Battice – Les 4 cimes du pays de Herve (14/11)

Ik had deze wedstrijd 2 jaar terug al eens zien blinken op de wedstrijdkalender in Runner’s World. Les 4 cimes is een echte wedstrijd door en voor lopers, voor de prijs van een postzegel (inschrijving per brief) ben je ingeschreven en daarna word je verwend met een mooi parcours met prachtige vergezichten en aan de aankomst krijg je een casse-croute in ruil voor je borstnummer. 2 jaar geleden was ik al enorm gecharmeerd door deze wedstrijd, maar ik voelde me toen nog totaal niet klaar om 33 kilometer aan een stuk te lopen…

Maar dit jaar gaan we er wel voor dacht ik, gewoon genieten en uitlopen zonder doel.

Ik heb nog nooit zo ver gelopen, de tijd speelt dus geen rol, het hoofddoel is om met een goed gevoel aan te komen (al moet ik eerlijk bekennen dat ik wel hoop van minder dan 3 uur over de 33 kilometer te lopen)…

De voorbereiding voor de wedstrijd is zeker niet ideaal, op donderdag liep ik nog een halve marathon tussen Deinze en Aalter (weliswaar niet doorgelopen, maar toch) en ik heb me bovendien ook niet erg op het wedstrijdparcours voorbereid: ik weet dat de laatste 12 kilometer vooral stijgend in lijn zijn, maar verder van de rest weet ik eigenlijk van niets… ik weet niet wanneer de zware hellingen er aan komen of hoe lang ze zijn (toch handig om je krachten wat in te delen als je dat weet)… Maar bon, we zien wel denk ik… :)

De wedstrijd noemt les 4 cimes, je zou dus slechts 4 heuvels verwachten, maar enkel de langere hellingen krijgen een naam in deze wedstrijd, eigenlijk moeten we in totaal 17 hellingen op…

De wedstrijd
Ik positioneer me toch maar redelijk vooraan (10e startrij ongeveer), ik ga weliswaar niet op m’n limieten lopen vandaag maar de start is naar beneden en dat mag toch nog een beetje vooruitgaan denk ik,…

de start...

de start...

Eenmaal de start gegeven is schiet ik er een paar trage voor me voorbij en bol ik op m’n gemak naar beneden, ik kijk aandachtig op m’n Garmin hoelang deze helling is (straks op het einde moeten we immers deze zelfde weg weer omhoog)… Een helling van ietske meer dan 500 meter dus, damn da ga zeer doen straks… :)

Ik zie een aantal snellere lopers me voorbijgaan, maar ik focus me op m’n eigen gevoel en tracht niet aan te pikken, reserves houden prent ik mezelf in…

op een van de eerste klimmetjes...

op een van de eerste klimmetjes...

Het bolt wel lekker en door de snelheden die ik ontwikkel bergaf krijg ik het reeds in kilometer 3 precies toch al te warm, looptrui uitspelen dan maar en rond me knopen, liever dat dan lopen te zweten en al… :)

Kilometer 4, ik ben de eerste helling/cime op voor ik het goed en wel besef, verschillende lopers opgeraapt onderweg en met een goed gevoel bovengekomen, als alle hellingen zo goe gaan bollen gaat da hier nog meevallen peis ik… :)

Zalig weertje en prachtige uitzichten, heuvel op heuvel af… Mooi.

Kilometer 10 in net ietske minder dan 45 minuten, hmm precies toch nog tamelijk doorgebold denk ik…

In het volgende stuk word het wel al een stuk lastiger, af en toe worden we een stuk onverharde weg voorgeschoteld (‘t is nochtans gene trail, maar ja…) en de volgende cimes voelen toch precies een stuk lastiger aan dan die eerste helling… Niet zozeer door de graad van stijging, wel door de lengte van de klim, soms tot 2 kilometer aan een stuk, iets wat wij platteland-lopers nie echt gewoon zijn…

Kilometer 18, waar het daarnet nog redelijk mooi weer was slaat het nu totaal om, regenen en waaien en doen… En ik die dacht dat het in de heuvels nie waaide… Looptrui maar terug proberen aanfoefelen al lopend dus, geen sinecure met die wind… Ik kan precies wel beter tegen dit slechte weer dan de lopers in m’n omgeving, ik haalde daarnet al veel lopers bij, maar nu gaat dit precies nog sneller dan daarnet,…

