Stadsloop Gent (13/05)

Ik heb 2 weken terug in Knokke m’n PR op de 10 kilometer nog maar verbeterd, het doel voor vandaag is de snelheid die ik toen haalde te proberen evenaren. Maar stilletjes hoop ik wel om “42:00 rond” te halen…

Op aanraden van Frederik heb ik m’n opwarming vandaag iets korter gehouden dan wat ik normaal doe, gewoon beetje de spieren warm lopen en daarna neem ik plaats redelijk vooraan in het pak (~15e startrij of zo) zodanig dat ik het manoeuvreren tijdens het lopen kan beperken…

Ik hoor de speaker zeggen dat het verbeteren van een PR op dit parcours er zo goed als niet in zit (omdat het parcours zo zwaar is oa door den bergop op ‘t einde), maar ik weet van mezelf dat ik wel heel graag loop op een parcours dat een klein beetje heuvelachtig is, vaak loop ik daar immers m’n beste tijden (Brussel, Grijsloke, …).

Ik loop gewoon heel graag bergaf denk ik… :)

De wedstrijd

De eerste kilometer is meteen naar beneden knallen, het is echt steil naar beneden: ik laat me meedrijven en probeer me te concentreren op m’n ademhaling… Wat loopt dat zalig, eerste kilometer in 3:36 (16.6km/u) en absoluut nog niet moe zijn… De 2e kilometer loopt nog altijd lichtjes bergaf en het lukt me ook hier om de snelheid nog steeds hoog te houden…

naar beneden knallen...

naar beneden knallen...

Ietsje voor kilometer 3 zie ik een t-shirt met marathonmanneke op, de Mario getverdikke denk ik, ik besef dat ik een beetje te snel aan het lopen ben voor goed te zijn voor mij maar in plaats van te vertragen versnel ik even tot ik in Mario’s gehoorafstand ben “hey Mario” roep ik, “hey Peter” roept ie terug. De korte versnelling voel ik in m’n benen en temper dus maar snel m’n tempo terug een klein beetje… :)

Kilometer 3 moeten we de brug over, damn ik dacht dat deze er maar halverwege aankwam, het is zuchten en proesten op de brug maar ik blijf toch nog een tamelijk deftig tempo lopen… Ik zie het bord van de 3 kilometer en er staat op dat moment 11:38 op m’n horloge, zot denk ik…

De volgende kilometers volgen er een aantal kasseistroken, ik probeer waar het kan het voetpad op te zoeken omdat dat toch iets makkelijker loopt,…

Kilometer 4 de bevoorrading, ik waag het niet om te drinken om op die manier krampen te vermijden. Het volledig flesje water doet dus dienst als koude douche :)

Ter hoogte van kilometer-bord 5 zie ik 19:31 op m’n horloge, m’n Garmin tekent op dat moment wel ongeveer 200 meter korter aan (Op het 5 kilometer punt op m’n Garmin heb ik 20:01 – wat nog altijd 34 seconden sneller is dan m’n vorig PR op de 5K afstand). Goe bezig denk ik…

Ik weet niet hoe lang ik m’n snelheid nog hoog zal kunnen houden, maar ik voel me nog niet vermoeid dus ik kan er nog wel een tijdje tegenaan denk ik… Rond kilometer 7 begint er een mens achter me te lopen die zwaar ademt, hij blijft heel kort achter me lopen (ambetant) en alsof dat nog niet genoeg is schopt ie in het begin van kilometer 8 ook nog eens op de onderkant van m’n schoen, “astemblief e jongen” zeg ik waarna ie gelukkig wat afstand neemt…

Aan kilometerbord 9 zit ik net boven de 36:00, m’n Garmin tekent hier wel nog altijd een kleine 200 meter minder…

what goes down, must go up...

what goes down, must go up...

De Plateaustraat omhoog, getver dat bijt zeg, ik voel mezelf opblazen en ik moet de snelheid drastisch verminderen naar 11 a 12km/u, eenmaal die straat uit, is het nog steeds licht hellend omhoog, maar kan ik toch terug iets sneller beginnen te lopen.

Ik beëindig de 10 kilometer (9.93 volgens Garmin) in 40:52 en verbeter daar mee m’n 10 kilometer PR met maar liefst 1 minuut en 23 seconden!

