Mieregoedjogging De Pinte (13/08)

Gisteren een zware heuveltraining gedaan die ik serieus in de kuiten gevoeld heb deze morgen, amai,… Deze namiddag me wel super geamuseerd en dat maakt heel veel goed: vanavond loop ik de wedstrijd op positieve energie, een pannekoek en 2 droge boterhammen die ik nog in de rapte binnenspeel. :)

Vandaag is er de keuze tussen 3 afstanden: 3.7k, 7.4k of 11.1k. Op de kortste afstand maak ik ongetwijfeld kans om top-3 te eindigen maar ik voel me super en wil me mengen onder de grote jongens en kies dus voor de langste afstand: 3 rondes afleggen samen goed voor 11.1k. :)

De wedstrijd

Ik positioneer me samen met Frederik Ampe op de eerste startrij, maar net voor de start komen er zich nog 2 rappe mannen voor ons posteren dus verhuizen we naar de 2e startrij. Het origineel plan van Frederik is om me gewoon te volgen maar als hij ziet dat er geen “trappisten” bij zijn wil hij toch eens kijken of hij vandaag niet kan winnen en schiet in een te hoog tempo voor mij vooruit. Zelf schiet ik ook redelijk uit de startblokken en schuif meteen een aantal plaatsen op, al snel zit ik in een 2e kopgroepje mee te beuken. Ik weet dat dit veel te snel voor me is (zeker om 3 rondes vol te houden) maar ik ga mee zolang het enigszins gaat .

1e kilometer aan 16.4km/u, getverdikke, ik wist dat ik snel vertrokken was, maar dit is er toch wel serieus over denk ik…

Ik los het groepje en vanaf dan wordt het de wedstrijd alleen lopen, ik probeer m’n tempo zo goed en zo kwaad als ik kan boven de 14k/u te houden wat geen evidentie is op dit parcours.

Het parcours is namelijk lastig: het bestaat toch voor 2/3e uit onverharde bosgrond (wat me wel een licht voordeel geeft met m’n trail-ervaring tov andere lopers, maar ik loop natuurlijk ook sneller op beton dan op bosgrond…). De stukken bosgrond liggen dan ook nog eens bezaaid met plassen, het doet me een beetje denken aan het parcours in Ursel, waar je ook je sprong moet timen om niet nat te worden. Na ongeveer 2.5 kilometer ligt er een zeer grote plas net na een bocht, op het gevaar met natte schoenen thuis te komen spring ik er iedere keer over en het lukt me elke keer om er met m’n lange stelten net over te springen. :)

Einde ronde 1: ik voel m’n inspanning toch al serieus en zou eigenlijk graag nu naar de aankomstlijn lopen, maar nee ik moet nog 2 rondjes…

Net voorbij de aankomstlijn staat de bevoorrading, helaas geen mensen die staan aan te geven, zonder snelheid te vertragen buk ik me en sla m’n hand op de bevoorradingstafel, ik slaag er zowaar in om 2 bekers water in één hand mee te graaien. Een van de bekers valt uit m’n hand maar de andere gebruik ik als douche, dat doet deugd… :)

2e ronde is ingezet en ik focus me op een loper voor me die het lastig krijgt, na een kilometerke jagen heb ik hem bijgehaald. Ik ga hem meteen voorbij en hij sluit zich aan in m’n zog, hij is geweldig hard aan ‘t ademen, great ne hijger in mnne nek denk ik…

Na een kilometer kop trekken doe ik teken met m’n arm om eens over te nemen, de mens gaat me voorbij maar legt het tempo te hoog, ik train zelden interval en moet het hebben van een gelijkmatig tempo en laat me niet verleiden om te volgen, de loper loopt dus eerst van me weg om na een paar meter te plafonneren en irritant voor m’n voeten te gaan lopen… Ik spring voorbij de loper en neem resoluut de kop. Ik vraag niet meer om over te nemen (toch geen avans) en de andere loper dringt zelf ook niet meer aan om over te nemen. De loper blijkt 2 rondes te lopen want net voor de streep gaat ie me voorbij (ge moet maar durven e) en zegt “bedankt e”. Jaja denk ik… :)

Nog een rondje… Het laatste…

Een paar honderden meters voor me zie ik Fre Ampe lopen, het tempo lag blijkbaar voor hem iets te hoog in de kopgroep en heeft toch maar een rustiger tempo opgezocht. Met Fre als mikpunt gooi ik het tempo wat hoger waardoor ik even voor kilometer 8 tot bij hem kom. Fre loopt even voor me maar lost me vrij snel, als ik zie hoe makkelijk hij loopt krijg ik een kleine mentale tik. Hij blijft een kleine 5-tal meter voor me lopen en roept me af en toe aanmoedigingen toe. Focussen op je eigen tempo Peter denk ik en probeer zo hard als mogelijk door te lopen… Ik loop Nico Ros voorbij die ik groet in ‘t passeren.

Nog een goeie 2 kilometer, ik begin de laatste lopers van de wedstrijd te dubbelen, waardoor ik niet meer de ideale lijn kan volgen (een luxeprobleem zoals Fre achteraf terecht zegt). In de laatste onverharde strook haalt Nico Ros me terug bij en laat me snel ter plaatse. Fre blijft op een 4-tal meter voor me uitlopen en laat Nico Ros ook passeren. Nog éénmaal over die plas springen op het einde van de onverharde strook, lukt net. :)

Ik weet de aankomst op minder dan een kilometer, ik loop het gaatje naar Frederik toe en probeer het tempo op 16km/u te leggen wat even lukt, als ik bijna tot bij Nico kom voel ik toch dat ik te diep aan het gaan ben en moet toch wat gas terugnemen. Nico en Frederik persen er nog een lange spurt uit en moet hen dus laten voorafgaan.

Ik beëindig de 10.68 kilometer in 44:17 (14.5km/u) en word daarmee 15e op 91 deelnemers.

Heel tevreden, surtout omdat ik (stadsloop Gent buiten beschouwing) vandaag een heel snelle 10k loop op een vlak parcours, 16 seconden sneller dan in de nacht van West-Vlaanderen (vandaag 10k in 41:37). Conditie blijkbaar nog steeds in stijgende lijn en die 15k/u op de 10k lijkt toch langzaamaan maar zeker dichter te komen,… :)

Wedstrijdverloop

razendsnelle start en daarna proberen vast bijten in een tempo van 14k/u

razendsnelle start en daarna proberen vast bijten in een tempo van 14k/u

4 Responses to “Mieregoedjogging De Pinte (13/08)”

 1. Stofke says:

  Sterke wedstrijd en iemand die u voorbijgaat in zijn laatste meters terwijl gij nog een ronde moet doen vind ik niet zo erg hoor, ik zou dat ook doen, gij hebt er op dat moment niets mé te verliezen en hij heeft toch “bedankt” gezegd hé ;-)

 2. Gerald says:

  leuk verslag om te lezen (en te schrijven ook zeker ?) en alweer sterk gelopen Peter, proficiat :)

 3. Peter says:

  dat schrijven valt soms nog tegen Gerald zo ‘s avonds laat, maar als je kan terugkijken op een goede wedstrijd vergeet je dat snel :)

 4. Filip says:

  sterke wedstrijd Peter ! die 10k aan 15/h komen eraan, zeker weten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.