Hardloop4daagse 2014 (6/6 – 9/6)

De laatste 11 weken liep ik slechts een gemiddeld week-totaal van 37 kilometer, het trainen staat dus op een heel laag pitje. Het zal vast wel geen ideale voorbereiding zijn om 100 kilometer te lopen op 4 dagen, maar ik kan het bij het naderen van de deadline van de inschrijving van de hardloop4daagse toch niet laten om mijn naam op te geven.

100 kilometer, 4 dagen, 6 wedstrijden, we zien wel hoe het loopt!

Vorig jaar finishte ik in een eindtijd van 7:29. Met de huidige conditie is dat geen realistisch doel en zal uitlopen al een prestatie worden. Trager, maar niet minder intens, want naarmate de etappes verlopen strijdt toch iedereen uiteindelijk voor het behoud van z’n plekje in het klassement; ook al neem je je voor om dat niet te doen.

Etappe 1: Vrijdagavond 19u30

Finishen in etappe 1

Finishen in etappe 1

Ondanks het late startuur is het toch nog drukkend warm. De aanvang van het parcours loopt over grote brede landwegen, het lopen lukt een stuk beter dan verwacht. Rond het 9 kilometer punt word ik bijgehaald door een klein peletonnetje aangevoerd door forum-kennis Gerald. Ze lopen te snel voor me en ik moet ze laten gaan. 10 kilometer punt kom ik door in iets meer dan 49 minuten. Ik krijg een 2e adem en kan een versnelling hoger schakelen, ik haal de ene na de andere loper bij (waaronder het groepje van Gerald) en ik lijk wel te vliegen, zo makkelijk gaat het. Ik finish de eerste etappe van 17.4 kilometer in 1:21:38 (12.58 k/u) en word daarmee 26e op 60 deelnemers.

De speaker weet me te vertellen: Peter De Decker, dit jaar 82 minuten, vorig jaar 74 minuten! (Een heel stukje trager dan vorig jaar dus, maar toch heel tevreden van deze etappe)

Etappe 2: Zaterdagochtend 11u

Etappe 2: douchen

Etappe 2: douchen

Een etappe die volledig door de bossen loopt zonder al te veel steile hellingen. M’n benen voelen uitermate fris. De ganse tijd prachtige natuur om je heen, dit is genieten ten top! Ik finish de 20.5 kilometer in 1:38:55 (12.44k/u) en word daarmee 19e. In het algemene klassement kom ik de top-20 binnen en sta nu als 19e geklasseerd.

Etappe 3: Zaterdagavond 19u

etappe 3: heet!

etappe 3: heet!

Het is veel te warm om te lopen, 30°C en meer en bovendien ganse stukken doorheen een open veld waar de zon vrij spel heeft. Ik loop niet graag in deze hitte, was het geen onderdeel geweest van een etappe-wedstrijd ik was niet gestart. Ik zie zowel Jody als Gerald, 2 mensen die in m’n buurt geklasseerd zijn van me weg lopen. Ik besluit het me niet aan te trekken. Ik loop op m’n eigen tempo verder en in de voorlaatste kilometer haal ik zowaar Jody nog terug bij. Ik finish de 14.5 kilometer in 1:13:09 (11.9k/u) en schuif een plaatsje op in het algemene klassement naar de 18e plaats.

de mensen van de ehbo hebben serieus knip-en-plakwerk nadien om m'n opgelopen blaren te verzorgen!

de mensen van de ehbo hebben serieus knip-en-plakwerk nadien om m’n opgelopen blaren te verzorgen!

Etappe 4: Individuele tijdsloop – Zondagochtend 10u22

etappe4: net gestart uit de paardentrailer

etappe4: net gestart uit de paardentrailer

Vandaag is de individuele tijdsloop. Om de 30 seconden wordt er gestart en naarmate je beter geklasseerd staat start je later (de loper die dus net na je in het klassement staat start 30 seconden voor je). Het is een volledig onverharde omloop met hier en daar een pittige helling.

Deze etappe is dodelijk voor me, al elk jaar heb ik hier verzuurde benen opgelopen. Ik kan het niet laten, als ik een loper zie voor me lopen, wil ik er naar toe. Dit jaar ga ik precies nog harder van start, na 700 meter loop ik al naast Jody die 30 seconden voor me gestart was. In plaats van de snelheid iets te temperen heb ik me al gefocust op de volgende loper. Uiteindelijk zal ik 8 lopers bijhalen, maar alles is relatief, want Zac de eerste in het klassement die 10 minuten na me startte zoeft me na 6 kilometer voorbij, ik sta precies stil. :)

Over de 8.4 kilometer doe ik 38:09 (13.22 k/u) en word daarmee 17e in de daguitslag. In het algemene klassement blijf ik 18e.

