Garmin Forerunner 735XT Review

Selectie Proces

Mijn perfecte sporthorloge

Mijn perfecte sporthorloge heeft de volgende eigenschappen:

 • basic functionality: GPS, hartslagmonitor, mogelijkheid om 4 datavelden tegelijk te zien
 • nauwkeurige GPS ontvangst
 • optische hartslag monitor
 • Workouts (Interval training)
 • Courses (Routes)
 • Navigatie terug naar het startpunt
 • Mogelijkheid om muziek op het toestel te stockeren
 • Lange batterij levensduur

Onderzoeksmethode

Ik begon met 61(!) GPS horloges te onderzoeken. Geen enkele van de 61 horloges bevatte al de mogelijkheden die ik wou, maar ik kwam tot een eerste selectie door:

 • eigenschappen van alle horloges op te lijsten (en enkel de horloges te behouden die ten minste 2 eigenschappen hadden van degene die ik wou)
 • (heel veel) reviews lezen! Voor sommige horloges las ik zelf meerdere reviews van verschillende bronnen…
 • Lezen van productfora. Producten waar gebruikers duidelijk niet tevreden over waren werden van m’n lijst geschrapt.

Bonus punten

Terwijl ik reviews aan het lezen was, werden eigenschappen die ik bij het begin van het onderzoek niet belangrijk vond (of zelfs niet aan gedacht had) belangrijker en kregen die features bonuspunten terwijl ik me meer verdiepte in het onderwerp. Voorbeelden van zo’n features zijn:

 • Activiteit tracking
 • Draagbaar horloge gedurende de ganse dag
 • Programmeerbaar (eigenschappen toevoegen)

De winnaar

Uiteindelijk kwam de Garmin Forerunner 735xt als de winnaar uit de bus (voor mij). Ik kocht het horloge eind oktober en ben het dus nu zo’n 6 maand aan ‘t gebruiken. Ik ben er zeer tevreden over. Uiteraard zijn er zaken die beter zouden kunnen, maar ik heb nog geen grote gebreken vastgesteld. Het is zelfs zo dat in bepaalde gevallen het horloge beter presteert dan ik had verwacht voor ik het horloge aankocht (bijvoorbeeld juistheid van de gps).

Waarom nog een Garmin Forerunner 735xt review?

Er zijn echt al veel 735xt reviews geschreven en het is een serieuze opdracht om een uitgebreide review te schrijven. De 3 reden dat ik deze review schrijf zijn:

 • Ik vind het een echt fantastisch ding en ik wil de horloge eren met deze review.
 • In bestaande reviews zijn er toch bepaalde informatiestukken die ontbreken (zoals waarschijnlijk mijn review ook bepaalde zaken minder zal belichten omdat ik het zelf niet belangrijk vind)
 • Ieders noden zijn anders, ik wil helpen met de keuze of dit horloge ook het juiste horloge is voor jou.

Dit is een review van de Garmin Forerunner 735XT, maar waar het toepasselijk is zal ik ook andere horloges vernoemen en vertellen waarom ik niet voor dat horloge koos.

Draagbaarheid als gewoon dagdaagelijks horloge

Het grootste probleem met m’n vorige sporthorloges (Garmin 305 en 310XT) was dat ik ze nooit kon vinden in m’n sportzak. En wanneer ik dan m’n sportzak omgekeerd had en uiteindelijk het horloge vond… is het me ook meermaals voorgevallen dat de batterij van het horloge zo goed als leeg was.

Wanneer je een horloge hebt dat je de ganse dag draagt zijn dat 2 dingen die je niet zult voorhebben:

 • je moet het niet zoeken, het horloge zit reeds rond je pols.
 • wanneer je een batterij-inidicator hebt op je klok dan weet je reeds voor je begint te lopen indien je het al dan niet moet bijladen.

Om een sporthorloge als gewoon horloge te dragen wil ik bij voorkeur wel niet iets dat er als een lomp ding uitziet, het moet er elegant uitzien en iets wat niet te hard contrast geeft tegen je werk-outfit.

De overige horloges in m’n top 5 in willekeurige volgorde:


Fenix 3 HR

Garmin 920XT

Suunto Ambit 3 Peak

TomTom 3 Spark Cardio+Music

Van de horloges die het tot mijn beste 5 behoren (Garmin 735XT, Garmin Fenix 3 HR, Garmin 920XT, Suunto Ambit3 Peak en TomTom Spark3 Cardio + Music), vond ik de FR735XT en Suunto Ambit het meest draagbaar als dagdaagelijks horloge. (beiden zien er goed uit, elegant en niet te groot). (Fenix3HR te groot voor me, 920XT te sportief (en lelijke kleuren), TomTom ok-ish aan de sportieve kant).

Garmin Forerunner 735XT: een semi-rond horloge van 31.1mm diameter met een gewicht van slechts 40 gram!

De Garmin Forerunner 735XT bestaat volledig uit plastiek wat het er misschien iets minder duur doet uit zien dan bijvoorbeeld de Fenix3HR horloge. Maar het is net door deze volledig plastieken assemblage dat het horloge zo licht is (slechts 40 gram!).
Het gewicht in combinatie met de schappelijke afmetingen (44.5 x 44.5 x 11.9 mm) maakt van dit horloge een superhorloge om mee te lopen (ok, ok, het is eigenlijk ontworpen als triathlon-horloge).

