Le Trail des Bosses: de eerste ultra (11/2)

Zoals eerder gemeld was het plan om vandaag deel te nemen aan de langste afstand bij Le Trail des Bosses (keuze tussen 25k en 45k).

Le Trail de Bosses is dus 45 kilometer, ietsje verder dan de marathon-afstand (42.195km), weliswaar “maar 3 kilometer”, maar ‘t is verder hé: Le Trail des Bosses is dus mijn eerste ultra-marathon. ;)

De voorbereiding
trainingen 2012

Begin van de 2e week van januari opgestaan met een blessure aan m’n linkerknie (lopersknie vermoedelijk). Door de verplichte rust om de knie te laten verbeteren, stellen de trainingen (zoals je kunt zien in bovenstaande figuur) vanaf de 2e week dan ook niet veel voor:

 • amper volume: veel te weinig kilometers
 • geen enkele keer 30 kilometer gelopen: toch eigenlijk wel een vereiste om een beetje duurvermogen te hebben

Maar bon, ondanks de verre van ideale voorbereiding was het plan dus om te starten en te zien waar het schip ging stranden…

Het wedstrijdprofiel

Dit is wat ons vandaag te wachten stond…

Pre-wedstrijd
Geen plakkers mee, merde dat zou wel eens kunnen schuren aan de tepels denk ik. Uit pure miserie smeer ik er dan maar wat vaseline aan zodanig dat de wrijving alvast wat minder zal zijn, het heeft blijkbaar geholpen want geen bloedende tepels aan de aankomst.

Ik kleed me op m’n gemak om in m’n auto en verlies de tijd wat uit het oog. Ik kijk op m’n horloge en zie dat het nog 2 minuten tot aan het startsein is. Ik sta op ongeveer 500 meter van de start geparkeerd… Oeps, uit m’n auto gesprongen en in een stevig tempo naar de start gelopen. Dat is alvast een stevige opwarming denk ik… Gelukkig starten ze in de walen altijd een beetje te laat en ik kan me nog redelijk vooraan positioneren. Het is weliswaar niet de bedoeling om al te hard van stapel te lopen, maar vooraan starten vermakkelijkt toch het loopcomfort.

De wedstrijd
Eenmaal ik gepositioneerd ben beginnen ze af te tellen, ik kan nog net m’n garmin resetten en weg zijn we…

Ik zie dat we de trail lopen in tegenovergestelde richting van 2 jaar terug blijkbaar…

Vrij snel moeten we een beklimming doen via touwen, veel mensen vinden dit soort zaken leuk, maar eerlijk gezegd is dit niet aan mij besteed: ik vind het altijd jammer dat een stuk niet beloopbaar is (het is uiteindelijk een loopwedstrijd) en dat je moet overgaan tot wandelen of in dit geval klimmen en klauteren…

Maar bon de eerste 10 kilometer gaan al bij al vrij vlot, maar ik voel dan toch ook al het gebrek aan duurtraining van de voorbije weken, ik begin het al een stuk lastiger te krijgen, nog 35 kilometer denk ik… Van dan af gaat m’n normaalgezien vrij soepele looppas over in een krampachtiger stijl… harken… Moesten er punten op stijl gegeven worden, was dat een dikke buis geweest…

Even later moeten we kiezen welke richting we uitlopen: de 25 kilometer moet rechtdoor, de 45 gaat rechts het bos in. Ik twijfel even of ik alsnog niet de 25 zou lopen, maar besluit toch maar rechts het bos in te slaan…

Mede doordat ik met knieband op pad ben vandaag heb ik nagenoeg geen last van m’n linkerknie, het helpt blijkbaar om de pezen wat minder te laten schuren.

Bij de eerste bevoorrading omstreeks het 20-kilometer punt voor ons komen we terug samen met de lopers die de kortere afstand lopen. In deze bevoorrading is er wijn, foie gras en water. De wijn laat ik wijselijk links liggen en beperk me tot een stukje foie gras en 2 glaasjes water. 2 minuutjes later zijn we weer en route.

Doordat we nu de traagste lopers van de kortere afstand een tijdje kunnen voorbijlopen heb ik precies de indruk dat het toch weer even beter gaat met me…

Als we opnieuw op een splitsing komen om te kiezen tussen de 25k en de 45k ga ik dan ook maar verder op het 45k pad, nog een goeie 2 uur lopen denk ik…

Het duurt niet lang voor ik terug meer moeizaam begin te lopen, ik heb ook de indruk dat ze er in dit stuk serieus steile hellingen tegenaan gooien…

Op het 23 kilometer punt moedigt de seingever me aan “allez jeune homme…”. De aanmoedigingen van de nobele onbekende geven me een moraalboost.

