SportTracks 3.0

[ad name=”Google Adsense-300×250″]

Binnenkort komt er een nieuwe versie uit van “SportTracks”, m’n favoriete logboek-software waar ik m’n loop-, fiets- en zwemtrainingen in bijhoud. :)

2 versies: Betalend en Gratis

Het grootste verschil met de huidige SportTracks 2.1 versie is dat SportTracks 3.0 in 2 versies zal worden uitgebracht: een gratis versie en een betalende versie.

De gratis versie is zogezegd volledig functioneel, maar ik vind het volledig functionele van de gratis versie toch best wel tegenvallen, beperkingen die deze versie heeft:

– slechts 3 maand atleet-historiek: je kan het verloop van je gewicht dus maar tot 3 maand terug zien.

– de mogelijkheid om (slechts) 2 uitrustingen in te voeren: wie heeft er nu maar 2 paar loopschoenen waar hij de kilometers van wil tracken? Ok ik weet dat er mensen zijn die maar met 1 paar loopschoenen lopen, maar de beperking van 2 uitrustingen slaat zowel op actieve uitrusting als op uitrusting die niet langer in gebruik is.

– de mogelijkheid om (slechts) 2 plugins te installeren: en laat daar nu net de kracht van SportTracks liggen… Bovendien zijn bepaalde plugins (bv Training Load, Record Book, After Import Plugin, …) die vroeger gratis waren nu ook overgeschakeld naar een betalend model…

De betalende versie van SportTracks zal 35$ kosten. Voor wat je krijgt is dat absoluut niet duur (het programma werkt immers heel goed), maar momenteel zijn de features die in 3.0 worden aangeboden niet echt zo wereldschokkend veel beter dan in de gratis SportTracks 2.1 versie.

[ad name=”Google Adsense-336×280″]

Gelukkig krijgen mensen die reeds vrijwillig een bedrag stortten voor SportTracks 2.1 een gratis upgrade naar SportTracks 3.0 + een preview van de bèta-versie. (yay me :))

(Je kan overigens SportTracks 2.1 naast SportTracks 3.0 blijven gebruiken, maar je moet dan natuurlijk wel 2x je gegevens importeren van je Garmin).

Ik ben het nu een aantal weken aan het gebruiken en het programma is ondanks dat het een beta versie is erg stabiel (m’n SportTracks 2.1 durft al eens crashen en dat heeft deze tot nog toe nog niet gedaan), ik dacht van effe een overzichtje te geven van de belangrijkste nieuwe eigenschappen

Een overzicht van de nieuwe features

 • Custom Data Velden

De Mogelijkheid om vrije velden toe te voegen. Ik heb bijvoorbeeld de velden “Plaats” en “Aantal Deelnemers” toegevoegd, zodanig dat ik bij een wedstrijd kan invullen de hoeveelste ik was in het klassement. Momenteel is het wel niet mogelijk om die Custom Data Velden in een grafiek te plaatsen, maar ik vermoed dat dit in 1 van de volgende builds wel zal opgelost worden

 • Uitrusting beheer verbeteringen

* Je kan bij een artikel nu niet enkel het verwachte aantal kilometers invullen (handig bij schoenen bv), maar je kan ook een artikel laten afschrijven per verwacht aantal keer of in aantal uren gebruik dat je verwacht dat het zal meegaan.
* Bij het importeren kan je nu een equipment groep kiezen (handig als je steeds dezelfde soorten materiaal samen gebruikt)

Uitrusting groepen kiezen (vaak voorkomende combinaties van materiaal)

Uitrusting groepen kiezen (vaak voorkomende combinaties van materiaal)

 • Data Tracks

* Data Tracks kunnen nu langer dan 18 uur zijn, niet direct een verbetering waar ik wakker van lag maar wel handig voor iemand die ultra-marathons loopt of meedoet aan een triathlon…
* Wanneer je een activiteit doet die over tijdzones heengaat (vliegtuigreis bv) dan word de data in de locale tijdzone gestockeerd en zal deze niet langer van 9:00 naar 14:00 verspringen.

 • Mapping Updates

* In de standaard software worden nu ook de Google Terrein view en 3 OpenStreetmap Views meegeleverd (CycleMap, Mapnik en Osmarender). (Leuk maar dit was in 2.1 ook reeds beschikbaar als je de juiste plugin installeerde.)
* Als je de afstand meet op een route dan toont ie naast de afstand in vogelvlucht nu ook de afstand die de route lang is.

afstand meten op de openstreetmap view

afstand meten op de openstreetmap view

 • Activiteit Categorie optie

Pace(=Tempo) kan je niet langer enkel in tijd/kilometer of tijd/mijl plaatsen. De afstand is nu volledig configureerbaar (per (sub)categorie). Dit is eigenlijk vooral bedoeld voor roeiers en zwemmers te supporteren, maar dit kan ook bijvoorbeeld heel handig zijn als je een baantraining doet en je de afgelegde tijd per 400 meter wil zien.