In ieder geval zou dit horloge bonuspunten moeten krijgen als je hoofdsport lopen of triathlon is…

Levensduur horloge

De maximum duurtijd van een gps recorded session is om en bij de 14 uur (van zodra je extra functionaliteiten zoals licht, beep, Connect IQ programma’s vermindert deze duurtijd aangezien extra processorkracht/energie nodig is in zo’n gevallen). Wanneer je gps niet gebruikt dan gaat de horloge zo’n 11 dagen mee.

Met mijn trainingsprofiel gaat de horloge ongeveer een 6-tal dagen mee voor ik moet herladen. (alle functionaliteiten aan, constant Connect IQ programma draaien, een uurtje sport per dag ongeveer).

Op een uur is de horloge van bijna leeg (~15%) heropgeladen naar 100%

Activiteit Tracker

Je kan de FR735XT de hele dag dragen als gewoon horloge, daarom is het leuk dat je de horloge ook als activiteitstracker kunt gebruiken. Het horloge telt het aantal stappen en de kwaliteit en duurtijd van je slaap. Het aantal trappen dat je doet op een dag doet het toestel niet (omdat er geen barometrische hoogtemeter in de FR735XT zit).

Stappenteller


In Garmin Connect kies je in Device Settings of je al dan niet wilt dat activeitstracking enabled is (track steps), je een beweeg! waarschuwing krijgt wanneer je te lang stil zit (je krijgt een trilwaarschuwing als je niet bewoog het voorbije uur (je moet minstens 5 a 10 minuten bewegen om de waarschuwing niet te krijgen) en je kiest er ook of je de optische hartslagmeting aan of uit wilt.

Wanneer je 24×7 hartslagmonitoring wilt moet je natuurlijk de optische hartslagmeting aan zetten (tenzij je de ganse dag met een hartslagmeter rond je borst wil rondlopen…). Later in het artikel kom ik nog terug op de precisie van de optische hartslagmeter ten opzichte van de hartslagmeter borstband.
De beweeg! waarschuwing staat per default aan. Persoonlijk vond ik het nogal vervelend die waarschuwing terwijl ik aan het werk was en heb daarom die melding uitgeschakeld (om water/koffie wandelen elk uur is niet voldoende om de waarschuwing niet te krijgen, je moet echt wel een paar minuten aan een stuk gewandeld hebben…).
Wanneer activiteitstracking aan staat dan kan je in Garmin Connect in User Settings kiezen om een dagelijks stap-doel in te stellen, dit stapdoel kan een vast getal zijn (bv 10000 stappen/dag) maar kan ook dynamisch gemaakt worden (wanneer je een dynamisch stapdoel instelt moet je de volgende dag meer stappen halen wanneer je je doel van vandaag bereikt of minder stappen de volgende dag wanneer je je doel niet hebt kunnen bereiken.
Wanneer je dat wenst kan je ook je typische stapgrootte wanneer je wandelt calibreren op dit scherm.
In onderstaand scherm kan je zien hoe ik het geconfigureerd heb:

Op het horloge heb je een “widget” waar je kan zien hoeveel stappen je deze dag reeds hebt gedaan.

Stappen widget, vandaag haalde ik m’n stappen-doel…

het tweede scherm van de widget: staphistoriek van de voorbije 7 dagen

In Garmin Connect kan je ook deelnemen aan challenges. In een challenge doe je een competitie tegen ander mensen die hetzelfde wekelijkse stapdoel hebben als jijzelf (vb 100k challenge). De andere mensen hoeven geen vriend te zijn van jou en zien dus ook niet de details van je activiteiten.

Zoals reeds gezegd, het horloge heeft geen barometrische hoogtemeter en kan dus niet tellen hoeveel trappen je hebt gedaan op een dag.

Slaap tracker

De Garmin Forerunner 735XT kan ook je slaap-duur en -kwaliteit inschatten. Ik zou de resultaten wel met een serieuze korrel zout nemen want deze resultaten zijn niet erg accuraat (de voorbije nacht was ik wakker om 3 uur en viel allesbehalve direct terug in slaap (paar uur wakker), maar het horloge rapporteert vrolijk bijna 9 uur slaap – ik wou dat het waar was :) ).

Wanneer slaap-kwaliteit-tracking belangrijk is voor jou dan kies je dus beter voor een ander horloge (zoals de fitbit, die zelfs in staat is om korte powernaps tijdens de dag te registreren).

Op de FR735XT werkt slaap-tracking puur via een bewegingssensor, je hartslag heeft geen invloed op het al dan niet in slaap geacht te zijn en slaap-tracking werkt enkel in voorgedefiniëerde uren die je hebt ingesteld als tijden waar je typisch in slaap bent…

De slaapstatistieken vertellen je:

 • Totale duurtijd lichte slaap
 • Totale duurtijd diepe slaap
 • Momenten wanneer je wakker was

Je kan de slaapstatistieken zowel bekijken op je mobiele telefoon of op de Garmin Connect website, maar op het horloge zelf kan je je slaap-historiek niet raadplegen.

Garmin Connect Mobile: Sleep

Garmin Connect Mobile: Slaap historiek

 

Sleep statistics on the Garmin Connect website

Slaap historiek op de Garmin Connect website

Algemene horloge-features & Smartphone Integratie

Tijd & Datum

Het klokje kan je de kleur van het activiteitsprofiel laten aannemen, je kan het ook gewoon volledig in het grijs laten displayen, of je kan een totaal andere watch face installeren indien gewenst.