Halve marathon punt wordt gepasseerd in 1:38, nog steeds redelijk tempo denk ik…

Maar nu begint het pas denk ik, de laatste 12 kilometer worden de zwaarste…

Ik pak een handvol rozijnen aan bij de bevoorrading, totaal niet gewoon van te eten onderweg, ik voel me weliswaar nog redelijk fris, maar toch maar een beetje reserves houden denk ik, beetje eten dus :)

M’n snelheid zakt serieus, maar ik blijf wel veel lopers inhalen en ik word zelf niet bijgehaald, ‘t zal nog wel goed genoeg zijn zekers dan, het zal door de zwaarte van het parcours zijn denk ik…

Kilometer 23, ik laat m’n drinkbus vallen, giegetver, snel oprapen en me weer in gang trekken, lastig weer op dat tempo komen…

Kilometer 24, een mijlpaal: de afstand die ik regelmatig eens loop en dus in de benen heb wordt nu overschreden, afwachten wat dat gaat geven…

Kilometer 25, een korte afdaling, ik hoor 2 lopers naderen… Een van hen zegt “die rooie daar die daar nog achter die gele loopt da’s een referentiepunt”, hij vervolgt “kijk eens hoe rustig hij loopt, die heeft deze wedstrijd zeker nog al eens gelopen…”.

Ze zouden het moeten weten denk ik, maar m’n stijl ziet er dus nog wel goed uit en ik heb ook wel ‘t gevoel dat ik nog best wat reserves heb… Wat ze verder nog vertellen over me hoor ik nie meer, want de volgende helling komt er aan en die loop ik sneller op dan m’n achtervolgers… en m’n voorgangers…

Kilometer 26, waaien en doen op de top van een helling nie normaal, ik zie voor me een groepje van 10 man lopen, denk er effe naar toelopen en schuilen voor de wind. Op het moment dat ik bij de groep kom vind ik het tempo te traag en loop er toch maar voorbij (ik kan slecht in een groep lopen :))

Nog 7 kilometer,… Pfft de kilometers beginnen toch al een beetje te wegen…

Kilometer 28, de laatste “Cime”, 1400 meter klimmen, ik zie voor me verschillende lopers die wandelaars geworden zijn, dat ik voor m’n kop nie wandel denk ik, ook al ligt m’n tempo niet zoveel hoger dan wandelsnelheid, ik blijf lopen!

Kilometer 30, nog nooit liep ik zo ver,… nog 3 denk ik…

En dan… je ziet die laatste helling voor jou! Jes!!!!! Sie we zijn er denk je, maar dan is het toch nog zo zwaar en zo steil, 500 meter kunnen lang zijn, terug zie ik verschillende wandelaars, maar ik bijt door, we zijn hier gekomen voor te lopen!

de finish

de finish

Ik beëindig de 32.85 kilometer in 2:41:19 (12.2km/u) en word daarmee 143e op 785 deelnemers. Goed gevoel, tevreden.

Wedstrijdverloop

Wedstrijdverloop en profiel

Wedstrijdverloop en profiel

Après

na de wedstrijd de casse-croute opeten en een Val-Dieuxke nuttigen

na de wedstrijd de casse-croute opeten en een Val-Dieux'ke nuttigen

26 Responses to “Battice – Les 4 cimes du pays de Herve (14/11)”

 1. Spencerwoman says:

  Sterk gelopen. Een dikke proficiat!!!

 2. Stofke says:

  Fantastische tijd hé man, en proficiat met uw langst gelopen afstand :-)

 3. Jessie says:

  Zotte dinges :)
  Mee die rozijnen zoe ik ook wel raad weten ;)

 4. Chris says:

  jandadde ! sterk Peter, topprestatie :-)
  Nu zijt ge toch wel klaar voor een marathon zeker ;-)

 5. Koen says:

  Sterke prestatie en tijd zenne, Peter, en weet : Haile is ook op de kortere afstanden begonnen hé :-)

 6. En? Ne marathon nu? Mooie tijd voor een 33 km. Proficiat.

 7. Erwin says:

  Zoveel hoogte meters je moet het toch maar doen.Proficiat met je prestatie.
  En zoals altijd is het leuk om je verslag te lezen.

