Lonu Van Goghloop (04/06)

Citytripje naar Eindhoven maken en ondertussen een loopwedstrijd meepikken, het zou een plan kunnen geweest zijn maar dat was het eigenlijk niet.

Dat m’n vriendin mee zou lopen in de Lonu Van Gogh loop dat had ze al een tijdje uitgekiend, maar ik was vrij zeker dat voor mij enkel een rol als portret-trekker van dienst op het programma zou staan.

Heb immers de voorbije weken amper gelopen omwille van achillespeesklachten aan het linkerbeen. Maar bon de voorbije dagen aan een heel rustig tempo door de Geldropse heide (waar oa de ‘t is voor niks wedstrijd wordt gelopen) een paar tochtjes van een 10-tal kilometer gelopen. Ik ga niet zeggen dat het vlot ging of dat ik geen last had van de achilles, maar zeker genoten van de omgeving en van het terug eens de benen te kunnen strekken.

lopen door de Stabrechtse Heide nabij Geldrop

lopen door de Stabrechtse Heide nabij Geldrop

Zelfs de dag van de wedstrijd denk ik er ‘s morgens nog niet aan om de wedstrijd te zullen gaan meelopen vanavond. Terwijl de vriendin zich rustig houdt om zich niet te vermoeien voor de wedstrijd, trek ik er ‘s morgens op uit om een tochtje van 10k door de prachtige natuur van de stabrechtse heide te gaan maken. Best wel een pittig tochtje, voor mijn huidig conditiepeil redelijk doorgelopen… ‘s namiddags hebben we eens het plaatselijke zwembad verkend, voor mij een kilometerke schoolslag in 23’21” wat best wel snel is voor me… Gevolg een rode kop en redelijk moe door ‘t zwemmen :)

Maar bon, om een lang verhaal kort te maken, langzamerhand heb ik niet veel zin meer om portret-trekker te spelen vanavond tijdens de wedstrijd en rijpt het plan om toch ook maar de kortste afstand te gaan meelopen…

In de Lonu van Gogh Loop is er de keuze tussen 5, 10, 15 of 21 kilometer oftewel 1,2,3 of 4 rondjes over een parcours die volgens de organisatoren een perfecte ronde van 5 kilometer is. (Dat hebben we wel al meer gehoord, maar in dit geval blijkt dit toch redelijk te kloppen). Voor mij de kortste afstand (de 5 kilometer) vandaag.

Na ons ingeschreven te hebben loop ik Maurieske tegen het lijf (Ik liep vorig jaar de Zevenheuvelenloop onder Maurice z’n naam toen hij niet kon deelnemen omwille van klachten aan de rug). Gelukkig gaat het blijkbaar terug een stuk beter met Maurice want hij vertelt dat hij net als mij ook zal aantreden in de 5 kilometer loop. Hij zal rustig meelopen zegt ie. Ik weet dat ik me dat ook kan gaan voornemen om rustig mee te lopen en het zou waarschijnlijk wel verstandiger zijn,… maar ik weet als ik een wedstrijd loop dat ik doorgaans toch loop voor wat ik waard ben… Ik zal me dus ook vandaag volledig geven…

De wedstrijd

Ik weet dat m’n conditie niet om over naar huis te schrijven is maar tegen beter weten in positioneer ik me toch maar helemaal vooraan aan de startlijn.

Eenmaal het startsignaal gegeven loop ik de eerste 100 meter mee aan de kop. Ik weet dat ik door m’n gebrek aan talent (en gebrek aan looptraining de laatste weken) dit nooit lang zal kunnen volhouden maar het voelt toch een paar seconden lekker aan. :)

Na de bocht moet ik reeds de koplopers laten gaan en tracht ik zo goed en zo kwaad als ik kan de snelheid zo hoog als mogelijk te houden.

Het parcours loopt nu over lichtlopend tarmac, in de verte zie ik de koplopers een bocht naar rechts maken, ik zie ook dat ik een meter of 2 kan winnen als ik de bocht afsnijd over het voetpad… Ik overweeg even om net als m’n voorgangers mooi de weg te volgen, maar dan denk ik het is niet afgezet met een lint of hekken (lopersmotto n? 1: de kortste weg is ver genoeg)… dus ja de hoek afsnijden he… hup ik over dat voetpad… :)

De eerste kilometer wordt afgelegd in 3:52, eigenlijk nog helemaal zo slecht niet denk ik. Ik voel wel dat het vet van de soep is en ondanks m’n pogingen om door te zetten zie ik m’n tempo verlagen.