Je kan instellen om de tijd automatisch via GPS te synchoniseren, dat betekent dus als je veel reist, je zelf nooit de tijd zult hoeven aan te passen, maar dat dit automatisch gebeurt van zodra er sattelliet ontvangst is. Uiteraard geldt dit net zo goed voor verandering zomeruur/winteruur.

Indien je dit niet zou wensen kan je de automatische synchronisatie ook uitschakelen.

Alarmen

Je kan verschillende alarmen instellen, maar de scheduling van de alarmen zelf is wel pretty basic: je kan kiezen om een alarm eenmalig te laten aflopen, elke dag te herhalen of elke werkdag te herhalen (ma-vr). Om iets om de zoveel uur te laten aflopen of om slechts op bepaalde dagen een alarm in te stellen is niet mogelijk en dat mis ik wel, een serieus minpunt van deze horloge vind ik.

Smartphone integratie

Wanneer je smartphone recent genoeg is (voor Android is dit Android 4.4 of nieuwer) en het BLE-protocol (Bluetooth Low Energy / Bluetooth Smart) ondersteund dan word je horloge verrijkt met extra mogelijkheden van zodra je smartphone binnen bereik is.

Muziek regelaar

Start muziek op je smartphone, ga naar vorige track, volgende track, pauzeer. De muziekregelaar is beschikbaar vanaf de watch face via de menu toets (pijltje omhoog lang vasthouden).

Extra widgets

Van zodra je smartphone gekoppeld is heb je extra widgets ter beschikking: agenda, weer, smartphone bediening, meldingen (sms’en, gemiste telefoons, …)

Opnemen telefoon / Lezen sms

Als je telefoon krijgt kan je deze opnemen via je horloge, het is dus eigenlijk een vorm van ‘handenvrij’-bellen. Wanneer je een SMS krijgt dan kan je deze ook op je horloge lezen. Een erg groot scherm is het natuurlijk niet dus voor een lange SMS te lezen zal je verschillende keren naar beneden moeten scrollen… maar zeker wel leuk dat dit kan.

Draadloze syncrhonisatie

Als je smartphone gekoppeld is dan worden je trainingen automatisch via Bluetooth geupload. Een andere optie om je trainingen te synchroniseren is via de bijgeleverde USB kabel.

Sporten: Lopen, fietsen, wandelen, …

Amai, het is al een hele boterham geweest om tot hier te geraken, je zou bijna vergeten dat dit een sporthorloge is!

Ik gebruik het horloge voornamelijk om te lopen en te wandelen, maar volgende zaken in dit onderdeel zijn eigenlijk op alle sporten van toepassing…

Activiteitsprofiel

Een super nuttige functie en iets dat ik pas echt ontdekte nadat ik m’n horloge reeds in m’n bezit had.

Bij vorige Garmin modellen zat je vast aan voorgedefiniëerde activiteitsprofielen (lopen, fietsen, …), bij dit model kan je activiteitsprofielen bijmaken, je kan zelfs verschillende activiteitsprofielen voor dezelfde sport maken indien je dat wenst…

Waarom is dat nuttig zie ik je denken om meerdere keren Lopen als profiel te kunnen maken? Wel afhankelijk van het type loop dat je doet zijn er andere zaken belangrijk… Als je een duurloop doet wil je misschien enkel de duurtijd en je afstand zien, als je een interval-sessie doet wil je additoneel hartslagzones en vorige ronde-tijden zien, als je een fartlek wil lopen wil je misschien Strava Live Segments aanzetten, als je een wedstrijd loopt wil je misschien gebruik maken van een ander data-veld zoals Peter’s (Race) Pacer bijvoorbeeld, etc… dat zijn al 4 activiteitsprofielen voor lopen alleen…

Idem ditto bij fietsen, je kunt een activiteitsprofiel maken per fiets, bij sommige fietsen kan je al dan niet je power-meter, cadans-meter etc… koppelen… je kunt een activiteitsprofiel maken per type parcours dat je fietst (mountainbiken vs weg vs race…)

Per activiteits-profiel kan je volgende zaken in stellen (bullets zonder detail worden in de secties er onder beschreven):

 • Gegevens-schermen
 • Alarmen
 • Ronden: Automatisch rondes maken om de x kilometer, al dan niet vergezeld van een beep en/of trilalarm
 • Metronoom
 • Auto Pause: Auto pause van zodra beneden een bepaalde snelheid (bv stoppen aan verkeerslicht)
 • Auto Scroll: Automatisch scrollen tussen de verschillende gegevensschermen die je hebt ingesteld
 • Segmentwaarschuwing
 • GPS: keuze tussen enkel GPS, GPS+Glonass en UltraTrac
 • Time-out spaarstand: bij normale spaarstand keer je na 30 seconden terug naar de watch-face, bij de extended spaarstand duurt dit terugkeren langer (extended spaarstand is bv handig bij je “Race” profiel, duurt immers effe eer ze het startschot geven…

Alhoewel het eigenlijk niet in deze sectie thuishoort, moet je onder gegevens-schermen ook aangeven of je al dan niet wilt dat hardloop-dynamiek waardes worden opgenomen.
Deze hardloopdynamiek waardes zijn: cadans (stappen/min), staplengte (lengte van je stap), balans grond-contact-tijd (linkse/rechtse voet verhouding), grond-contact-tijd (hoe lang je voet op grond staat), verticale verhouding, verticale oscillatie (hoe veel vertikale verplaatsing doe je…)

Cadans en staplengte zijn altijd beschikbaar, voor de andere waardes moet je lopen met je hartslagband.

