Eelderdiep Marathon (12/3) – 1e plaats

Had nog een paar verlofdagen op te nemen voor het einde van maart, dus de hardloopkalender er bij genomen, wedstrijdje gezocht en er een klein reisje omheen gepland. Voor de wedstrijd had ik m’n zinnen vrij snel gezet op de Eelderdiep marathon. De Eelderdiep marathon is een (heel) kleinschalige marathon georganiseerd door de Drents-Friese Wold Runners. Ik weet ook wel dat ik momenteel niet echt in vorm ben om een marathon te lopen, 2 weken terug had ik immers nog ferm moeite met een halve marathon… Maar ik hou wel van last-minute uitdagingen en ik denk er kent me daar toch niemand: ik loop er in alle anonimiteit, als ik voortijdig moet stoppen, so be it…

Die anonimiteit… dat was echter buiten club-genoot en mede-blogger Jan “Aprilvis” Deschacht gerekend, want ik had me nog maar ingeschreven of hij had m’n naam zien staan tussen de inschrijvingen. Het zorgde er wel voor dat ik Jan ook kon overtuigen om mee te lopen in de marathon. :)

Drie kwartier voor de start kom ik aan op de plaats van de wedstrijd, geen inschrijvingstent of andere activiteit te zien. Misschien is het toch hier niet, dus hup de auto in en de kaapse baan even afrijden. Opeens een Belg achter me die z’n lichten trekt, clubgenoot Jan is gearriveerd. :) Jan liep hier al een paar marathons en hij zegt dat het normaal is dat hier alles vrij last-minute is. Dus samen teruggereden naar de parking en ondertussen waren er toch al een paar andere lopers toegekomen. Snel kennis gemaakt met de andere marathon-lopers, heel vriendelijke en joviale mensen allemaal.

Vandaag trek ik een paar nieuwe loopschoenen aan. Verstandig zal dat wel niet zijn om een marathon te gebruiken om nieuwe schoenen in te lopen, maar het is dat of met een schoen zonder demping lopen waar m’n teen doorzit, dus de keuze is snel gemaakt. :)

De plaats van het gebeuren, een marathon rond het Eelderdiep (alle foto's: Jan Scheffer)

De plaats van het gebeuren, een marathon rond het Eelderdiep (alle foto’s: Jan Scheffer en organisatie)

De marathon wordt georganiseerd rond het Eelderdiep (een stuk land nabij Groningen dat aan de natuur werd teruggegeven). Eerst lopen we een aanloopronde van 800 meter en vervolgens mogen we 7 keer een ronde van bijna 6 kilometer lopen. 20 mensen hadden zich ingeschreven voor de wedstrijd, maar er komen er uiteindelijk maar 13 opdagen. Borstnummers worden er niet uitgedeeld, we kennen hier toch iedereen zegt de organisator. Charmant toch die kleine wedstrijden? :)

De organisatie biedt een uitgebreide bevoorrading elke 6 kilometer en de route is perfect uitgepijld met krijtpijlen op de weg. En dat alles voor slechts 6€. Organisatie puur uit liefde voor de loopsport, zoveel is zeker. Als het nog eens past loop ik zeker hier nog eens mee.

De wedstrijd
Aan de start gaat het er gemoedelijk aan toe, een streep van het fietspad wordt gebruikt als startlijn. Het startsein wordt gegeven met behulp van een toeter…

nog even keuvelen voor de start

nog even keuvelen voor de start

na het toeter-signaal gaan we van start

na het toeter-signaal gaan we van start

Vrij snel wordt er een kopgroepje van 4 personen gevormd met 3 locals (Reinhart Mulder, Jan Bogaard en Wouter Bouw) en mezelf. Na ons groepje volgt een 2e viertal waar clubgenoot Jan Deschacht in meeloopt.

Ik bekijk de ontwikkelingen van op de 2e lijn. De eerste kilometers trekt Reinhart aan de kop, vervolgens neemt Jan het initiatief in handen. Het gaat behoorlijk hard en in ieder geval sneller dan wat ik voor ogen had voor de start van het evenement (gezien m’n geringe voorbereiding had ik me namelijk ingesteld op een langzame duurloop). Maar ja ik weet dat ik een kans heb om hier te winnen vandaag en aangezien je niet elke dag een marathon kunt winnen haak ik m’n wagonnetje maar aan. We zien wel waar het schip strandt. :)

Het is heel warm vandaag. Ik zweet me kapot tussen de rietvelden en al vrij snel voel ik de zout-kristallen op m’n voorhoofd. Het grootste deel van de route is windstil, zonder ook maar een beetje schaduw. Er is wel 1 kilometer schaduw tussen 2 bomenrijen, maar daar ligt het fietspad er zo slecht bij, dat je blij bent dat je weer in het zon-stuk komt.

