VEA Sportive Review

Terwijl ik aan het surfen was kwam ik dit horloge tegen. De Vea Sportive van VEA digital is een horloge dat verschillende toestellen in één enkel apparaat integreert. De Vea sportive integreert een GSM-toestel, Fototoestel, Gps-horloge, Hartslagmeter en MP3 speler.

Voor zover ik weet is de VEA Sportive het eerste toestel dat tracht een GSM, fototoestel, GPS, hartslagmeter en MP3 speler te combineren, voldoende om me te intrigeren en ik wou het in ieder geval eens verder onderzoeken. Nergens nog geen review te vinden, ben dus zelf maar eens beginnen de handleidingen uitpluizen om te zien wat het apparaat werkelijk kan.

De Vea Sportive is een horloge ontwikkeld door Vea Digital, een frans bedrijf dat voornamelijk is gespecialiseerd in GSM technologie maar zich dus nu ook op de sportieve markt stort.

De Vea Sportive is een horloge ontwikkeld door Vea Digital, een frans bedrijf dat voornamelijk is gespecialiseerd in GSM technologie maar zich dus nu ook op de sportieve markt stort.

VEA Sportive Kopen / VEA Sportive prijs

De kostprijs van het horloge is 399€ en het kan momenteel enkel online worden aangekocht via de reductstore online winkel. Persoonlijk vind ik er de online store niet echt betrouwbaar uit zien: er zijn namelijk missende images (dus de webpagina van de online store wordt blijkbaar niet onderhouden). In de online store kan je ook niet betalen met PayPal wat toch m’n geliefkoosd betalingsmiddel is als ik iets online koop: ik deel namelijk niet graag m’n VISA kaart gegevens met zomaar eender wie.

Technische specificaties

De afmetingen van het toestel zijn 5,3 x 4 x 1,5 cm. (Ter vergelijking een Garmin Forerunner 310XT is 5,4 x 5,6 x 1,9). Hoewel het dus kleiner is dan de Garmin Forerunner 310Xt blijft het toestel toch nog vrij omvangrijk om tijdens het niet sporten gedurende de ganse dag te dragen.

Opladen van het horloge gaat via USB terwijl je de gegevens overzet naar het meegeleverde software programma (Sportlogs, een OEM versie van het programma “SportTrack”).

De batterij gaat in sportmodus (gps actief) 8 tot 11 uur mee. (48 uur in de andere modi). Het toestel kan volledig worden uitgeschakeld.

VEA Sportive in sportmodus

VEA Sportive in sportmodus

Het sportieve gedeelte: de GPS en de hartslagmeter

De GPS chipset die gebruikt wordt is de UBX-6010, een kleine maar goedkope GPS chipset van het bedrijf ublox. De chip is naar het schijnt in staat om zeer snel de actuele positie te vinden. (De GPS chipset die Garmin gebruikt is de SiRFstar chipset, de 310XT de SIRFstarIII, nieuwere modellen zoals de Garmin 610 de SIRFstarIV). De ublox chip is een chip die ook gebruikt wordt door Samsung en Coyote.

De hartslag wordt gemeten via een borstband.

De sportmodus zelf is ook nog eens verder onderverdeeld in 4 pagina’s:

 • instant info
 • gebruikers info
 • trainingen
 • chronometer

Sportmodus – Instant info
In sportmodus instant info wordt het scherm gevuld met een heleboel gegevens, terwijl er bij Garmin maar maximaal 4 gegevens worden getoond staat er op dit horloge een hele waslijst aan gegevens geplaatst.

Volgende gegevens worden getoond:

 • chrono: hoelang je reeds bezig bent met je training
 • lap: hoelang je deed over de laatste kilometer (lap-afstand is niet instelbaar zoals bij Garmin)
 • hoogte: in de specificatielijst van het toestel geen barometer zien staan, dus net zoals bij Garmin zal de hoogte die weergegeven wordt niet juist zijn.
 • snelheid: wordt weergegeven in km/u, geen mogelijkheid om de snelheid in min/km te tonen.
 • hartslag
 • reeds afgelegde afstand
 • verbruikte caloriën: niet gespecifieeerd in handleiding hoe ze deze calorie-berekening doen.

Indien je één van de gegevens snelheid, hartslag, afstand of calorie-verbruik groter afgebeeld wilt zien kan je een knop in duwen om op het scherm enkel dit gegeven in volledige schermgrootte weer te geven.

Sportmodus – Gebruikers info
In dit scherm stel je de volgende gegevens in:

 • naam
 • leeftijd
 • grootte
 • gewicht
 • foto

Het is mogelijk om meerdere gebruikers aan te maken, het horloge kan dus door de hele familie gebruikt worden. Als je meerdere gebruikers aanmaakt dien je wel steeds de juiste gebruiker te selecteren voor je met de training start.

Sportmodus – Trainingen

Er worden 2 soorten modussen aangeboden:

 • Interval: deze modus laat toe om een eenvoudig interval op te zetten, 2 parameters: intervalduur en rustduur. Je hebt dus niet de mogelijkheid om intervallen in x aantal meter op te zetten, je hebt ook niet de mogelijkheid om verschillende intervalduren te combineren. Een alarm verwittigt je wanneer het interval er op zit.
 • Intentie: Specifieer hoe lang of hoeveel kilometer je wilt lopen aan welke snelheid. Ideaal voor een tempoduurloop te programmeren dus.