Gegevensschermen

Er zijn in totaal 8 gegevens-schermen die je kan configureren:

 • Scherm 1…Scherm 4: volledig configureerbaar scherm met data-velden, je kan 1 tot 4 datavelden tonen. Toen ik het horloge kocht vond ik het superbelangrijk dat ik 4 velden kon tonen zodanig dat ik terzelfdertijd hartslag, tijd, afstand en snelheid kon tonen, maar nu ik de details van Connect IQ ken is dat eigenlijk niet meer zo belangrijk. Met Connect IQ is het immers mogelijk om een zogenaamd All In One Connect IQ dataveld in een veld te installeren dat veel meer toont dan 4 parameters tegelijk. Een voorbeeld van zo’n connect Iq veld dat dit toelaat is de Single Field app.
 • Hartslag zonemeter: toont in een grafisch scherm de verdeling van je hartslag tijdens deze activiteit
 • Kaart: je ziet niet een kaart van je omgeving, maar wel een scherm met daarop zichtbaar de route die je gelopen hebt, de course die je aan het lopen bent, de waypoints in je omgeving
 • Virtual Partner: een scherm die toont hoeveel je voor of achter zit op je Virtual Partner die je een bepaalde gemiddelde snelheid hebt vooropgesteld
 • Klok: de huidige tijd van de dag

Tijdens het sporten

Nadat je een activiteitsprofiel naar je wensen hebt geconfigureerd kan je eindelijk aan het sporten. :)


Dit is de configuratie waar ik typisch mee loop, 4 datavelden is all you need: tijd, afstand, hartslag, snelheid. (ja ook tijdens het lopen gebruik ik snelheid en niet tempo zoals de meeste lopers :) )

Na het beëindigen van een ronde (hetzij via auto-lap of via manuele ronde) wordt een ronde samenvattingsscherm getoond met daarop de info hoe lang je over de ronde deed en hoe lang je reeds in het totaal bezig bent…

Bij het beëindigen van de sessie zie je de totaaltijd dat je liep en krijg je de keuze wat je wilt doen: verder lopen, de sessie opslaan of de sessie verwijderen. Persoonlijk vind ik het een serieus minpunt dat je er voor kunt kiezen om de sessie te verwijderen vanaf dit scherm, buiten wanneer je aan het testen bent is dat iets wat je nooit wilt doen en als je het toevallig doet op een loopsessie die je echt deed zal je waarschijnlijk jezelf serieus verwensen… :)

Tip: Van dit samenvattingsscherm kan je terug naar de detail-informatie door de RONDE toets in te duwen. Na nogmaals RONDE in te duwen keer je dan terug naar het samenvattingsscherm.

Duw trouwens niet te snel op opslaan! Indien je 2 minuten wacht dan krijg je een extra statistiek: hoeveel je hartslag gezakt is op die 2 minuten tijd. De zogenaamde herstelhartslag…

Na het opslaan krijg je ook nog advies hoe lang je na deze sessie moet rusten vooraleer een nieuwe trainingssessie te starten.

Tijdens het sporten zit je in dataveld-modus, via de menu-toets (lang op pijltje omhoog duwen) kan je nog een beperkt aantal zaken wijzigen:

 • Gegevensvelden: je kan je bestaande schermen wijzigen kwa gegevensvelden. Wat je kan doen is echter beperkt: je kan geen nieuwe schermen toevoegen, je kan niet van 3 naar 4 datavelden gaan terwijl je sport
 • Muziekregelaars: bediening van je smartphone muziek (smartphone moet in bereik zijn)
 • Terug naar start: Wanneer je het sporten moe bent kan je via deze optie terug naar start navigeren. Opgelet: wanneer je bezig bent met het navigeren van een route wordt die navigatie stopgezet en kan je deze route-navigatie niet herstarten (tenzij je de huidige sessie stopt en een nieuwe start, maar dan is natuurlijk je startpunt niet meer de plaats waar je auto staat…)
 • vergrendel toestel: deze optie zorgt er voor dat je niet meer van schermen kunt wisselen door toevallig tegen een knop of zo te duwen… Persoonlijk vind ik deze optie voor de FR735xt minder belangrijk aangezien dit toestel geen touch screen heeft en per ongeluk een toets induwen zie ik me niet zo snel doen… ik gebruik deze functie dus niet…

Alarmen


Je kan verschillende soorten alarmen laten afgaan, dit alarm kan je om de zoveel tijd of om de zoveel kilometer laten herhalen.
Bij elk type alarm kan je de alarm-tekst wijzigen. (Je kan bv een Drinken alarm instellen elke 15 minuten, en de tekst Drinken naar iets anders veranderen)

Typisch alarmen die je kunt instellen zijn:

