense-336×280-Image”]

Installatie – Windows

Het eerste wat je moet doen is het programma voor Windows downloaden, dit doe je via http://www.tomtom.com/123

na installatie van TomTom Sports Connect kunnnen we het horloge via de usb kabel aansluiten en het gaan opladen…

Nadat de TomTom volledig is opgeladen (batterij teken beweegt niet meer), ben je klaar om het vervolg van de installatie te starten.

Een van de eerste zaken die het TomTom Sports Connect programma zal doen is controleren of er updates beschikbaar zijn en die gaan installeren…

Nadat de updates geïnstalleerd zijn wordt er gezocht naar sattelieten (zodanig dat de huidige tijd en datum automatisch kan worden ingesteld.)

[ad name=”Google Adsense-336×280-Image”]

Installatie – Android

Je kan het horloge ook koppelen met je smartphone op voorwaarde dat je smartphone recent genoeg is en het BLE (Bluetooth Low Energy) protocol ondersteunt. Dit is normaal beschikbaar vanaf Android 4.4.

De Android App kan je gewoon via Google Play Store installeren of je kan er ook geraken via de shortcut link http://www.tomtom.com/app

Na installatie van de Android App kan je de pair optie opstarten vanuit de opties van je horloge:

Na het invoeren van deze pin-code in de app begint de TomTom dan het horloge te synchroniseren met de app (het is trouwens ditzelfde synchronisatie-proces dat er voor zal zorgen dat je je trainingen “wireless” via bluetooth zal kunnen uploaden naar je gelopen trainingen.

Dagelijks gebruik

De TomTom Runner 3 kan je niet uitschakelen en is dus altijd actief (en verbruikt dus altijd energie, weliswaar slechts een beperkt aantal als je tracking activiteiten hebt uitgeschakeld).

Het klokscherm is wat je per default ziet op het scherm. Vanaf het klokscherm bereik je al de andere schermen die beschikbaar zijn op de TomTom:

 • via knop naar beneden: instellingen van het horloge
 • via knop naar links: activity tracker informatie schermen
 • via knop naar rechts: starten van een activiteit

Instellingen van het horloge

De minder interessante opties zijn:

 • Info: algemene info, oa de versie van de TomTom firmware die is geïnstalleerd
 • Telefoon: voor het koppelen van de smartphone met je TomTom
 • Opties: instellen van eenheden, al dan niet trillen
 • Vliegmodus: aan/uit
 • Profiel: instellen van je lengte, gewicht, …
 • Standards: de standaarden die deze TomTom ondersteunt

Klok Instellingen

In de klok-instellingen kan je:

 • Een (heel) eenvoudig alarm instellen: aflopen op een bepaalde tijd
 • Tijd instellen (maar in principe staat die juist na synchronisatie met de satellieten)
 • Kiezen voor 12 uur of 24 uurs weergave

[ad name=”Google Adsense-336×280-Image”]

Tracker instellingen

 • Doelen: Je Krijgt een visuele waarschuwing vergezeld van een trilling van zodra je dit doel hebt bereikt. Een doel kan één van de volgende zijn: stappen per dag, totale activiteit-tijd per dag “actief”, caloriën per dag, afstand per dag
 • Hartslag: 24 op 24 hartslag tracking aan of uit. Dit onderdeel bepaalt onder andere ook je rusthartslag.
 • Sleep-tracking: aan of uit

Sensoren Instellingen

In dit instellingen-onderdeel kan je de hart-sensor inschakelen of uitschakelen (indien je wil dat de TomTom langere trainingen aankan kan je er eventueel voor opteren om de sensor uit te schakelen.)
Je kan hier ook een additionele fietssensor koppelen. Wij hebben geen fietssensor bij het apparaat, maar ik vermoed dat je dan ook je cadans kunt capteren eenmaal je zo’n sensor hebt.

Ook het interne kompas kan je in deze sectie kalibreren (zodanig dat de horloge weet waar het noorden is)

Activiteit tracker rapportage

Als je van het horloge scherm naar links duwt kom je in de activiteits-historiek instellingen terecht.

Je kan hier het volgende zien:

Uren slaap van de voorbije nacht:

Stappen:

Caloriën:

Aantal kilometer vandaag:

Aantal uur in “activiteit” (lopen, wandelen, fietsen, etc…) vandaag

Sporten met de TomTom Runner 3


Als je van het klokscherm naar rechts duwt moet je eerst het type activiteit gaan kiezen dat je wilt doen.
Je hebt de keuze uit volgende opties:

 • Rennen
 • Fietsen
 • Zwemmen
 • Loopband
 • Sportschool
 • Indoor fietsen
 • Freestyle (kan je gebruiken bv voor wandelen
 • Stopwatch

Na de keuze van het type activiteit kom je op een volgend scherm, waar er connectie gemaakt wordt met de hartslagsensor.