 • Activiteit Rapportage

* zoeken kan nu via een vrije tekst-ingave om snel activiteiten terug te vinden (zoekt in alle tekstvelden)
* zoeken per uitrusting of meerdere categoriën
* je kan meerdere grafieken naast elkaar plaatsen (tot 4), in de vorige versie was dit beperkt tot 1.

SportTracks 3.0: Activiteit Rapportage in actie...

SportTracks 3.0: Activiteit Rapportage in actie...

Tot zover de belangrijkste nieuwe features tov de 2.1 van uit gebruikers-oogpunt.

Naar het schijnt zit de belangrijkste nieuwe feature van SportTracks 3.0 in de API (Application Programming Interface) van SportTracks die toelaat aan plugins (software die externe ontwikkelaars maken) om op een makkelijkere manier nieuwe functionaliteit te integreren in SportTracks en zaken aan te passen die voorheen onmogelijk waren, afwachten wat de plugin ontwikkelaars er mee aanvangen zeker… :)

[ad name=”Google Adsense-336×280″]

14 Responses to “SportTracks 3.0”

 1. Stofke says:

  Die satelietfoto’s komen nooit volledig door bij mij in de 2.1, wss moet ik daar nog ergens een plugin installeren, ge weet toevallig niet welke ?

 2. willem42195 says:

  Interessant artikel van de man die mij sporttracks leerde kennen. Bedankt Peter!

 3. Peter says:

  @Stofke: De standaard satteliet view werkt idd niet goed in 2.1, op te lossen door de “Apply Routes” plugin te installeren, je zou het aan de naam niet verwachten maar deze plugin voegt ook een aantal nieuwe map-types toe waaronder AR – Sattelite en AR – Hybrid. Download van de versie 2.1 plugin hier: http://zonefivesoftware.com/sporttracks/plugins/plugin_detail.php?id=93

 4. staat hier nu echt: Ok ik weet dat er mensen zijn die maar met 1 loopschoen lopen?
  Kdacht al dak iets ongelooflijk mis deed :)

 5. haha :)
  mij zowaar op een blooper betrapt, zo zie je maar ;)
  bij deze aangepast :)

 6. komt ervan als je s’nachts productief probeert te zijn :)
  kon het moeilijk missen, was de enige zin die ik begreep ;)

 7. Els says:

  Je lijkt me een sporttracks-kenner. Kun jij me vertellen hoe ik data van langer dan 1 week kan importeren? Ik kan het nergens vinden. Het zou geweldig zijn als je me kunt helpen.
  Alvast bedankt!

 8. Peter says:

  in SportTracks 2 is de lengte van de datatrack beperkt tot 18u in lengte.
  Normaalgezien zou het in Sporttracks 3 wel moeten lukken (gewoon met import), je kan de beta van de nieuwe versie hier downloaden: http://zonefivesoftware.com/sporttracks/support/updates.php

 9. J says:

  Hoi,
  ben een nieuwe gebruiker van Sporttracks 3.0.
  Voorlopig test ik het even uit met de trialversie.
  Weet je toevellig hoe ik de hartslagzones kan veranderen?
  Mijn persoonlijke zones komen niet overeen met degene die nu ingsteld staan…
  Of kan dit misschien pas met de betalende versie?

  Happy running,
  J

 10. Peter says:

  dat kan ook met de gratis versie, maar de hartslagzone’s aanpassen zit een beetje op een rare plaats… Je zou het verwachten onder instellingen maar daar zit het niet…

  Waar zit het dan wel:
  Klik onder Other Tasks -> Select View -> Categories -> Heart Rate Zones

  Hier kan je de standaard hartslagzones aanpassen.

  Indien gewenst kan je hier ook verschillende hartslagzone’s definiëren per sport (voor lopen/fietsen/etc…). Indien je dit doet moet je deze hartslagzone per sport dan wel nog koppelen aan de juiste categorie. Dit doe je onder Other Tasks -> Select View -> Categories -> Activity Categories

 11. J says:

  Gevonden!

  Bedankt Peter.
  Het staat inderdaad een beetje weggestopt.

  J

 12. Sander says:

  Goedendag Peter,

  Ik kwam op je site via googlen naar Sporttracks.
  Ik hoorde nl van de nieuwe versie en ben dan altijd nieuwsgierig.

  Ikzelf vond ST altijd vrij onoverzichtelijk maar smaken verschillen natuurlijk.

  Wie weet heb je het al wel eens gezien maar http://www.bikeplanner.com is ook een superfijn logboek (en tevens openbaar blog als je dat wilt.)
  Ik gebruik het al jaren en het is gratis.
  De moeite waard om ook eens naar te kijken.

  Sportgroet,

  Sander
  (nee, geen aandelen maar gewoon ook een enthousiasteling.)
  :)

 13. Frank van Laere says:

  Ik gebruik de Sporttracks 2.1 maar helaas zijn pluginns voor de 2.1 niet meer te downloaden. Heeft iemand deze voor mij?
  Alvast bedankt, Frank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.