 • Drinken: alarm om de x kilometer/x tijd
 • Eten: alarm om de x kilometer/x tijd
 • Keer Om: alarm na x kilometer/x tijd
 • Naar huis: alarm na x kilometer/x tijd
 • Hartslag: hartslag-zone waarschuwing, je kan zowel opteren voor het minimum van de zone als voor het maximum van de zone als alarm-indicator
 • Ren/Loop: geschikt voor de Ren/Wandel methode: vb instellen 5 minuten lopen 1 minuut wandelen, je wordt telkens verwittigd bij het wijzigen van de actie
 • Snelheid: Je kan alarm instellen voor te hoge snelheid en/of te lage snelheid
 • Tijd: alaram om de x tijd
 • Afstand: alarm om de x kilometer
 • Cadans: Je kan alarm instellen voor te hoge cadans en/of te lage cadans
 • Caloriën: alarm elke x caloriën

Metronoom


Topatleten lopen met meer dan 180 stappen per minuut. Om te proberen dit te benaderen is het mogelijk om met een metronoom te trainen.
Je stelt het aantal tikken per minuut in (een tik komt overeen met een visuele waarschuwing: gevuld bolletje/leeg bolletje), je stelt een waarschuwingsfrequentie in, bv elke 4e tik (een waarschuwingsfrequentie komt overeen met een beep-signaal).
Tijdens het lopen probeer je deze frequentie te eerbiedigen. :)

(Strava) Live Segments

Wanneer je een premium Strava account hebt kan je Strava segmenten op je horloge plaatsen. Een strava segment is een route van punt x naar punt y wat je zo snel mogelijk dient af te leggen, eenmaal terug op strava zie je hoe andere sporters het er van afbrachten en is er een volledig klassement opgemaakt van dit stukje weg. Indien je de snelste was over een bepaald segment dan ben je KOM van dit segment. KOM is de engelse afkorting voor King Of the Mountain (koning van de berg), een typisch segment dat wordt gemaakt is namelijk om te zien hoe snel je een berg kan beklimmen. Elke Strava premium gebruiker kan nieuwe segmenten aanmaken.

Wat is nu een Strava Live Segment? Een typisch probleem met Strava segments is dat je niet altijd precies weet waar een segment start en eindigt, iets dat je pas ziet als je terug voor je computer zit. Met Strava Live Segments wordt dit probleem verholpen want je wordt immers verwittigd op je horloge van zodra het segment begint en van zodra het segment eindigt. Het is enkel nog een kwestie van heel hard lopen tussen begin en eindsignaal dus.

Een leuke functie om je te meten met anderen en een functie die ook perfect is voor bijvoorbeeld een fartlek training te doen.

Als competitie-element kan je instellen om tegen iedereen te lopen of om te trachten de beste te worden van je vrienden (de mensen die je volgt op Strava).

Wanneer je de kost voor Strava Premium niet enkel voor deze functie kunt rechtvaardigen, dan is het mogelijk om over te schakelen naar Garmin Live Segments. Dit werkt eigenlijk precies hetzelfde met als enige verschil dat je de segmenten op Garmin Connect moet aanduiden (dit kunnen natuurlijk andere stukken zijn dan op Strava) en dat de vrienden die die in aanmerking worden genomen om tegen te strijden je vrienden van Garmin Connect zijn.

Optische hartslagmeter vs hartslagband

Optische hartslagmeters zijn een raar beestje, hoe goed het werkt hangt namelijk voor een stuk af van je huidtype. Ik ben perfect tevreden van de hartslagen die gerapporteerd worden door de optische hartslagmeter, geen grote pieken, geen grote dalen, naar m’n gevoel zijn de hartslagen die gerapporteerd worden in lijn met wat kan verwacht worden van m’n inspanning op dat moment.

Een nadeel aan de optische hartslagmeter is dat de waarde een beetje vertraging heeft (1 a 2 seconden) (om onzuiverheden uit te zuiveren in de meting vermoed ik), dus wanneer je snelle feedback wilt zoals tijdens een interval-sessie opteer je beter om dan de band te dragen.

Ik kocht me ook een hartslagband bij m’n toestel, die heb ik welgeteld 2 maal aangehad, er is helemaal niks mis met de band, maar ik heb echt een hekel gekregen aan het dragen van hartslag-banden. De hartslagen die gerapporteerd worden door de hartslagband zijn in lijn met de hartslagen die gerapporteerd worden door de optische hartslagmeter. Het is wel zo dat je extra meetwaardes krijgt als je loopt met hartslagband: verticale oscillatie (hoe veel verticale beweging je maakt), ground contact time (hoe lang op de grond met je voet), ground balance time (linkervoet tov rechtervoet), … leuk en interessant, maar voor mij niet leuk en interessant genoeg om de band te dragen.

Ik moet geen hartslagband zoeken, gewoon horloge aanzetten en vertrekken met lopen.

Wat ik wel doe is de horloge iets strakker aanspannen als ik loop (aanspannen tot net voorbij comfortabel), zodanig dat er geen externe lichtinval in het horloge binnenkomt en er dus zo inaccuraatheden in de hartslaglezing zou kunnen terechtkomen. Na het lopen zet ik het dan terug een gaatje minder strak.

Gps ontvangst

Supersnel! Met mijn vorige Garmin moest ik 2 minuten staan wachten in open lucht (van gebouw verwijderd) om ontvangst van de satelliet te kunnen pakken. Nu kom ik buiten het gebouw, zet m’n Garmin aan, wandel een klein stukje en na minder dan 5 seconden heb ik GPS ontvangst en kan ik beginnen lopen. Wat een luxe!

