“alleen was het me nooit gelukt”

De Great Breweries marathon wordt dit jaar voor de eerste maal georganiseerd. Het is een evenement met een thema en het loopparcours gaat dan ook dwars doorheen de brouwerijen van Duvel, Karmeliet en Palm.

Ik ben vandaag tempo-maker voor de marathon in 4 uur. Bart Verschaeve is m’n mede-pacer.

Net gestart: op pad met mede-pacer Bart en een kudde volgers (foto: Maurice van Speybroeck)

Net gestart: op pad met mede-pacer Bart en een kudde volgers (foto: Maurice van Speybroeck)

We lopen naar mijn gevoel vandaag de perfecte wedstrijd en laten ons niet vangen door de vele verleidingen:

  • te snel starten: In de roes van de start is het heel makkelijk om te snel te lopen, maar de eerste kilometer wordt afgeklokt in 5:38 (doeltempo van 5:41 min/km). We zitten dus meteen op het juiste tempo. Nu is het een kwestie van dit tempo te blijven lopen.
  • te snel lopen: wij, als pacer, kunnen natuurlijk veel sneller lopen indien we dat wensen, maar het is de bedoeling om gelijkmatig te lopen en niet al te veel voorsprong te nemen op het schema. Op die manier kunnen we mensen meeslepen die de doel-tijd net aankunnen. Tijdens deze wedstrijd slagen we uitermate goed in deze opzet, we hebben maximaal een voorsprong van 1 minuut op het tijdschema.
  • kop-trekkers: als loper is het heel verleidelijk om mee te lopen met de loper die net voor je of naast je loopt. In elke marathon waar je haas speelt zijn er altijd wel een aantal mensen die bewust of onbewust aan de groep komen trekken door iets voor ons uit te gaan lopen. Geen probleem als dit net het juiste tempo is, maar vaak hebben zij de neiging om iets te gaan versnellen. Wij trachten dan ons lopers-instinct te negeren: we sluiten niet aan bij de kop-trekker en vertrouwen op ons eigen tempo-gevoel. Te snelle lopers moeten niet in onze groep blijven, zij mogen van ons weglopen indien zij dat wensen.
  • bevoorradingen: een moeilijk punt is steeds de bevoorradingspost. De kop van de groep is reeds terug aan het lopen, terwijl de achterhoede nog moet drinken. Aan elke bevoorradingspost vertragen we en wachten tot de groep niet meer langgerekt is voor we terug op cruise-snelheid komen. Snelle drinkers uit de kop van ons peloton lopen nu vaak iets voor ons uit. Zij hebben de keuze om van ons weg te lopen of om net als ons ook even te temporiseren tot de achterhoede terug volledig is aangesloten.
  • kilometer 30: dit is een afstand waar de bewuste man met de hamer staat. Veel lopers krijgen het hier lastig. Vanaf nu moedigen we de mensen nog meer aan dan voorheen met goed bezig aanmoedigingen en aanverwanten, alsook blijven we praktische tips geven (blijven drinken, verfrissen, eten…). Om de sleur te breken laten we ze af en toe ook eens lachen met uitspraken als blijven ademen… ;)
(foto: organisatie)

(foto: organisatie)

(foto: organisatie)

(foto: organisatie)

Het is heel warm geworden en dat vergt serieus wat energie… (Ook voor ons, de pacers. Wij lopen bovendien met een rugzakje waar een vlag in zit, als het warm is zweten wij dus nog wat extra :))

Kilometer 32. We hebben een kleine minuut speel-ruimte.

Ik neem de kop van de groep om het tempo aan te geven. Bart laat zich terugzakken in de achterhoede en geeft aan wanneer (bijvoorbeeld na een bocht) de groep dreigt uit te rekken. Ik temporiseer dan even en op deze manier kunnen we de groep mooi gesloten houden.

Op kilometer 38 hebben we nog een groep van meer dan 20 mensen bij ons. Bart en mezelf splitsen ons hier op. Lopers die nog een versnelling in de benen hebben neemt Bart mee aan een net iets hoger tempo en zelf blijf ik hetzelfde tempo lopen als voorheen voor de overige mensen.

In de laatste honderden meters loop ik naast een volger die er van in het begin bij was, hij is superblij dat hij onder de 4 uur zal gaan finishen en bedankt me, bovendien geeft hij het mooiste cadeau dat hij een pacer kan geven en zegt “alleen was het me nooit gelukt”.

Ik finish de 42.4 kilometer in 3:59:25 (10.6k/u) en word daarmee 435e op 932 finishers.

tussentijden

tussentijden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.