marathon Rotterdam

het pacing team (foto: Jos)

het pacing team (foto: Jos)

Origineel stond ik ingepland om te pacen voor 4u15, maar aangezien er voor de 4u45 te weinig pacers waren verhuisde ik vrijwillig naar een iets trager tempo om daar m’n assistentie te verlenen. 4u45 is behoorlijk traag voor me, in optimale omstandigheden kan ik immers anderhalf uur sneller. Ik vind het ook een stuk lastiger lopen op dit tempo van 8.9k/u a 9k/u dan wanneer ik rustig aan 10k/u een marathon op m’n trage duurlooptempo kan bollen, maar het is m’n overtuiging dat je als loper verschillende tempo’s moet aankunnen en het is alvast een goed tempo om m’n vetverbranding-zone wat te trainen. :)

Om 8 uur worden we reeds in Rotterdam verwacht en het is dus behoorlijk vroeg opstaan. Met tegenzin gehoorzaam ik de wekker die iets voor vijf uur afloopt… Ik sleep me naar de badkamer waar ik met half open ogen m’n tanden poets en me van ver een beetje scheer. Ik spring in m’n kleren en kook rap wat water voor een theetje onderweg. Boterhamdoos uit de frigo grabbelen en rond kwart na vijf kan ik in m’n auto springen richting Rotterdam.

Ramiro is verhinderd door z’n werkzaamheden met het Runner’s World Dream Team en pacers Daniël en Wim nemen samen met Kim dit stuk organisatie van hem over vandaag en bezorgen ons onze pacer-tenue. 10 voor negen gaan we allemaal samen op de groepsfoto en dan gaan we richting verzamelpunt om de mensen die zich hebben vooraangemeld voor mee te lopen met het pacing team te informeren. Een half uurtje later nemen we dan positie in in het startvak.

Er zijn 4 pacers voor de 4u45 tijd: Jannet en Jos starten in vak 5 en aangezien ze 10 minuten later starten dan ons zullen we hen tijdens de marathon dus niet zien. Samen met Mark start ik in vak 4. Ik ken Mark van vorige pace-gelegenheden, het is een intelligent man met my kind of humor waar ik graag mee praat. Ook plaag ik hem wel eens met het feit dat hij doorgaans meerdere malen een pitstop moet inlassen. Ter z’n verdediging vandaag blijft het maar bij 1 keer en moet ik zelf ook eens stoppen om te plassen. :)

koud he Jannet ;) (foto: Jos)

koud he Jannet ;) (foto: Jos)

Het zal warm gaan worden vandaag, maar voor de start is daar weinig van te merken, collega-pacer Jannet Lange staat te trillen als een espenblad van de kou voor de start. Koud hé :)

Voor de start krijgen we de gebruikelijke vragen die ze aan pacers stellen: welk tempo loop je, vlak of negatieve split, doe je dit vaker, etc… We stellen hen gerust, niet stressen, komt allemaal wel goed, geniet van het lopen!

Rond half elf mogen we uiteindelijk los, het is verleidelijk om in de start te snel te lopen, maar we houden ons bewust in en laten een gaatje vallen met de deelnemers voor ons en leggen de cruisesnelheid om en bij de 9k/u. Het is druk langs de kant van de weg, wat een bende supporters! Veel bandjes staan te spelen langs de kant van de weg en zorgen voor extra sfeer. Ik zie een paar volgers kilomers na kilometers aanklampen, maar er zijn ook veel wisselende contacten. Lopers uit een latere wave komen aansluiten en zijn even later weer weg.

pacen samen met Mark (foto: Jos)

pacen samen met Mark (foto: Jos)

Gisteren wandelde ik nog een kleine 30 kilometer en ik voel de eerste kilometers de benen toch redelijk hard klagen en besef nu dat ik die vervelende blaar misschien toch beter doorprikt had, maar ik troost mezelf dat het wel zal beteren na een paar kilometer lopen.

Nico Schelstraete heeft ons na 2 kilometer al te pakken, hij startte in het laatste vak (met het nummer van Philippe die verhindert was om deel te nemen). Hij zegt ons dat we wat rapper moeten lopen en minder moeten babbelen. :) Maar ons tempo is helemaal goed en we blijven ook de mensen achter ons aanwijzingen en tips geven. ;) Nico loopt goed en zal ongeveer een 10000 mensen inhalen vandaag. Sterke prestatie.

Na een kleine 10 kilometer kijk ik om en schrik van een ander bekend gezicht. Koen Vansteenkiste hangt in ons zog. Ook hij startte in wave 5 een goede 10 minuten na ons en heeft dus al een mooi gaatje toegelopen. Super bezig Koen. Ik moedig hem bij zijn vertrek uit ons groepje nog wat aan en ook hij zal een supertijd gaan lopen vandaag. Mooie prestatie Koen.