Sportmodus – Chronometer
Bevat de details van de uitgevoerde trainingen. Een historiek dus in Garmin termen.

Tracker Modus
Deze modus laat toe om een andere gebruiker u te laten volgen.
Om deze modus te activeren moet je een SMS sturen naar een centrale (SMS stuur je uiteraard met je horloge) en duid je aan welke gebruiker je wilt toelaten om je te volgen. De gebruiker die je mag volgen kan je GPS positie opvragen door ook weer een SMS naar dit centrale nummer te sturen.

Beetje vergelijkbaar in functionaliteit met de Garmin GTU Tracker, met die verstande dat je bij Garmin geen geld meer moet spenderen aan SMS’en.

Deze functionaliteit kan handig zijn om te weten waar je wederhelft zich nu al bevindt in de marathon die hij of zij loopt.

Vergelijking Garmin Forerunner 310XT met VEA Sportive in zake Sportmodus

Garmin Forerunner 310XT VEA Sportive
Prijs 260€ 399€
Keuze Datavelden heel veel mogelijkheden beperkt tot snelheid, hartslag, afstand, caloriën
Schermindeling 1, 2, 3 of 4 datavelden 1 dataveld of alle info
Workouts (Intervallen) ja ja, beperkt tot eenvoudige intervalsessies
Track nalopen van iemand anders via courses ja nee
GPS navigatie ja nee, huidige GPS positie kan wel opgevraagd worden via tracker (SMS)
Footpod/cadensmeter ondersteuning ja nee
Powermeter ondersteuning ja nee
Tracker nee ja, via SMS

Het telefoongedeelte

Het kan inderdaad wel handig zijn om een telefoon bij je te hebben als je gaat lopen, nu steek ik soms op m’n verre tochten m’n GSM in m’n broekzak, als er een GSM in de horloge is geintegreerd is dat alvast minder gewicht om mee te sleuren.

De specificaties van de telefoon:

 • Quad Band
 • Bluetooth 2.0 Usb 2.0
 • 64 MIDI beltonen
 • 8GB geheugen
 • ondersteuning JAVA (voor spelletjes ed)
 • SMS
 • MMS
 • WAP
 • SOS knop met 2 sneltoetsen (eerste ingesteld op nummer 112, de franse 100 – weet niet of nummer instelbaar is, tweede SOS nummer is vrij ingeefbaar, bv het nummer van een vriend)
 • Fototoestel met camera functionaliteit
Het MP3 speler gedeelte
 • Zowel MP3 als MP4 worden ondersteund
 • Er wordt een hoofdtelefoon “sterio special sport” bijgeleverd.
Conclusie

Benieuwd hoe accuraat deze ublox GPS chipset (we zijn namelijk verwend met onze Garmins, met een horloge lopen die een grotesk verkeerde afstand teruggeeft is geen optie) en benieuwd of deze speler in de markt van de GPS horloges voet aan de grond zal krijgen en of we dit binnenkort in Vlaanderen te zien krijgen. Geen goedkoop horloge maar daarvoor krijg je ook wel terug dat er een MP3 speler en een GSM in je horloge zijn geïntegreerd.

Iets wat jij zou overwegen om te kopen of blijf je bij je vertrouwde Garmin?

10 Responses to “VEA Sportive Review”

 1. Reinout says:

  sluikreclame! :-)

 2. kaat says:

  Sluikreclame tussen de echte reclame ;-)

 3. chris says:

  ik vind dat je op z’n minst zo’n ding zou moeten krijgen om te testen voor zo’n schone review ! ;-)

 4. kaat says:

  voila, Chris heeft het gezegd ! Ik stem voor !

 5. Aschwin says:

  Ik heb nu een Polar, maar overweeg een Garmin, ook al ziet deze er wel heel cool uit!

  • Peter says:

   Garmin zal nog wel een tijdje de marktleider blijven vermoed ik in deze sector. Heel degelijk materiaal voor een redelijke prijs.

 6. SvenM says:

  Als Garmin met een gelijkaardig toestel zou afkomen, zou ik niet twijfelen. Momenteel vertrouw ik zo’n kleine speler net niet genoeg… Zoals je zelf opmerkt zijn er wel een aantal belangrijke vragen die een impact hebben op het gebruiksgemak.
  Nee, als ik mijn huidige Garmin 305 vervang dan zal het door een Garmin 610 worden.

  • Peter says:

   Heel mooi toestel idd die Garmin 610, was er ook onmiddelijk door gecharmeerd, enkel jammer dat ie niet waterdicht is.

 7. SvenM says:

  Lap, dat wist ik dus niet hé… Ik ga er nu wel niet mee zwemmen maar gewoon het feit dat ik de mogelijkheid niet heb, vind ik niet leuk ;-( Merci dat je dat laat weten!
  Heel leuke review trouwens. Ik moet Chris bijstaan, ze zouden je zo’n toestel moeten laten testen…

 8. rinus says:

  hallo
  weet iemand waar ik dit horloge kan kopen in nederland?
  groet
  rinus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.