Maasmarathon (10/5)

Het is eigenlijk een beetje kort om 2 weken na de marathon van Antwerpen vandaag reeds terug een marathon te lopen, maar op het moment dat er een tempo-maker gekwetst uitvalt kan ik het toch niet laten om me op te geven om deze rol op mij te nemen. Het doel wordt een marathon in 4 uur zo dicht mogelijk te benaderen en bij voorkeur natuurlijk sneller dan 4 uur.

Een marathon in 4 uur komt neer op kilometer-tijden van 5:41 (snelheid ergens tussen de 10.6k/u en 10.7k/u). Het is een tempo dat ik eigenlijk nooit loop: ik loop ofwel trager (voor m’n duurlopen) ofwel rapper (trainingen en wedstrijden)… maar het is m’n overtuiging dat je als loper verschillende tempo’s moet kunnen lopen zelfs al is dit een tempo dat je normaal niet loopt…

Enkel de eerste kilometer gaat te snel, maar ik vind vrij snel m’n cadans en loop tempo-vast de gewenste snelheid. Het is wel constant rekenen en tellen (het is niet evident dat vermenigvuldigen van 5:41 met het aantal kilometer dat je gelopen hebt, een volgende keer toch maar een blaadje afdrukken op voorhand). Aan de bevoorrading wordt er telkens even getemporiseerd zodanig dat iedereen de kans krijgt om goed te drinken.

Starten (foto: Jessie)

Starten (foto: Jessie)

In plaats van met een ballon loop ik vandaag met een rugzak en een vlag, na 5 kilometer voel ik de rugzak al schuren in m’n nek en weet dan al dat ik er een serieuze schaafwonde zal aan overhouden na 4 uur, geef mij toch maar een koordje aan een ballon… :)

De laatste 10 kilometer zijn de zwaarste in deze marathon, sterke lopers lopen nu uit m’n groep weg, andere lopers plafonneren, maar ik heb nog een kleine 10 lopers waar ik me kan op focussen om hen tot op de streep te begeleiden. De laatste kilometer versnel ik met hen mee en kom ik aan in een zelfgeklokte tijd van 3:58:53 (de officiële tijd is 3:59:21, blijkbaar hebben ze m’n bruto-tijd als netto-tijd geregistreerd) en word daarmee 362e op 637 deelnemers.

Mooi onder de gevraagde 4 uur, een geslaagde pace-opdracht!

Na de finish een pizza calzone verorberen :) (foto: Jessie)

Na de finish een pizza calzone verorberen :) (foto: Jessie)

12 Responses to “Maasmarathon (10/5)”

 1. Gerald Monteyne says:

  en wordt dat goed betaald Peter? ;)

  • Peter says:

   er is geen geldelijke vergoeding, maar de dankbaarheid van de mensen die je naar hun droomtijd begeleidt zijn veel meer waard! :)

 2. kaat says:

  Ik heb zo’n fictieve loper in mijn Garmin, zou dat niet helpen ? Misschien heb jij die ook. Ik zie dan of ik ‘achter’ dan wel ‘voor’ zit. Maar jij als techneut (no offence) zal die mogelijkheid zeker al bekeken hebben.
  Trouwens, ik gebruik ‘m ook niet :-)

  • Peter says:

   heb ik ook, dit kan een leidraad zijn op training maar tijdens een wedstrijd helpt niet echt omdat de kilometerborden niet overeen komen met de kilometers die op je Garmin komen. Het is dus een kwestie om steeds je gemiddeld tempo te (her)berekenen ter hoogte van het kilometerbord.

 3. Eddy Van Boven says:

  vandaar (oa ;)) je ‘povere’ tijd in Aalter…ééntje bij op de lijst van ‘prachtprestaties….voor een ander!

 4. Eddy Buyckx says:

  Toch bedankt ik ben uit de groep gevallen op km 23 je liep met een perfect tempo daar was niets mis mee (y)

  • Peter says:

   jammer dat je er af moest Eddy, maar een marathon uitlopen is op zich al heel knap, dus dikke duim en een volgende keer lukt die sub-4 vast wel!

 5. Hugo Bruynooghe says:

  Hartelijk dank om mij zo voortreffelijk te vervangen als tempo-maker !

 6. Dries says:

  Knap en constant tempowerk, Peter! Ik ben na 7km wat overmoedig uit je groepje vertrokken, maar jullie hebben me op 32km terug ingehaald, toen bij mij het tempo eruit was. Volgende keer (Brussel?) zal ik braaf volgen. Veel respect en sympathie voor het hazenwerk en aanmoedigingen voor je volgers.

  • peter says:

   Het is verleidelijk he als je je nog fris voelt om te snel te lopen, als het een troost mag zijn, we zijn allemaal al eens in die val getrapt.

   Het is niet abnormaal dat je in kilometer 30+ het moeilijk krijgt, zeker in Visé waar het vals plat de laatste 10 kilometer het een zeer lastig stuk maakt! Hopelijk heb je toch van het mooie parcours van de marathon genoten en dikke proficiat met het uitlopen van de marathon!

   Misschien tot nog eens en in ieder geval heel veel succes in de marathon van Brussel Dries! (het zal normaal gezien een andere tempomaker zijn daar, ik loop dit jaar nog enkel de 20 kilometer van Brussel als pacer (met een ballon voor 1u45)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.