Als je op dit scherm omhoog duwt kom je in de activiteit historiek, naar beneden duwen brengt je bij de instellingen en naar rechts duwen start de timer en brengt je in het “loopscherm”.

In het loopscherm zie je onderaan 2 vaste waarden staan (in te stellen via de opties). Via naar links en rechts duwen kan je de waarde van het derde veld (het grote getal) wijzigen. De velden waar je uit kunt kiezen zijn vrij beperkt (snelheid, gemiddelde snelheid, tempo, gemiddeld tempo, hartslag, afstand, tijd, ronde tijd, stijging, swolf (zwemmen) …) maar voor de doorsnee loper zou dit zeker voldoende moeten zijn.

Je kan instellen om elke kilometer een ronde waarschuwing te krijgen:

Tijdens het lopen kan je ook steeds de route gaan opvragen die je reeds gelopen hebt, dit is een scherm dat 3 zoom-levels heeft:

Dat je de gelopen route kan zien is een leuke optie, maar op basis van deze gegevens alleen is het niet evident om je weg terug te vinden naar het startpunt (dan is een pijltje veel handiger).

Het is ook mogelijk om een “gpx”-route op te laden naar de horloge.

Eenmaal de gpx gesynchroniseerd is kan je de route selecteren op de horloge.
Tijdens het lopen is het kwestie van lijntjes volgen, ook hier heb je terug de 3 zoomopties.

Als je het lopen wilt beëindigen duw je lang naar links en kom je op het pauze scherm:

Nogmaals naar links duwen beëindigt de activiteit, naar rechts hervat de activiteit, naar boven kom je in de historiek en naar beneden kan je de opties aanpassen.

Activiteit historiek

Te bereiken via het Go Scherm (omhoog duwen).

Het hoofdscherm toont een overzicht van al je activiteiten:

Het detailscherm:

Interval-training

De TomTom biedt de mogelijkheid voor “eenvoudige” interval-trainingen te doen. Je hebt een warmup en cooldown om gedurende een bepaalde tijd (of afstand) in en uit te lopen en daartussen heb je het aantal sets van snel en rust. Een interval zoals 4×800 is dus perfect programmeerbaar, een piramide-interval bijvoorbeeld niet…

De optische hartslagmeter / Correctheid GPS

Optische hartslagmeters zijn een raar ding, de technologie staat nog in zijn kinderschoenen en bij de ene persoon werken ze goed, bij een andere werken ze niet goed. Bij mij geeft de hartslagmeter van de TomTom Runner 3 totaal verkeerde waardes, soms veel te hoog (tijdens een rustige duurloop is m’n hartslag echt geen 169!), soms veel te laag, zelden een “juist” getal. Tussen de 130 en de 140 is waar ik het verwacht en als ik stop om een foto te nemen verwacht ik dat de hartslag snel zakt…

Ik droeg tijdens m’n testrun aan m’n linkse pols (m’n normale horloge-pols) de tomtom en rechts m’n Garmin 735xt.

Momentopname:

hartslag 169!!!!

hartslag 133

De ganse run:

Garmin FR735XT – hartslag

TomTom Runner 3

De GPS afstandsmeting is vrij correct (en de afstandsmeting lijkt me zelfs iets beter te werken dan bij m’n Forerunner 735XT), na de brug heeft de GPS even moeite en gaat ie in het water, maar daar heeft elk toestel het moeilijk… De GPS meting is wat mij betreft zeker een dikke ok waard!

de totaal-route

ingezoomd op een moeilijk stuk

Details van de activiteit kan hier bekeken worden:
* TomTom Runner 3: https://mysports.tomtom.com/app/activity/107959818/
* Garmin FR 735 XT: https://connect.garmin.com/modern/activity/1600885583

Batterijduur

De TomTom belooft 10 uur, maar na ~3 uur lopen is de batterij (ongeveer) half leeg volgens Jessie (activiteit-tracking & hartslagmeting staat uit, GPS aan). Een 6 a 7 uur duurtijd lijkt dus realistischer. Meer dan voldoende om een marathon te lopen, minder geschikt als je ultra-loop-ambities hebt.

