marathon Brussel (tempomaker 4u45)

Er is een pacer gekwetst uitgevallen en ik stel me 2 dagen voor de wedstrijd kandidaat om deze te vervangen. De doeltijd die op m’n ballon wordt geschreven is 4u45′ wat overeenkomt met een snelheid tussen de 8.9k/u a 9k/u. Een stukje trager dan m’n lange duurtempo, dus oefen ik vrijdagmiddag nog maar eens deze snelheid om het tempo toch al eens in de benen te hebben gevoeld.

Voor mij is het m’n vijfde haasopdracht, m’n mede-haas (Mark Van Bogaert) is een ervaren rot met reeds meer dan 60 haasklussen op z’n naam.

Mark’s natuurlijke tempo is ook ietsje sneller, dus het is voor beiden wat zoeken om de snelheid op 9k/u te houden, vrij snel zitten we in een goede cadans. Brussel is een parcours waar je constant moet bijschakelen door z’n vele hellingen. Het is immers niet omdat wij constant hetzelfde tempo kunnen lopen dat onze volgers dit ook kunnen als het bergop gaat. Wanneer het omhoog gaat moet de snelheid wat trager en wanneer het omlaag gaat moet de snelheid ietsje sneller. Wat steeds een heel moeilijk punt is is de bevoorrading, sommigen lopen terwijl ze drinken, anderen komen volledig tot stilstand. Het is de kunst om om op dit punt voldoende te vertragen en te zorgen dat de groep terug één geheel vormt.

We targetten een snelheid van 9k/u zodanig dat we op die manier iets van tijd zullen over hebben aan de voet van de Tervurenlaan. De Tervurenlaan is een serieuze kuitenbijter van een 2-tal kilometer.

Een 25-tal kilometer na de rug, m'n mede-haas is z'n ballon verloren (foto: Lange Flup)

Een 25-tal kilometer achter de rug, m’n mede-haas is z’n ballon verloren (foto: Lange Flup)

Aan de start zijn er een 20-tal mensen die ons volgen. Een klein groepje dus en we weten dat voor sommigen het tempo wat te hoog zal gegrepen zijn. Er zullen dus nog wat mensen moeten lossen. Toch slagen we er in om een kleine 10 mensen aan de voet van de Tervurenlaan te brengen. We verlagen ons tempo drastisch maar toch valt de groep volledig uit elkaar, voor sommigen is het te traag en ze versnellen, voor anderen is het te snel en ze moeten lossen. We hebben echter een voorsprong op het tijdschema, dus iedereen die aan de voet van Tervuren is geraakt heeft een kans om op eigen tempo binnen de voorziene tijd te finishen.

(chronorace)
Langzaam maar zeker komt de finish naderbij, de hellingen zijn achter de rug en het gaat nu downhill richting finish.

We finishen hand in hand met een Nederlandse en een Mexicaan in 4:40:36 (9k/u) en ik word daarmee 1845e op 2069 deelnemers.

Genoten van de marathon en heel tevreden dat we een aantal mensen succesvol van begin tot eind hebben kunnen begeleiden.

Finishen

Finishen

 

2 Responses to “marathon Brussel (tempomaker 4u45)”

  1. Kaat says:

    Ik weet het, ‘t is er een beetje over, maar ik vind dit toch echt een werk van barmhartigheid. Een goeie haas is zo’n steunpilaar ! Je weet dan ook dat je je geen zorgen moet maken. Dus super dat je zoiets doet !

    • peter says:

      Ik doe het graag. Het hazen is inderdaad veel meer dan lopen alleen, maar het is heel plezierig dat je mensen kan helpen om hun doel/droomtijd te bereiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *