Le Trail des Bosses (13/2)

Dit evenement was me onder het oog gebracht door Dirk Van Thuyne, facebookvriend en één van m’n voorbeelden op loopgebied. Helaas is het de aanstichter, Dirk, op het allerlaatste moment verboden om deel te nemen door z’n huisarts.

Wel veel ander bekend volk: 4 bloggers – de spencers (Veerle en Philippe), Katrien en Koen – zij gaan allen voor de 21k en maken er vandaag een lange trage van. En dan is er ook nog ultra-kreken-loper Luc De Jaeger (met wie ik recentelijk tijdens het meelopen met marathonman regelmatig een aangenaam gesprek voerde) die vandaag voor de marathon-afstand gaat.

Voor mij is dit trail runnen iets nieuws, ik weet wel dat het gaat over door de natuur lopen, maar ik ga er redelijk onvoorbereid naar toe: ik heb namelijk geen “speciale trailschoenen”, een gewoon paar sportsloefen moet volstaan en het zal later blijken dat dit natuurlijk wat minder grip biedt…

Het is weliswaar m’n eerste keer dat ik deelneem aan een trail run maar ik ben toch redelijk competitiegericht en zou toch graag eindigen in het eerste deel van het deelnemersveld.

De wedstrijd

Ik positioneer me op de 4e startrij. Ondanks dat ik vrij vooraan start moet ik me toch al vrij snel voorbij tragere lopers murwen.

De eerste 2 kilometer gaat voornamelijk over tarmac en zie ik de kop van het deelnemersveld nog voor me uitlopen, ik heb het gevoel dat ik het gaatje zo kan toelopen naar de eersten (blijkbaar word er toch minder snel gelopen op trail runs dan op de doorsnee stratenloop) maar ik houd m’n snelheid bewust laag zodanig dat ik mezelf niet opblaas (de weg is nog lang).

Iets voor het 2 kilometer punt gaan we uiteindelijk de bossen in. Het loopt lekker, weliswaar lichthellend omhoog, de lopers voor me gaan niet snel genoeg naar m’n goesting en ik doe een paar zotte toeren om ze voorbij te gaan op het veel te smalle paadje.

Begin kilometer 3, afdaling van een zandgroeve, shit, da gaat hier ver recht naar beneden zeg, met m’n gewone sportschoenen durf ik niet snel afdalen en verlies voeling met het groepje voor me. Eenmaal beneden zie ik niet direct lopers voor me lopen, maar na een paar honderd meter gelopen te hebben zie ik een hele groep lopers lopen. Hup daar naar toe… Eenmaal ik de lopers bijgehaald heb vind ik het verdacht dat hun tempo zo laag ligt… Hmmm… Even later word duidelijk waarom, ik heb een toerke blok gelopen en ben weer op weg richting afdaling zandgroeve… Geen haar op m’n hoofd denkt er aan om die afdaling opnieuw te doen, dus ik ga tegenstroom terug om te zien waar ik gemist ben, een paar 100 meter teruggelopen zie ik de pijl staan die ik had moeten volgen… Weer en route, maar toch een paar minuten verloren door dit manoeuvre…

Door m’n omweg van daarstraks loop ik nu tussen lopers die ik normaal was voorafgegaan, de volgende kilometer wordt een vorm van interval lopen, iedere keer als ik een loper voorbij kan schiet ik hem voorbij, ik voel dat dit wel serieus wat energie kost (het zijn smalle paadjes en om voorbij te steken moet je de minder beloopbare stroken kiezen).

steile helling omhoog...

steile helling omhoog...

Kilometer 5, een steile helling omhoog, pfft, wat is me dat hier zeg, ik geef al wat ik kan en kom met moeite aan 7km/u, ik zie voor me mensen wandelen. Ik denk het snelheidsverschil tussen wandelen en lopen is hier erg klein en je spaart er toch wat energie mee die je op een later stadium in de wedstrijd beter kan gebruiken en besluit daarom ook tot wandelen over te gaan op dit stukje.

De volgende kilometers gaan vooral over smalle bospaadjes, wat normaalgezien een van m’n sterkste punten is (afdalen van hellingen) is vandaag m’n zwakste punt, m’n sportschoenen hebben gewoon veel te weinig grip op de steile hellingen die met sneeuw bezaaid zijn en ik ga deze hellingen dan ook heel behoedzaam naar beneden. In deze stukken bergaf zie ik de andere lopers dan ook van me weglopen, maar in de stukken bergop en de vlakkere stukken loop ik de gemaakte gaten makkelijk toe en ga deze lopers terug opnieuw voorbij.

Kilometer 8 tot 11 loopt voornamelijk over tarmac, het bevat weliswaar hier en daar een steile helling maar ik kan hier toch terug wat snelheid maken, wat loopt dit lekker…

Vanaf kilometer 12 worden we geplaagd met weides. De toegang van de weides is steeds via een draaimolen, wat er voor zorgt dat je volledig tot stilstand moet komen en terug moet optrekken…

Bij de eerste draaimolen verlies ik m’n pul water, ik word het zelf niet gewaar maar een vriendelijke loper die achter me komt roept me, 100 meter terug dus, pul pakken, de loper bedanken, de loper achterlaten en terug de achtervolging inzetten op het groepje voor me…

Kilometer 13, een helling die blijft duren, steil man niet te doen, de tervurenlaan kan er een puntje aan zuigen…

Kilometer 14, op een stuk tarmac kom ik tot bij Christophe De Potter, “hey” zeg ik, maar ik loop blijkbaar te snel om Christophe te laten aanpikken…

Weer volgen een aantal weides, op het einde van een van de weides moeten we zelfs via een krakkemikkig geïmproviseerd trapje over een prikkeldraad kruipen…