Gps accuracy

Toen ik het horloge kocht had ik me mentaal voorbereid dat de juistheid van de GPS een stuk slechter zou zijn dan van m’n vorig horloge. Nieuwere Garmins werden heel vaak als inaccuraat afgeschilderd, maar ik ben heel aangenaam verrast door de Garmin Forerunner 735XT en ben tevreden over de afstanden die gerapporteerd worden. De GPS heeft een beetje moeite net nadat ie van onder een brug komt of bij een 180° bocht, maar dat zijn zaken die verwaarloosbaar zijn op het totaal van de route.

De repeatability van een zelfde parcours lopen zit goed, op m’n vast trainigsrondje op het werk wordt bijvoorbeeld steevast 10.5 kilometer gerapporteerd, wat een klein beetje minder is dan wat m’n Garmin Forerunner 310XT rapporteerde vroeger (10.6 a 10.7).

Ik heb de indruk dat de GPS de neiging heeft om een klein beetje te weinig te rapporteren. Op de ‘t is voor niks marathon had ik bijvoorbeeld net 42 kilometer bij de finish, terwijl anderen precies 42.2 hadden. Verwaarloosbaar verschil vind ik persoonlijk en iets waar ik perfect mee kan leven. Ik heb liever dat het iets te weinig rapporteert dan ben je zeker dat je PR over 10 kilometer zeker 10 kilometer was. :)

Na het sporten

Na het sporten kan je de gegevens raadplegen op de Garmin Connect site of op je mobiele telefoon via de app.

na het sporten kan je de details bekijken op Garmin Connect (klik op figuur om in te zoomen)

Sporten: Zwemmen

Naast alle zaken die reeds beschreven zijn in de voorgaande sectie, zijn volgende zaken nog extra van toepassing als je met het horloge zwemt.

Het horloge bevat 2 zwem-modi: Open Water en Zwembad.

Bij beide modi is de optische hartslagmeter niet actief, maar kan je de hartslag opmeten wanneer je de zwem-hartslagband (de blauwe hartslagband) er bij kocht. Deze zwem-hartslagband is speciaal dat hij tijdens het zwemmen alle hartslagmetingen kan ‘cachen’ en van zodra je uit het water komt kan hij de hartslagmetingen dan doorsturen naar het horloge. De hartslagen worden dus in uitgesteld relais aan je training toegevoegd. Zelf kocht ik deze extra hartslagband niet, voor zo vaak ik maar zwem vond ik de kost voor de band (~30a40 euro) te veel.

Bij beide modi word je slag-type herkend: crawl, schoolslag, etc… hoe goed die herkenning verloopt kan ik niet echt beoordelen aangezien ik enkel schoolslag zwem, maar dat herkent ie in ieder geval. :)

In open water modus probeert de horloge een meer correcte lijn te trekken van het traject dat je zwom, je zit namelijk vaak onder water met je horloge en als je horloge onder water zit heb je geen GPS ontvangst. Het is wel zo dat als je de beste GPS track wilt je er dan beter aan doet om je horloge gewoon onder je zwemmuts te steken, daar heb je steeds gps ontvangst en moet er dus niets van correctie worden uitgevoerd.

In zwembad modus telt het horloge het aantal baantjes dat je zwemt en je swolf score (aantal slagen dat je doet per baan, hoe lager de score hoe beter). Het baantjes tellen is niet perfect, maar goed genoeg voor mij. Doorgaans zwem ik 1 kilometer en dan staat er meestal 40 baantjes, maar het is al gebeurd dat er maar 39 stond. Geen drama voor mij, maar als zwemmen je hoofdsport is en je het aantal baantjes super belangrijk vindt, is dit misschien wel een punt voor jou…

rapportage over zwemsessie op Garmin Connect

Sporten: triathlon / multi-sport

Zelf ben ik geen triathleet dus ik gebruik deze multi-sport modus niet zelf. Het komt er op neer dat als je de standaard triathlon modus start dat je dan 3 sporten na elkaar doet: zwemmen, fietsen, lopen. Transition-times (tijd om om te kleden en van zwemmen naar fietsen te gaan en van fietsen naar lopen te gaan) kan je aan of uitzetten. Je gaat over naar het volgende onderdeel middels het duwen van de LAP/RONDE toets.

Als je een andere multi-sport doet dan triathlon dan is het mogelijk om de opeenvolging van sporten in een nieuw Multi-Sport profiel te definiëren. Dit doe je via activiteits-profielen.

Workouts

Zelf doe ik niet zo vaak intervaltraining maar het is wel supereenvoudig om dit in te stellen op dit horloge. Intervaltraining is supereenvoudig op dit horloge. Je kan eenvoudige intervallen definiëren op het horloge zelf (warmup/(interval/rust/herhaal)/cooldown) en meer gecompliceerde interval-trainingen met intervallen van verschillende lengte/duurtijd kan je instellen via Garmin Connect of via Garmin Express.

Een geavanceerd interval stel je in via Garmin Connect

Race een activiteit

Je kan tegen een vorige activiteit van jezelf (of van iemand anders) racen, om te trachten om een betere tijd neer te zetten. Tijdens je activiteit zie je dan op elk moment hoe ver voor of hoe ver je achter zit.

