Jaaroverzicht 2013

Ja ja, ik weet het, traditioneel worden jaaroverzichten gepost in het begin van het jaar, maar niets zegt dat het later niet meer mag he, dus met een beetje vertraging, alsnog een jaaroverzicht 2013! :)

Sub 40
2013 is een fantastisch loopjaar geweest, het wordt heel moeilijk om dit ooit nog te evenaren… Ik had me nochtans maar 1 doel gesteld vorig jaar, namelijk een afstand van 10 kilometer lopen in minder dan 40 minuten (=meer dan 15k/u).

Het was zeker geen evident doel, in het begin van het jaar deed ik nog ongeveer 43 minuten over de 10k afstand, maar na wat intervalwerk werd die sub-40 toch nog vrij snel bereikt, ik slaagde er zelfs in om op korte tijd 2 maal onder deze magische grens te duiken:

Eindelijk m’n ultieme loopdoel bereikt! Jahoe! :)

de laatste steile helling (foto: Anje Cauwels)

Gent: de laatste steile helling op… (foto: Anje Cauwels)

Hardloop4daagse…
2 dagen na het vestigen van m’n PR op de 10k begon ik aan de hardloop4daagse, een etappe wedstrijd waarin je op 4 dagen 100 kilometer mag lopen. Bij de start van het evenement hoopte ik op een totaal-tijd onder de 8 uur, maar ik was blijkbaar in de form van m’n leven, want de laatste wedstrijd slaagde ik er in om nog net een totaal-tijd te noteren van minder dan 7 uur 30. Een half uur beter dan gehoopt! Wel heel diep moeten gaan de laatste dag, waardoor ik een serieuze emotionele ontlading had na het beëindigen van de laatste wedstrijd. Voor details zie het verslag. :)

wedstrijdverslagen van de hardloop4daagse:

toch maar doorgaan... (foto: Wim Derksen)

in aktie tijdens de 3e dag van de hardloop4daagse… (foto: Wim Derksen)

De lange afstand…
In het begin van het jaar had ik getwijfeld: het lange werk (met name de ecotrail van Brussel) of snelheid (10k sub 40). Ik had voor mezelf duidelijk besloten om voluit te gaan voor de snelheid, maar doordat ik dit doel zo snel had bereikt, begon het idee voor het lange werk toch terug op te spelen…

Veel tijd had ik nu wel niet meer om me voor te bereiden op de ecotrail (een wedstrijd van meer dan 80 kilometer) en het was ondertussen al heel lang geleden dat ik nog eens 20 kilometer liep…

Iets meer dan een goede 2 maand had ik nog. Ik schudde een alternatief trainingsprogramma uit mijn mouw waar ik de nadruk heb gelegd op lange duurtrainingen.

Een eerste hoogtepunt van die voorbereiding lag in de heuvelland4daagse waar ik 4 dagen na elkaar een marathon liep, weliswaar op een heel rustig tempo.

straks mogen we die heuvel op!

4 marathons na elkaar tijdens de heuvelland4daagse

2 weken na de heuvelland4daagse, volgde een volgende piekweek met de vierdaagse van de ijzer, dagelijks mocht daar ongeveer 32 kilometer gelopen worden…

bijten om te volgen (foto: Bernard Haeyaert)

op pad samen met Henk en Ludo tijdens de vierdaagse van de Ijzer

Na de korte maar intensieve voorbereiding voelde ik me eigenlijk niet helemaal klaar voor de ecotrail, maar ik begon er toch maar aan. Door de te korte voorbereiding en het lastige terrein (veel modderpassages) had ik tijdens het lopen van de ecotrail van Brussel het eigenlijk na 30 kilometer al heel lastig, maar ik slaagde er op de een of andere manier toch in om de 85 kilometer lange wedstrijd tot een goed einde te brengen. Het was 10 uur geweldig afzien, maar ik ben er wel heel trots op dat ik het heb gehaald!

Nog fris hier (foto: Pierre Deneve)

Tijdens de eerste kilometers van de ecotrail (foto: Pierre Deneve)

Na de ecotrail voelde ik dat m’n lichaam tijd nodig had om te bekomen en in de daaropvolgende maand werd er niet veel meer gelopen. In m’n achterhoofd had ik echter al een nieuw doel klaar, namelijk de ‘t is voor niks marathon, een echt mooie natuurmarathon door de heide.

rustig finishen (foto: Jessie)

finishen in ‘t is voor niks (foto: Jessie Verbeke)

En alsof dat allemaal nog niet genoeg was liep ik op het einde van het jaar nog een een aflossingsmarathon in Terneuzen helemaal alleen, solo…

Doel 2014
M’n doel voor 2014 is heel wat gematigder dan al dat loopgeweld van vorig jaar.
Doel: eerst proberen om terug wat conditie op te bouwen en daarna trachten om het PR op de marathon eens aan te vallen. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.