halve marathon Deinze-Aalter (11/11)

Ik herinner me nog levendig dat ik een paar jaar geleden nog meer dan 2 uur liep over deze halve marathon, vandaag loop ik zoals aangekondigd deze halve marathon als een training en toch verwacht ik een stuk sneller dan toen de finish te behalen. Na 1u45 verwacht ik binnen te walsen.

Niet dat de eindtijd enige rol van betekenis speelt vandaag. Op het marathon-schema staat er anderhalf uur trainen. In principe bestaat de training uit 20 minuten rustig inlopen, 4 versnellingen van telkens 3 minuten met 2 minuten rust tussenin en dan vervolgens nog 50 minuten rustig uitlopen. Aangezien ik nog veel te ver van de finish-lijn zou zijn moest ik werkelijk rustig inlopen en rustig uitlopen, vervang ik het rustig maar door up-tempo lopen, mijn idee is om in- en uitlopen rond de 12k/u te lopen…

De cijfertjes van de training van vandaag

De cijfertjes van de training van vandaag

Ik was blijkbaar vergeten hoe je wordt meegesleept in een wedstrijd, het inlopen van 20 minuten gaat gemiddeld bijna aan 13k/u (en dan ben ik nog bewust beginnen rustiger lopen na een 2-tal kilometer)…

De training-splits grafisch weergegeven

De training-splits grafisch weergegeven

Na 20 minuten “ingelopen” te hebben duw ik op de ronde-toets van m’n Garmin en zet ik aan voor m’n eerste versnelling, ook die is een stuk sneller dan ik voor ogen had en als ik de andere deelnemers passeer hoor ik ze zeggen “die heeft z’n start precies gemist”… Na 3 minuten loop ik dan 2 minuten rustig waarna ik me terug oppep voor een volgend snel stuk. Zo passeer ik een aantal keer dezelfde mensen, nadat ik ze de 4e keer voorbij vlieg beginnen ze het precies wel grappig te vinden… Die zot, denken ze vast… :)

Op pad samen met Tony, bezig aan onze inhaalrace (foto: Tim Verbeke/Tims Sportpics)

Op pad samen met Tony, bezig aan onze inhaalrace (foto: Tim Verbeke/Tims Sportpics)

Na de laatste versnelling komt Tony van den Neucker naast me lopen. Ik voel de te snelle versnellingen serieus in m’n kuiten nazinderen en heb best moeite om Tony bij te pikkelen, maar ik doe toch maar m’n best om m’n karretje aan te haken. Op dat moment lopen we rond de 12.5k/u en al babbelend over ditjes en datjes slinken de kilometers en de tijd. Er halen ons vrij regelmatig lopers bij, maar noch Tony noch mezelf voelen de behoefte om bij hen aan te pikken en al babbelend lopen we ons tempo gewoon verder. Bij het bestijgen van Nevele-brug op het 14 kilometer punt voelt Tony de tijd rijp om aan een inhaal-race te beginnen. Hij legt het tempo een kilometer per uur hoger. Pfft, deze snelheid begint toch vrij dicht tegen m’n wedstrijdtempo te liggen en allesbehalve hersteld van de tempo-versnellingen van daarnet heb ik het serieus lastig om Tony te volgen. Af en toe moet ik een klein gaatje laten vallen dat ik nadien dan weer toeloop. We lopen nu beduidend sneller dan de andere lopers in onze omgeving en halen dan ook het ene groepje na het andere in. Stiekem kijk ik op m’n horloge en zie dat het toch nog wel een klein half uurtje moet voordat m’n voorgeschreven anderhalf uur training er op zit. Ik kan het blijven opbrengen om naast Tony te blijven lopen.

Iets voorbij het 19 kilometer punt zie ik Nico Schelstraete 100 meter voor me lopen, ik zou er zo kunnen naar toe lopen, maar ik zie dat m’n anderhalf uur er eindelijk op zit. Genoeg is genoeg, assez est assez, denk ik, eindtijden of plaats in het klassement spelen geen enkele rol vandaag. Alle trainingen staan in het teken van de marathon op het eind van deze maand. Ik wens Tony succes bij het vervolg van de wedstrijd, duw op m’n Garmin-ronde toets en schakel zelf een versnelling lager.

eindspurtje tegen gert (foto: Luc van den Neucker)

eindspurtje tegen gert (foto: Luc van den Neucker)

Bijna aan de meet gekomen zie ik Gert Luyckx me opeens voorbij flitsen. Met nog 100 meter te lopen kan ik het niet laten om in plaats van te blijven uitlopen toch nog maar even de turbo op gang te trekken… Ik tover een laatste versnelling uit de benen en finish in 1:38:14 (12.9k/u) als 160e op 449 deelnemers.

2 Responses to “halve marathon Deinze-Aalter (11/11)”

  1. Ronny says:

    Proficiat Peter, een goede tijd … voor een trainingsloop. Ik heb je na de finish nog even gezien op de speelplaats van het schooltje. Volgende keer (Geldrop) zal ik me even voorstellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.