Navigatie

Courses


Je hebt je misschien al afgevraagd waarom ik als niet-triathleet een triathlon-horloge kocht en bv niet het gelijkaardige Forerunner 235 horloge, de belangrijkste reden voor me om de 735xt te kiezen en niet de 235 is de mogelijkheid tot het volgen van courses (koersen) in dit horloge.

Bij het volgen van een koers kan je via een lijntje op je horloge het te volgen traject displayen, super-handig om een parcours van iemand anders na te lopen of wanneer je zelf een route samenstelt. Wanneer we op reis gaan zijn al de parcoursen die we lopen met behulp van courses. Ik zou deze functie echt niet kunnen missen.

Back to start


Wanneer je op je horloge gelijk wanneer kunt vertrouwen om je terug naar je startpunt te brengen dan geeft dit een gerust gevoel. Je kan aan een lange tocht beginnen en beslissen om op eender welk moment terug te keren naar je auto, je kan op reis in een of ander bos wegel in wegel uit lopen en als je er genoeg van hebt terugkeren naar het startpunt zonder het risico te hebben om te verdwalen, je bent niet verplicht om in vreemd gebied (zelfs als je niet de tijd had om een route te maken) dezelfde weg heen als terug te lopen,…

Een superfunctie om tot je beschikking te hebben als loper en de belangrijkste reden dat ik niet de Tom Tom Runner 3 kocht voor mezelf.

Waypoints

Deze functie gebruik ik zelf eigenlijk minder, maar met waypoints kan je bepaalde belangrijke plaatsen op voorhand markeren die dan op de kaart worden weergegeven. Je kan ook naar een waypoint navigeren. Ik gebruik de waypoint functionaliteit als ik een loop in lijn doe om de positie van m’n auto te markeren. (ik kan dan immers niet op Back to Start rekenen omdat het beginpunt van m’n route niet hetzelfde is als het eindpunt van m’n route)

Garmin Connect IQ

Alle recente Garmin toestellen kunnen verrijkt worden met extra Connect IQ programma’s die geschreven zijn in een taal die MonkeyC heet. Deze programma’s kunnen worden gedownload vanuit de Garmin Connect IQ store. De API is voor het ogenblik nog vrij gelimiteerd, maar je kan er toch al leuke dingen mee maken (ik maaktte bv reeds het Peter’s (Race) Pacer programma er mee).

Tijdens m’n dagjob ben ik een developer en het feit dat het mogelijk is om programma’s te ontwikkelen die je op je horloge dan kon draaien was een dik bonus-punt voor mij. Van zo’n mogelijkheden wordt de nerd in mij helemaal blij. :)
Wanneer je zelf ook geïnteresseerd bent om Connect IQ programma’s te schrijven, bekijk dan zeker eens de tutorial die ik op m’n andere website schreef en je stap per stap uitlegt wat je moet doen.

Met het Garmin Connect IQ platform kan je 4 soorten programma’s maken:

 • Watch faces: dit type is het meest populair onder zowel ontwikkelaars als gebruikers. Terecht, want het is natuurlijk wat je gedurende het grootste deel van de dag ziet als je naar je horloge kijkt.

  Op mijn horloge heb ik de Gearmin watchface geïnstalleerd, wat met toelaat om in één oogopslag heel veel te zien: batterij percentage, tijd, dag, datum, weeknummer, zonsopgang, zonsondergang, stappen, stapdoel en stap-historiek van de voorbije week.

 • Widgets: dit zijn programma’s die toegankelijk zijn van zodra je van het horloge-zicht op het pijltje naar beneden duwt. Het zijn kleine programma’s die slechts gedurende een korte tijd (van maximaal 2 minuten) getoond worden (daarna keer je terug naar de watch face). Typisch gebruik voor widgets zijn allerhande statistieken, agenda, het weer, nieuws, etc… alles eigenlijk wat je niet erg lang wilt bekijken. Een widget dat ik installeerde is het Activity Summary widget die me details toont over m’n stap-historiek van de voorbije week.
 • Applicaties: dit zijn programma’s die onafhankelijk van enige built-in functionaliteit werken. Dit kan een voordeel zijn, maar dat kan ook betekenen dat als je ingebouwde functionaliteit wilt, dat je deze zelf opnieuw zult moeten ontwikkelen. Een applicatie die ik geïnstalleerd heb is de Simple Walk app die me een paar interessante wandel-statistieken toont en me bovendien toelaat om de activiteit als wandelen op te nemen (wanneer je de standaard activiteits-profielen gebruikt kan je de optie “wandelen” niet kiezen, je kan wel voor bv “hiken” opteren dan)
 • Data fields: deze programma’s verrijken de ingebouwde sportmodussen. Alhoewel je minder mogelijkheden hebt als ontwikkelaar in deze data-velden, vind ik het een serieus voordeel dat je ingebouwde functionaliteit kunt verrijken met je programma, ipv het wiel terug te moeten uitvinden in de applicatie-modus. Een voorbeeld van een custom dataveld is het programma dat ik zelf ontwikkelde: Peter’s (Race) Pacer, een data-veld dat je toelaat om de wedstrijd-afstand te synchroniseren met je horloge en je wedstrijd perfect in te delen.