Bij de 2e bevoorrading (rond het 30 kilometer punt) aangekomen drink ik een glaasje cola, nee geen thee voor me zeg ik… 2/3e van de trail achter de rug denk ik, nog 15 kilometer… Positief als ik ben rond ik af naar beneden, nog een dik uur lopen denk ik…

Ik verorber een isostar-reep. Het koude weer heeft er voor gezorgd dat ie zo goed als bevroren is. Het zorgt er voor dat het nog moeilijker consumeerbaar is dan anders…

40 kilometer punt, van dan af durf ik denken, ik loop verdomme die trail hier uit!

41 kilometer punt, we moeten een steile zandgroeve beklimmen (2 jaar terug mochten we deze afdalen, wat ook niet makkelijk was, maar toch vlotter ging…)

3 kilometer voor het einde loop ik voor de 4e keer in deze trail mis (ik denk dat ik alles samen ongeveer een kilometer extra liep). Een auto komt me achterna en stuurt me het juiste pad op…

Het begint toch echt wel zwaar te worden, puur op karakter ga ik door.

Een 500-tal meter voor de streep haalt Paul Van Hiel me bij. Ik verhoog m’n pas zodanig dat ik naast hem kan meelopen en beëindig de 45.45 kilometer in 4 uur 27 minuten en 33 seconden (10.2k/u) en ik word daarmee 23e op 126 deelnemers.

Ik ben er toch wel heel trots dat ik ondanks m’n geringe voorbereiding er in geslaagd ben om deze ultra-trail succesvol uit te lopen… :)

Volgende week in principe een volledige week looprust…

26 Responses to “Le Trail des Bosses: de eerste ultra (11/2)”

 1. chris says:

  straffe toeren zenne! Chapeau, en nu rust voor die knie ? ;-)

 2. Filip Geirnaert says:

  Proficiat,goe bezig !!!!!!!

 3. David Ceulemans says:

  Hey Peter.
  Door omstandigheden kon ik normaal niet bijzijn, en toen dat toch nog leek te kunnen gaan lukken, waren de inschrijvingen blijkbaar al ingevuld. Dan maar een half marothonneke in de achtertuin gelopen. Maar ik vind het tof dat ik met jou verslag toch even kan proeven van deze trail :)
  Zeker niet slecht gelopen, hee. Ik zou er zelf véél langer over gedaan hebben. Ga je vaker trails lopen, of blijf je toch voornamelijk op het asfalt?

 4. Luc says:

  Je bent een echte afstandsloper, knap gedaan

 5. Aschwin says:

  Respect voor je uithoudingsvermogen (ondanks gebrekkige voorbereiding). Je bent écht een taaie!

 6. cremke says:

  Ik vond die touw meevallen. Er was maar 2x een klein stukje touw vorig jaar (1x klimmen, 1x dalen). En ook de hellingen. Vond het een vrij zware trail door de hoogte meters, maar vond dat er niet echt steile stukken inzaten eerder continu op en neer. Maar door het constante klimmen/dalen werd het vrij zwaar. In elk geval voor een eerste ultra trail kan hij tellen, proficiat. En op naar een volgende (na de rust)

 7. patricia says:

  Proficiat Peter ! Sterke prestatie en een mooi verslag !

 8. Joris De Caluwe says:

  Kewl !!!

 9. Christ de Baecke says:

  van harte geproficiateers

 10. Koen Vansteenkiste says:

  jawadde, gij stopt niet meer zekers … eerst bijna onvoorbereid je eerste marathon en nu direct daarna een ultra-marathon met zelfs nog teveel kilometers!!!

 11. Carlos Timperman says:

  Knap gedaan Peter. En de winnaar is ook geen simpele ziel (14de 20km Brussel in 2011 en winnaar ACHRO).

 12. Filip Hoornaert says:

  proficiat Peter, knap dat je dat uitloopt met zo weinig trainingskilometers !

 13. Filip Geirnaert says:

  Proficiat Peter en nu beetje rusten met de knie !!!

 14. Paul Van Hiel says:

  goeien bal, samen hadden we dan ook twee goeie knieen om de laatste meters pijnvrij te trotseren :)

 15. Bart Kerwyn says:

  Proficiat Peter. Knappe prestatie !

 16. Gino Tuyttens says:

  proficiat peter.sjieke prestatie.op 11 maart loop ik vie et trail in chimay(36km).

 17. Veerle Beernaert says:

  Jammer dat ik je niet gezien heb… Knappe tijd!

 18. Philippe Lagae says:

  Sterke prestatie op een loodzwaar parcours in siberische omstandigheden.

 19. Hans Jaques says:

  straffe prestatie, Peter. Hier doe ik mijn petje voor af. Ik was toch zo blij dat mijn 25 km erop zaten.

 20. Geert Colphijn says:

  Proficiat! Straffe toeren, sterke prestatie! Chapeau.

 21. willem42195 says:

  Well done Peter! Beetje jaloers dat ik er niet bij kon zijn…

 22. cremke says:

  kwam hier speciaal nog eens langs om uw garmin filke te bekijken van trail des bosses. Maar het staat er ni bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.