Etappe 5: Zondagavond 17u

etappe 5: mooi maar vermoeiend

etappe 5: mooi maar vermoeiend

Net als de 2 vorige jaren sta ik door het snel lopen deze ochtend en de veel te korte recuperatietijd hier met serieus verzuurde bovenbenen aan de start. Een super mooie etappe qua natuur, maar het is constant stijgen en dalen, geen cadeau dus om met verzuurde benen over te lopen. Ik sta precies stil. Gerald, Jody en Maarten, m’n naaste achtervolgers in het klassement moet ik allemaal laten lopen. Na 9 kilometer moeten we 2 kilometer door mul zand ploeteren. Ik heb blijkbaar ook niet voldoende gegeten, want op 3 kilometer van de meet krijg ik een honger-klop. Het wordt een loopje op karakter. Ik finish de 19.1 kilometer in 1:38:38 (11.65k/u) en word daarmee 23e in de etappe-uitslag. In het algemene klassement blijf ik 18e.

Etappe 6: Maandagochtend 11u

etappe 6: finishen

etappe 6: finishen

Vandaag is het een loop in lijn. Met bussen worden we naar Vaassen gebracht, waarna we op eigen kracht mogen teruglopen naar Apeldoorn. Zowel Jody, Maarten als Gerald zijn gisteravond een stuk dichterbij gekomen. Allen zie ik ze in staat om me nog los te lopen vandaag. De eerste helft van het parcours is klimmend wat in m’n voordeel is. Ik besluit niet te wachten en te trachten om wat meer voorsprong te nemen. Iets over de helft aan het 11 kilometer punt word ik bijgehaald door Maarten. Hij loopt een tempo dat een heel stuk sneller is dan wat ik op dat moment aan het lopen ben. Ik haak m’n wagonnetje aan, maar het gaat duidelijk te snel voor me en na 3 kilometer gevolgd te hebben moet ik Maarten toch laten weglopen. Ik finish de 20.1 kilometer in 1:42:43 (11.87k/u) en word daarmee 18e in de etappe-uitslag. In het algemene klassement zak ik een plaatsje naar de 19e plaats.

Finishen!

Yes we made it! Ondanks de geringe voorbereiding ben ik er in geslaagd de 100 kilometer uit te lopen (totaaltijd: 8:13:11). Heel tevreden! Vandaag is het nagenieten met stijve bovenbenen. :)

Mede door de hitte, was het een zeer zware editie dit jaar, van de 60 starters op de 100 kilometer haalden 10 lopers de finish niet!

16 Responses to “Hardloop4daagse 2014 (6/6 – 9/6)”

 1. chris says:

  straffen toebak alweer. Proficiat met je prestatie! :)

 2. Veerle Beernaert says:

  Mooi geschreven en gedaan :)

 3. Filip says:

  Mooi resultaat ondanks beperkte voorbereiding en omstandigheden. Je relaas herinnerde me aan mijn XTrailsNL ervaring van vorig jaar (113k in kleine 40hr tijd in 4etappes). Goed herstel.

 4. Gerald Van Den Berg says:

  Mooi verslag Peter, ik hoop tot volgend jaar.

 5. Annelyse says:

  Peter, zou je op mijn blog ook eens onderstaande vraag willen beantwoorden?

  http://annelyse.be/2014/06/11/lopen-met-een-drinkriem-en-gsm-riem-of-een-combinatie/

  ik ben namelijk op zoek naar een manier om comfortabel te kunnen lopen met drank en mijn gsm. En ik geraak er niet echt wijs uit, wat nu de beste manier is. Daarmee dat ik eens te rade ga bij mijn favoriete loopbloggers

  Alvast bedankt
  Annelyse

 6. Joris De Neve says:

  Goe gedaan vooral met die hitte !!!

 7. Caroline says:

  Mooi hoor om 100 km te lopen bij deze temperaturen! Heel knap.

 8. kaat says:

  Ho Peter, wat formidabel weer ! Ik ben ook beetje jaloers, want zo’n meerdaagses, dat is echt HELEMAAL mijn ding ! Alleen doe ik die wandelend ! Het moet formidabel zijn dat te kunnen lopen. Zo’n wedstrijd met 30 seconden tussen (individuele loopwedstrijd), daar had ik nog nooit van gehoord, en ook al ben ik zowat de traagste loper van het land, ik zou OOK de vorige willen pakken, haha, onmogelijk dus !

  Maar jij hebt dat weer fantastisch gedaan !

  Doe je mee met de Vierdaagse van de IJzer ?

  • peter says:

   ik doe dat ook graag een meerdaags evenement, helemaal m’n ding. :)

   De vierdaagse van de Ijzer staat terug aangestipt in m’n agenda (4×32), moet wel nog inschrijven. En ook de heuvelland4daagse (4×42) staat op het programma (vooral onverharde wandelpaden, prachtig, als loper moet je soms ook wel een stukje wandelen). (Zie m’n verslag van de heuvelland4daagse voor een korte impressie: http://peterdedecker.com/12-08-2013/heuvelland4daagse-88-118/ )

 9. David says:

  Mooie prestatie!

 10. Aschwin says:

  Goed gedaan Peter! Zoals je reeds kon lezen op mijn blog, heb ik er toch van af gezien om er een fietsweekend van te maken. Maar als ik jouw verslag lees, denk ik nu wederom: “volgend jaar doe ik mee!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.