De eerste 2 vrouwen halen me bij, ik tracht aan te pikken, maar het gaat te snel en ik moet er medogenloos af.

Ondanks dat het nu al rond 20u is de hitte nog steeds medogenloos (loopt tegen de 30?C aan), het helpt alvast niet om me fris en monter te houden. Ondanks dat ik een korte wedstrijd loop kijk ik nu al uit naar de bevoorrading die aan het 2.5 kilometerpunt zal uitgereikt worden.

Tweede kilometer wordt afgelegd in 4:14, ik baal serieus dat m’n conditie ver te zoeken is en op dat moment weet ik nog niet dat het de volgende kilometers nog een stuk langzamer zullen zijn…

Stukje lopen onder de lommerte van de bomen, lekker, doet deugd.

2.5 kilometer punt: de bevoorrading. Ik neem 2 bekertjes water aan en ledig de inhoud over m’n hoofd. Ik weet ook nog een spons mee te grabbelen dewelke ook uitgewrongen wordt over dat zelfde hoofd. Misschien geen zicht maar wel verfrissend. :)

Komaan Peter, we zijn halverwege denk ik en ik tracht zo goed en zo kwaad als ik kan toch maar door te zetten.

3 kilometer punt, ik durf amper te kijken naar m’n kilometergemiddelde. 4:29: pfft…

We bereiken de hoofdweg en langs het fietspad lopen we nu terug richting Nuenen. Het is slalommen om verschillende halve marathonners (die 10 minuten voor ons vertrokken en een kleine extra inloopronde deden) voorbij te lopen. 4e kilometer ongeveer even snel als de vorige. Nog een kilometer denk ik.

In de laatste kilometer worden we nog getrakteerd op een stuk onverharde weg. Er zijn namelijk stratenwerken aan de gang in Nuenen en aangezien er blijkbaar geen alternatieve weg is om de lopers overheen te sturen sturen ze ons maar over deze 300 meter onverharde strook. De eerste 200 meter hebben ze aan de linkerkant van de weg gelukkig een aantal matten als “voetpad” gelegd waardoor het toch ietsje beter bolt, maar de laatste 100 meter is het voor iedereen door zand en grint te doen, geen ontkomen aan.

Ik hoor de speaker namen omroepen van mensen die finishen. Bijna aan de aankomst denk ik, eindelijk…

Ik probeer m’n tempo vast te houden en beëindig de 5.04 kilometer in 21:47 (13.9 km/u) en word daarmee 17e op 151 deelnemers.

Verre van een topprestatie (twee maand terug liep ik nog 10 mijl aan een hoger tempo), maar momenteel zit er niet meer in.

Blij om er als loper even terug bij te zijn.

Wedstrijdverloop

Ondanks het nadien uitlopen kan ik een dag later nog steeds nagenieten van stijve bovenbenen (nog nooit voorheen gehad op een vlakke omloop, raar, misschien een ietwat andere loopstijl gehanteerd zeker). :-)

9 Responses to “Lonu Van Goghloop (04/06)”

 1. SvenM says:

  21 minuten op de 5km is naar mijn gevoel toch nog steeds goed doorgelopen hoor! Zeker als je naar eigen zeggen momenteel geen goede conditie hebt en als je ziet wat je die dag nog allemaal hebt gedaan.
  Knappe tijd!

 2. Herman says:

  Zonder die 10km en dat zwemmen zat er vermoedelijk wel een betere tijd in. Knap gelopen

 3. Luc says:

  Dat is toch geen slechte tijd, goe gedaan.

 4. Katrien says:

  ge moet het maar doen hé , klasse !! dikke proficiat xxx

 5. Guy says:

  blijft toch ne straffe tijd hoor, knap!

 6. altijd een plezier om je verslagen te lezen Peter, alleen een beetje zuur zeker dat je die 2 dames moest laten voorgaan ;-) toch proficiat met je gelopen tijd !

 7. Tiny says:

  Ik liep vorig jaar hier ook nu geen tijd. Best een gezellig loopje!

 8. Peter, eindelijk nog eens een loopverslagje. De foto’s mogen er ook altijd zijn natuurlijk maar moet toch wel serieus ambetant zijn om niet mee te kunnen doen. Toch wel een mooie tijd vind ik.

 9. Filip says:

  toch een mooi resultaat zonder training, en met reeds een 10km en een zwempartijtje in de benen.
  Toch voorzichtig met die achillespees !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.