Accessoires

Bij het horloge kan je nog verschillende accessoires kopen zowel van 3rd parties als van Garmin, zo zijn er horlogebandjes in andere kleuren en screenprotectors beschikbaar. Zelf kocht ik een neon-geel horlogebandje voor m’n horloge.

Garmin Forerunner 735XT kopen

Ik schrijf deze review niet om er iets aan over te houden, maar wanneer je de website en al dan niet toekomstige reviews wil ondersteunen, dan kan je de aankoop doen via een van onderstaande links. Prijzen op Amazon Duitsland zijn doorgaans scherper dan in de winkel en ik krijg een kleine comissie als je via een van deze links een aankoop doet (zonder dat dit nadelig is voor jou).

Tip: bekijk ook de prijs van het product in de blauwe versie, soms is die immers goedkoper! (Je kan wijzigen van zwart naar blauw eenmaal je op de Amazon pagina bent)

Er zijn 3 versies van de Garmin Forerunner 735XT:


Zonder hartslagband

Met hartslagband

Met HRM Run + HRM Swim

In bovenstaande widgets zie je hoeveel de verschillende versies actueel kosten op Amazon.


9 Responses to “Garmin Forerunner 735XT Review”

 1. Tine says:

  Dag Peter,

  Bedankt voor je review! Ik heb een vraagje ivm die verschillende activiteitenprofielen. Stel, je maakt er één aan ‘race lopen’, wordt die activiteit dan na uploaden bij garmin connect ook zo geclassificeerd? En dus onder dat type activiteit ondergebracht?
  Of moet je dit zelf nog online gaan doen?

  Dankjewel!

  • peter says:

   Hey Tine

   De naam van het activiteitprofiel heeft op zich geen invloed op de classificatie, maar in het activiteitsprofiel koppel je wel het type activiteit aan een profiel.

   In geval van race lopen zal je dus voor de activiteit “hardlopen” kiezen en die zal automatisch ook zo geclassificeerd worden op Garmin Connect. Op Strava komt dit automatisch ook door als lopen en dien je in het geval van een wedstrijd dan nog manueel aan te geven dat het om het subtype “race” ging.

   Het type activiteiten dat je op je horloge kunt koppelen zijn de volgende: Multisport, hardlopen, fietsen, zwembad, open water, peddelsurfen, roeien, hiken, xc-ski, kracht, cardio en overige.

   (een behoorlijk lange lijst maar sommige activiteits-types die op Garmin Connect beschikbaar zijn zoals “wandelen” bv zit er dus niet bij, persoonlijk classificeer ik m’n wandelingen dan maar als hiken, je zou ook kunnen voor overige gaan en dan nadien op Garmin Connect het type naar wandeling gaan wijzigen)

 2. Sabinehuys22@gmail.com says:

  Hdyz, leuke duidelijke review! Heb al een aantal maanden een xt735 en Super tevreden. Recent kocht ik een nieuwe laptop met Bluetooth maar krijg mijn horloge niet gesyncroniseerd. De laptop ziet hem, maar synchronisatie lukt niet. Melding schajel Bluetooth uit en aan op uw garmin en probeer opnieuw… op mijn garmin staat telkens Bluetooth wacht op verbinding…. via mijn mobieltje gaat het wel, maar duurt soms eer ze elkaar vinden. Wat zou oorzaak kunnen zijn?

 3. Van Laere Patrick says:

  hoi Peter,
  duidelijke en leerzame review!
  ik heb na aanschaf wel enkele probleempjes gehad, ik kan bv de agenda op mijn horloge niet tonen, deze staat nog altijd op “wacht op gegevens” ook nadat ik een schema om de halve marathon te trainen in mijn agenda op mijn samsung S6 gsm heb staan wil deze niet synchroniseren.
  nadat ik alles op fabrieksinstellingen had gezet kan ik ook het veld met het kruimelspoor met koers boven dat ik tijdens het lopen kon opvragen kan ik niet meer instellen.
  waarschijnlijk doe ik toch iets fout met de instellingen
  heb jij een vermoeden wat ik fout doe?
  terug naar het startpunt lopen gaat wel!

  mvg,
  Patrick

 4. Peter says:

  Ik vermoed dat je je horloge opnieuw zult moeten pairen met je smartphone. Je moet ook toestemming geven om toegang te krijgen tot je agenda aan garmin connect mobile op je telefoon.

  Ivm het kruimelspoor heb je aangeduid in de activiteitinstellingen om de “Map” te zien?

  • van laere patrick says:

   ik denk dat ik het door jouw hulp gevonden heb
   voor het lopen stond map op aan,
   maar voor het fietsen stond deze op uit! straks eventjes testen ;-)
   hoe moet ik toestemming geven voor mijn agenda aan garmin connect?
   ik heb deze horloge nog maar pas en had na problemen met synchronisatie met garmin connect waar de horloge updates vond voor geïnstalleerde wijzerplaten”steam gauge” en “Peters race pacer” en telkens melde kan niet synchroniseren “niet compatibel met deze horloge waarna ik een mailtje naar garmin stuurde en nog steeds wacht op een antwoord! heb toen de hologe maar terug op fabrieksinstelling gezet

   mvg,
   Patrick

 5. Hallo says:

  Beste Peter,
  Kan je na een looptraining de afgelegde route zien op een kaart op je smartphone?

  Mvg

 6. Peter De Decker says:

  ja dat kan je zien in de Garmin Connect Mobile app.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.