Conclusie / Advies

– – – de hartslagmeting valt me behoorlijk tegen (totaal onbetrouwbaar bij mij, mogelijks werkt deze hartslagmeting wel goed voor jou)

– de batterijduur stelt me teleur

+++++ prijs/kwaliteit/functionaliteit: de TomTom biedt ongelooflijk veel functionaliteit voor weinig geld (ok de intervaltraining en navigatie mogelijkheden zijn “basic” maar je hebt ze wel!).

Kopen

De prijs van de TomTom Runner 3 Cardio schommelt momenteel tussen de 150 a 200 euro. (Voor een Garmin of Polar met dezelfde functionaliteit betaal je al snel het dubbele of het drie-dubbele…) Let wel op bij de aankoop van de TomTom Runner 3.
Er zijn namelijk verschillende types: TomTom Runner 3 (versie zonder hartslagmeter), Tom Tom Runner 3 Cardio (versie met hartslagmeter), Tom Tom Runner 3 Music (versie met muziek).

De goedkoopste versie zag ik momenteel staan op decathlon: Decathlon

Mogelijks wordt dit nog goedkoper op Amazon duitsland (maar ik betwijfel het, eens checken kan geen kwaad natuurlijk ->): Amazon link

Tot 18/06/2017 is er een cashback optie via TomTom: Tom Tom Runner 3 Cashback actie

Op 2dehands vragen ze meer dan de huidige nieuwprijs :)

13 Responses to “TomTom Runner 3 Review”

 1. Aschwin says:

  Toevallig heb ik een maandje geleden deze TomTom aangeschaft, ter vervanging van mijn Garmin 610.
  Bevalt me uitstekend! Heb de versie: Tom Tom Runner 3 Cardio.
  Zeer gebruiksvriendelijk en snelle GPS-verbinding (in tegenstelling tot mijn Garmin). Ook het uploaden gaat zoveel eenvoudiger.
  En bijkomend voordeel: hij ziet er m.i. ook nog eens goed uit ;-)

 2. peter says:

  is de hartslagmeting accuraat bij jou Aschwin? (zoals je kon lezen viel die bij mij nogal tegen)

 3. Koen says:

  Dag Peter,

  Ik heb mij vorige week de Tom Tom 3 aangeschaft, de goedkoopste versie.
  Waar ik geen antwoord op kan vinden is : iedere maal dat ik wil gaan lopen of gaan fietsen vraag hij om te kalibreren … kan ik dat ergens afzetten?

  Greets
  Koen

 4. Ines van thurenhout says:

  Tom Tom sprak 3 runner.
  Hartslagmonitor valt na 3 km telkens weg ,
  Wat doe ik fout?

 5. Ines van thurenhout says:

  Alles ingesteld volgens mij,
  Duw op rennen , hartslag zichtbaar en na 3 km weg,duw ik terug rennen , hartslag terug ,na 3 km terug weg , heb op 9 km gezet doel …help

  • Peter says:

   Hey ines zoals ik in m’n review schreef was ik ook niet echt te spreken over de hartslagmeting en m’n vriendin vond het uiteindelijk ook niet betrouwbaar genoeg en de TomTom ligt nu in de kast. M’n vriendin is nu overgeschakeld naar een Garmin forerunner 35, zelf loop ik met een Garmin Forerunner 735xt.

 6. krientje says:

  IS het normaal dat er geen scherm niet verlicht is?

  • Peter says:

   momenteel geen tomtom3 bij de hand maar ik denk dat het scherm oplichtte van zodra je de toets aanraakte, in de instellingen kon je volgens mij ook het oplichten configureren

 7. Jan says:

  mijn Garmin heeft me in de steek gelaten, de GPS was alles behalve accuraat. De tomtom is top op gebied van GPS nauwkeurigheid. Alleen zit ik met een probleem: hoe kan je rondetijden zien? Bij een interval van vb 20×400 m zou ik willen weten wanneer de 400m voorbij is, maar ook hoeveel seconden ik erover doe (zodat ik me kan corrigeren ). kan iemand me daarmee helpen?

  • Peter says:

   m’n vriendin heeft ondertussen een ander horloge gekocht, maar ik meen me te herinneren dat je via knop omhoog drukken de historiek kon zien van de activiteiten, mogelijks zie je daar ook de lap details

 8. Angelique says:

  Hoi, mijn stappenaantal klopt helemaal niet. Hij zeft dat ik er 9000 heb gedaan terwijl men garmin 3000 zegt en dat toch echt wel klopt. Heb ik hiervoor een instelling gemist?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.