Het wordt al een behoorlijk stuk warmer.

Bij de eerste bevoorrading miste ik het water (en energiedrank wou ik niet pakken), bij de 2e post mis ik het water opnieuw omdat ik eerst m’n volgers wil water laten aannemen en kies dan toch maar voor een beker groene energiedrank. Direct last aan m’n maag van het groene goedje dat neem ik dus niet meer bij de volgende post…

De bevoorrading bij deze marathon is trouwens heel karig, enkel water en energiedrank…

De bekertjes water worden uit een grote ton geschept en vaak zit er wat aarde of andere ondefinieerbare dingen in het bekertje, maar als je dorst hebt drink je dat zonder veel vragen te stellen op. Ik miste wel iets van voedsel onder de weg, bij geen enkele bevoorrading was er iets voorradig om te eten en ik kan je verzekeren als het al van 5 uur ‘s morgens geleden is dat je gegeten hebt dat je rond een uur of 2 in de namiddag al een klein hongertje begint te krijgen. Bovendien staat er op één of ander bord reclame over biefstukken. Dat zou ik wel binnen steken een steakske met frieten nu. “Dat meen je niet!” zegt één van m’n volgers. Maar ik meen het echt wel, ik blijf zelfs ondertussen gewoon 9k/u verder lopen terwijl ik het op eet zeg ik ;) Rond kilometer 30 staan ze wel met gels, normaal consumeer ik geen gels tijdens een marathon, maar uit pure miserie om de grootste honger te stillen schuif ik toch maar een gel naar binnen.

De warmte weegt op iedereen. Niet enkel op de volgers. Mede-pacer Mark geeft aan dat z’n hartslag te hoog gaat en dat hij zal moeten uitstappen even verder, hij gaat nog tot het 30 kilometer punt meelopen om dan de kortste weg naar de finish te nemen. Ik voel m’n blaas al een tijdje drukken en zeg dat voor hij uitstapt ik snel even nog een pitstop zal maken bij de eerste gelegenheid en bij een brug met niet al te veel toeschouwers houd ik even halt. Voor we de tunnel uit zijn ben ik alweer terug, door m’n versnelling moet ik wel terug even wennen aan het tempo van 9k/u.

Niet alleen Mark krijgt het lastig (en stapt even later uit zoals aangemeld), ook de volgers krijgen het lastig. Het tempo zakt weg, het gaat te traag en het moet harder. Ik probeer aan de groep te trekken, maar het is een hopeloze zaak. Ik zou kunnen mee vertragen, maar nog trager lopen is zeer oncomfortabel voor me en het heeft ook weinig zin om als 4u45 pacer een kwartier te laat binnen te komen. Met je vlag op je rug ben je ook een leidraad voor andere lopers om die min of meer een idee van hun tijd te geven. Ik leg het tempo dus op 9k/u en weet dat ik langzaam maar zeker van m’n initiële groep volgers wegloop. Jammer, maar het is niet anders.

Vele mensen gaan aan het wandelen, het is ook echt warm geworden. Zelfs ik begin het te voelen, waar m’n hartslag de eerste 30k in een lage zone 1 zat, zit hij nu al bovenaan zone 2 te pieken ondanks dat ik nog steeds hetzelfde tempo aanhoud. Ik kruis Nico, hij zit een 8-tal kilometer voor op me en is dus bijna aan de finish, in het passeren high fiven we.

Het is eenzaam lopen zo zonder volgers en ik zou eigenlijk liever sneller lopen dan 9k/u maar ik houd plichtbewust het tempo aan. Rond kilometer 35 kom ik bij de Britse die ik ken van voor de start en wanneer ze me ziet pikt ze aan. Which pace are you doing? Nine like I am supposed to do zeg ik. Ze volgt. Het werkt aanstekelijk want meer mensen haken hun wagonnetje aan. Een paar kilometer verder moet de Britse helaas lossen, maar ik heb nu andere mensen waar ik kan op focussen.

Het in groep lopen pept de lopers op en met nog 4 kilometer te gaan gaat het nu zelfs iets te snel met een tempo van 9.2k/u, maar ik temper hen niet en blijf hen motiveren.
Het is bijna 15u nu en het wordt echt warm. Ik verlang naar de finish.

De laatste kilometer, een volger krijgt vleugels en versnelt. Ik versnel mee en we finishen samen de marathon.
M’n eindtijd: 4:42:15 (iets te snel door de laatste 4 snellere kilometers).

na de marathon (foto: nationale nederlanden team)

na de marathon (foto: nationale nederlanden team)

One Response to “marathon Rotterdam”

  1. Aschwin says:

    Mooi pacer-werk weer! Leuk om te doen lijkt me. Op hoeveel marathons zit jij eigenlijk al?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.