 8. @chris, Christophe: eerst sub 40 op 10k e, daarna gaan we er mss es beginnen aan denken ;)
  @erwin: tx erwin, het was nog leuker om hem te lopen, dan voor het verslag te schrijven ;)

 9. Peter Van Laeken says:

  Prachtige tijd, mooi verslag en nog een kleine 10k erbij en de marathon is een feit. Maar het mysterie waarom je er nog geen volle loopt is dan ook voorbij… ;-)

 10. Gerald Monteyne says:

  Dikke proficiat Peter met alweer een prachtige prestatie !!
  En naar goeie gewoonte was je verslag opnieuw een plezier om te lezen, doe zo verder ;-)

 11. Dave says:

  Mijn lopen zit even op een lager pitje door de verbouwingen, maar verslagen als deze doen me echt weer goesting krijgen :) – knap gelopen alweer, Peter!

 12. Joris De Neve says:

  Sjiek Peter, mooie tijd. Bij het lezen van je blog kreeg ik ook goesting, spijtig dat het zo ver is naar de Herve. Proficiat.

 13. Valerie says:

  héél mooi verslag, leuk om te lezen. En natuurlijk PROFICIAT met je prestatie :-)

 14. Philip says:

  Hoedje af, fantastisch gedaan Peter.
  Wanneer komt je eerste loopbundel “33km in 2jaar” uit?
  Altijd toffe verslagen.

 15. Dirk Van Thuyne says:

  Dat is echt een heel knappe tijd, hoor. Dikke proficiat.

 16. willem42195 says:

  Sterk gelopen en leuk verslag. Blijkbaar ben je niet alleen snel in het lopen… mijn verslag zal pas voor vanavond of morgen zijn.

  Ondertussen realiseer ik me ook dat ik zo goed als naast je stond bij de start. Alleen leek je niet genoeg op je foto om je te herkennen :-)

  Als je Battice leuk vond, kan ik je alvast de Maasmarathon aanbevelen. Zet 8 mei maar al in je agenda.

 17. Peter says:

  haha, je bent al niet meer de eerste die dat zegt, tijd voor een nieuwe foto zeker? :)

 18. Bas Briefjes says:

  Hoi Peter,

  Ten eerste gefeliciteerd met je prestatie! En goed te lezen dat je een tevreden en goed gevoel aan de tocht hebt overgehouden.

  Wel wat verbazing als ik je stukje lees:
  1. Ik vind het verbazingwekkend dat je als voorbereiding geen één keer boven de 30km hebt gelopen. Als je weet dat je bijna 33km moet gaan lopen in de heuvels, dan lijkt het mij verstandig om meerdere malen 35km als training te lopen.
  2. Waarom heb je de site niet beter bestudeerd? Ik wist exact op welke km’er er weer een heuvel(s) kwam(en). Deze km-punten had ik ook op mijn onderarm geschreven. En wist zodoende wel exact hoe ik mijn krachten moest verdelen over de gehele afstand.
  3. En als je de site beter had bestudeerd. Wist je dat je geen eigen drinkbus hoeft mee te dragen, want op de site wat te lezen dat er om de 4km (sport)drank zou worden uitgedeeld.
  4. Waarom test je voor de start niet even tijdens het inlopen wat de temperatuur is? Want nu ontdek je al na 3km dat je eigenlijk te warm bent gekleed. En heb je een vervelende looptrui tot km-punt 18 om je middel geknoopt. (Zonder die trui had je de laatste kilometers ook wel overleeft).

  Succes met je volgende trainingen en evenementen!

  Sportieve groet,
  Bas.

 19. Bas Briefjes says:

  Ik liep de tocht overigens zelf in 2:24:10 (13,7 km/u – 4.23/km)
  En werd hiermee 19e in de categorie Senioren (39e overall)

  bron: http://www.mergellandmarathon.nl/Uitslag/battice10.txt

 20. Peter says:

  Knappe prestatie Bas. De reden dat ik me niet zo goed voorbereid had was om dat het eigenlijk de bedoeling was een stuk rustiger te lopen dan ik gedaan heb. Ik heb trouwens 800 meter (heel traag) ingelopen, verder dan die afstand durfde ik niet opwarmen (het zijn uiteindelijk ook kilometers die je doet he).

 21. Frickelo Luc says:

  goe gelopen

 22. Tiny says:

  Goed gelopen Peter. Gewoon onbevangen er vliegen. Proficiat!

 23. Aschwin says:

  knap gelopen en wat een mooie wedstrijd om te lopen ook! Volgend jaar toch ook eens in míjn agenda zetten!

 24. Jan says:

  Zeer sterk gelopen, een schitterende tijd. Had ik niet verwacht… Ik liep 2 jaar geleden Battice en die laatste helling nekte mij… 5 seconden meer dan 3 uur…
  Voor jou, volgend jaar dus een marathon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.