M’n schoenen zijn tot dusver proper gebleven, maar in kilometer 19 komt de laatste weide roet in het eten strooien, met m’n beide voeten zak ik een eind door het ijs (shit denk ik – in dit geval letterlijk & figuurlijk), de laatste 2 kilometer worden met zompige geluiden afgelegd. :)

Nog een laatste helling en na de 19.93 kilometer in 1:43:40 (11.5k/u) zit de trail er op. Ik word daarmee 15e op 149 deelnemers. Ver in de eerste helft van het deelnemersveld en dus heel tevreden met dit resultaat.

napraten met Christophe na de aankomst

napraten met Christophe na de aankomst

Wedstrijdverloop

21 Responses to “Le Trail des Bosses (13/2)”

 1. Dirk says:

  Kwijl, kwijl, kwijl. Schitterende prestatie, hoor. Onmiddellijk bij de top vijftien!!

 2. Paul says:

  Weet dat de zware stukken in de 42k zaten, proficiat met uw traildebuut, het was een machtig mooie loop.

  Pual

 3. CT says:

  Een mooi resultaat op een blijkbaar beangstigend parcours. Die afdelingen op de bips lijken toch een specialiteit te zijn.

 4. Dave says:

  Jammer van het fout lopen en het verliezen van je pul. Dat moet zeker een paar plaatsen gekost hebben. Desondanks, zowiso een knap resultaat, Peter.

 5. Berry says:

  wow das een mooie prestatie

 6. Christophe De Potter says:

  Hey, dag Peter. Inderdaad sterk gelopen, en je hebt gelijk, ik heb geprobeerd om je bij te houden en het lukte niet. Ik had het meeste last in die weiden, omdat je dan je voeten hoger moet optillen, dat viel me redelijk zwaar. De hellingen gingen beter, dat ben ik meer gewoon. Aan je grafiekje is duidelijk te zien hoe wisselvallig het parcours was … en eigenlijk vind ik dat heel leuk, voor herhaling, zeker en vast. ‘t Was leuk om je een beetje te leren kennen. We ontmoeten mekaar vast wel nog eens. Tot dan.

 7. mutse says:

  Voorwaar een leuk loopje ;-) Ik had wel de indruk dat de iets gemakkelijker stukken van de 42km deze van het (gemeenschappelijke) 21km parcours waren…

 8. Proficiat met je knappe prestatie in ‘t Hol van Pluto.
  Wij deden er bijna twee keer zo lang over.

 9. Tiny says:

  Proficiat met je mooie prestatie!!

 10. Layla says:

  Mooie prestatie!
  Groetjes Layla

 11. Luc says:

  Prachtig gedaan in zo een lastige omloop.

 12. Katrien says:

  Met andere woorden “HEEL STERK”

 13. Chris says:

  amai, dat heb je wel heel goed gedaan ! zo’n zwaar parcours en top 15 halen. Chapeau zenne!

 14. natalie says:

  en….alweer knap gedaan hoor. Proficiat Peter.

 15. filip says:

  sterk zunne, misschien moet ik dat ook eens proberen zo’n trailke

 16. Michel says:

  Heel knap resultaat man!
  Wij gaan elkaar nog tegenkomen in de toekomst zie ik aan je agenda… ik maak mijn borst al nat :P

 17. valèe de vos says:

  Hallo Peter,

  Ik was er ook van de partij. Ik vermoed dat jij, net als ik en tal van anderen, een lus (met heel steile afdaling langs koorden) gemist hebt wegens onzorgvuldige bewegwijzering. De organisatoren excuseren zich hiervoor op hun website. Hierdoor werd de afstand met 2 km ingekort (dit blijkt goed te kloppen met jouw opmeting) – totaal 22 km. Moeilijk uit te maken waar je dan precies in de uitslag terecht komt. Zelf sta ik nu onterecht als tweede geklasseerd.
  Veel plezier met het traillopen – dit was zeker geen al te mooie loop, er valt dus nog heel wat te ontdekken!

 18. Peter says:

  idd valèe, stuk met de touwen heb ik niet gehad.

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelfs niet gelet heb op de bewegwijzering, maar gewoon de loper voor me heb gevolgd.

  Er is wel verschillende keren geweest dat wij ook te ver hebben gelopen en op onze stappen moeten terugkeren zijn dus mijn afstandsmeting zal ook niet al te precies zijn voor de optimale rechte lijn die je verwacht werd te volgen… .

  Ik heb wel niet echt doorgelopen omdat dit m’n eerste trail was, dus ik was idd wel verbaasd over de hoge eind-rangschikking, natuurlijk als sommigen 2k meer lopen verklaart dat veel. Ik weet wel dat de mensen achter me ook gewoon mijn spoor zijn gevolgd dus ik vermoed dat er velen zijn misgelopen daar op dat punt…

  Maar ik heb me wel geamuseerd in deze trail en dat is m’n voornaamste doel. :)

  Op 15/05 loop ik m’n volgende trail in L’enfer des collines, misschien kom ik je daar dan wel tegen, gewoon es een klopje op m’n schouder geven als je daar bent en me herkent ;)

  Weet jij toevallig of er ergens een kalender beschikbaar is met beschikbare trail-lopen? Ik heb al eens op internet rondgekeken maar nog nergens iets gevonden…

 19. valère de vos says:

  Hoi Peter, alvast enkele sites met info over traillopen. Bij mijn weten bestaat er momenteel geen kalender die alle trails bevat, maar keuze vind je alvast voldoende:
  http://kalender.ptityeti.be/index.php?lang=fr
  http://www.lescoureurscelestes.be/
  Veel loopfun

 20. Peter says:

  tx voor de links valèe, vooral die eerste site ziet er super uit, kga da eens op mijn gemak bekijken :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.