Haha, ik ben vol ongeloof om 2 weken na Knokke er terug zo’n stuk van mijn best-tijd af te doen, super zeg!

Wedstrijdverloop


24 Responses to “Stadsloop Gent (13/05)”

 1. Tiny says:

  Dat gaat niet lang meer duren voordat er <40'op de klokken staat. Proficiat met je PR!!

 2. filip says:

  die 40′ grens gaat er binnenkort aan, zeker weten. Proficiat Peter, alweer een sterke prestatie

 3. Herman says:

  Die borden stonden inderdaad niet correct. Knap gelopen, proficiat met je PR :-)

 4. straffe tijd, proficiat!

 5. Stofke says:

  Schitterende tijd Pé, verdomme zeg das rap op zo’n parcour, proficiat, de muur van de 40′ is bijna gesloopt

 6. Valerie says:

  Proficiat met je PR en dat op zo’n lastig parcours. Nog een geluk dat het af ent oe bergaf ging :-)

 7. Chris says:

  Nog ne keer proficiat jong ! ik was blij te horen dat je in die laatste klim ook ineens veel trager liep. Op de 10 voelde ik het zo sterk niet, maar in mijn 5km, het verschil in tempo was heel voelbaar :-)

 8. Luc says:

  Sterk gelopen binnenkort loop je onder de 40′.

 9. Erwin says:

  Zoals gewoonlijk neem je een snelle start. Ik dacht je te volgen maar na 300m was ik al kwijt.Ik dacht het al dat je vertrokken was voor 40′.Proficiat met je 40’52”.

 10. Peter says:

  wat heb jij gelopen Erwin, ik dacht eigenlijk dat je een hele tijd voor me hebt gelopen?

 11. Bert Wauters says:

  Jawatte! Straf!!!
  (& mooi!)

 12. Erwin says:

  Ik moet je toch ergens voorbij gegaan zijn. Mijn eindtijd 39’43”.

 13. Michel says:

  Peter! Wat gaan we der mee doen? Ik tik een halve minuut sneller af dan mijn vorig PR op de 10k en zo’n 10 seconden sneller dan mijn PR op de 5k…. Tellen beiden nu als een PR? Of enkel die van 10k? :)
  Goed gelopen! Bergaf loopt zo fijn :)

 14. Michel says:

  We hebben elkaar trouwens gekruist denk ik… Ik kwam net terug van de kleedkamers en jij ging er naartoe :)

 15. Goed gedaan, maar ik stel me vragen bij de juiste afstand? Was die niet 10,390km? Ik hoorde al zoveel verschillen dat ik het zelf niet meer weet.

 16. Patricia says:

  Dikke proficiat, Peter!!

 17. Eva De Meyer says:

  Knap Peter! Chapeau!

 18. @joke: heb 9.93k gemeten ik, beetje speling op m’n gps naar beneden doorgaans dus ik reken het als een precieze 10k.

 19. Peter says:

  @huysmans en @patrica: merci voor de foto’s ;)

  @michel: de meningen hoe je PR’s rekent zijn verdeeld, de meesten gaan voort op de afstand die de organisatie meld en lopen dus enkel 5k PR’s in 5K wedstrijden. Voor mijn PR’s ga ik voort op de afstand die m’n Garmin me meld en als ik een snelle 5K loop in een 10K wedstrijd reken ik dat dan ook gewoon als een 5K PR, het is immers het snelste wat je loopt op die afstand. Nog anderen rekenen PR’s enkel aan als begin en eindpunt van de afstand minder dan 500 meter van elkaar liggen (lus lopen dus). Maar het blijven gewoon P(ersoonlijke) R(ecords) dus hoe jij het doet bepaal je gewoon lekker zelf ;)

 20. Guy says:

  verdorie, gij blijft maar pr’s lopen …
  waar blijft ge uw inspiratie halen om er telkens weer voor te gaan? ;-)

 21. Anje Cauwels says:

  ben beetje facebook-achterstand aan het inhalen, hier hoorde nog een proficiat bij, knappe tijd zeg! ik had op mijn garmin 9.96km. zit daar idd een speling op??

 22. […] kilometer worden afgelegd in 19:43. Haha! Nieuw PR, 18 seconden sneller dan in Gent, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.