Tijdens de eerste ronde lopen we dus met ons viertal voorop en aangekomen op het slecht-lopende fietspad loopt Jan op z’n kousevoeten weg. Reinhart loopt in 2e positie en laat het gat vallen. Ik loop achter Reinhart en Wouter loopt achter mij. Eenmaal het pad breder is geworden en Reinhart noch Wouter aanstalten maken om het gat op Jan te dichten, loop ik dan maar zelf naar Jan toe.

op pad samen met Jan

op pad samen met Jan

Jan loopt met tempoversnellingen, maar ik beperk me tot volgen. Ik merk dat Jan zichzelf meer pijn doet dan dat hij mij pijn doet met de tempo-wissels. Hij begint zwaarder te ademenen en af en toe gaat het alarm van z’n hartslagmeter af. Ik voel me nog goed, hartslag nog mooi laag rond de 150bpm, voorlopig gaat het goed, dit hou ik nog wel even vol denk ik… Ik neem me voor om zo lang mogelijk bij Jan te blijven, het is immers een stuk leuker om samen te lopen, dan om alleen te lopen…

Doordat ik op het 12 kilometer punt een kortere bevoorradingsstop doe dan Jan ben ik vroeger aan het lopen, ik probeer mezelf te temperen om zeker niet harder te beginnen lopen en hoop eigenlijk dat Jan terug komt aansluiten, maar hij blijft op 50 meter hangen. Het is nog ver, 30 kilometer alleen nog en dat met een geringe voorbereiding. Foert denk ik, we zien wel, ik heb een goede cadans gevonden, ik wacht niet op Jan en ik loop door…

alleen op pad, nog 30 kilometer...

alleen op pad, nog 30 kilometer…

20 kilometer ver en ik voel me nog steeds goed. In een scherpe bocht zie ik dat het gat op Jan is vergroot. Het is 13u en ik begin honger te krijgen, met tegenzin wring ik een isostar bar naar binnen.

21 kilometer. Halfweg. Het is nog ver nu, herhaaldelijk vraag ik me af of het wel verstandig was om er alleen van door te gaan met nog 30k voor de boeg, maar de tijd passeert en we blijven lopen.

30 kilometer punt. Ik heb al een tijdje m’n achtervolger niet meer gezien en dubbel nu ook de laatste deelnemer. Hij loopt zowaar met een jas aan en ik zweet me al kapot in dit t-shirt. :)

Ik voel nu toch ook m’n krachten afnemen, de knie begint te reclameren en de hamstrings beginnen tegen te wringen, maar de afstand is overbrugbaar: nog 12 kilometer. Nog een uurke denk ik hoopvol.

Laatste ronde, de organisator luidt de bel. “Het gaat goed” zegt ie. “Nog eentje” repliceer ik.

Het is precies nog warmer geworden tussen de rietvelden, ik kijk toch weer uit naar het schaduwstuk tussen de bomen, ook al loopt dat verrekte fietspad daar zo slecht…

41 kilometer. Ik weet dat ik de marathon ga winnen.

Ik zie Jan Deschacht voor me uit lopen en met nog 500 meter voor de boeg sluit ik bij hem aan. Ik pas m’n tempo aan en loop samen met hem naar de finish.

42,14 kilometer in 3:37:26 (11.6k/u), 1e op 13 deelnemers.

finishen

finishen

20 Responses to “Eelderdiep Marathon (12/3) – 1e plaats”

 1. Koen says:

  Dikke proficiat met je eerste marathonoverwinning!
  Ik had van Jan ook al gehoord van die marathons daar, misschien kom ik er ook wel es naartoe!
  Ik kan misschien nog es winnen in mijn leeftijdscategorie :-)

 2. Ronald says:

  Ik ben trots op je. Het winnen van deze marathon is iets dat je bereikt hebt door wilskracht. Proficiat Peter.
  Je pa

 3. Francesco Degroote says:

  Proficiat, marathonwinst is niet iedereen gegeven.

 4. Runfortheclimate Peter says:

  3u37′ uit het vuistje… Daar is absoluut niks mis mee ;) proficiat naamgenoot!

 5. Frank Schram says:

  Schitterend, proficiat!!

 6. Patrick De Sutter says:

  Prachtig Man.

 7. Frederik De Backer says:

  proficiat Peter, een marathonzege wilt iedereen wel eens behalen….maar wie kan da zeggen da ie er ene won! En nog goeie tijd voor bijna helemaal alleen gelopen te hebben!

 8. kaat says:

  Daar ben je dus ook niet langer anoniem :-)

 9. Filip says:

  Mooie zege. Wel ” flashy” kleurtje die nieuwe schoenen. ;-))

  • Peter says:

   Ja he :) wel heel toepasselijk met dat oranje om in Nederland mee te lopen ;) schade nadien van met nieuwe schoenen te lopen viel trouwens mee: 1 kleine blein op de rechter hiel.

 10. Michaël Vanneste says:

  amai ik moest het eerst eens 2 keer lezen :) dikke proficiat hoor !

 11. Veerle Beernaert says:

  Knap gedaan !

 12. Christ De Baeke says:

  Proficiat

 13. Chris Rogghe says:

  Proficiat! Betere benen dan in Axel me dunkt ;)

 14. Gerald Monteyne says:

  dikke proficiat Peter … alweer eentje om niet te vergeten!

 15. Adelin De Groote says:

  Sterk Proficiat!

 16. Eddy Van Boven says:

  Proficiat Peter! Vele jaren terug ook verschillende keren aan de start gestaan van een organisatie door de DFW-Runners; getroffen door de vriendschap, de perfecte organisatie en de grootsheid van het kleinschalige maakten dat ik nog zelden aan de ‘grote’ loopevenementen deelneem :)

 17. Chris Puype says:

  Congrats Pete! Mooie overwinning en knap verslag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.