Voorbeschouwing hardloop4daagse: 100 kilometer in 4 dagen

De volgende grote uitdaging voor 2012 komt langzaam maar zeker dichterbij: het plan is om in het pinksterweekend van 25 tot 28 mei deel te nemen aan de hardloop4daagse in het Nederlandse Apeldoorn.

Het evenement

De hardloop4daagse is een uniek evenement waar ik al een aantal jaar op rij wil aan deelnemen, dit jaar heb ik al m’n moed verzameld en me ingeschreven voor de hardloop4daagse.

De hardloop4daagse is een verzameling van 6 wedstrijden rondom Apeldoorn. Het is mogelijk om aan afzonderlijke etappes deel te nemen, maar het is ook mogelijk om er een echte vierdaagse van te maken: je kan opteren om aan alle 6 de etappes deel te nemen (wat de totale afstand op 100 kilometer brengt) of je kan opteren voor de 60 kilometer (dan moet je deelnemen aan 4 etappes).

Ik heb geopteerd om me in te schrijven voor de lange versie… 6 etappes/wedstrijden dus op 4 dagen. Een overzicht van de te lopen wedstrijden:

 • vr 25/05 19u30: 17.1km
 • za 26/05 11u00: 20.4km
 • za 26/05 19u00: 14.6km
 • zo 27/05 10u00: 8.4km
 • zo 27/05 16u30: 19.1km
 • ma 28/05 11u00: 20.2km

2 wedstrijden dus op zowel zaterdag als zondag met heel weinig recuperatietijd tussen de wedstrijden in…

Elke etappe bestaat uit één ronde en voert over fietspaden en boswegen door de bos- en heidegebieden rond Apeldoorn. Elke etappe start ook op een andere plaats, zodat men nooit gedurende deze vier dagen twee keer over dezelfde weg loopt. De parkoersen zijn officieel gemeten en om zeker te zijn van een correcte tijdregistratie wordt er gelopen met een ChampionChip.

De voorbereiding

Waar bij mijn eerste grote uitdaging van dit jaar (Le Trail des Bosses) de voorbereiding minimaal tot onbestaande was te noemen, is de voorbereiding op de hardloop4daagse zeker ook niet optimaal te noemen, maar het is toch een stuk beter:

 • Ik ben momenteel ononderbroken terug 8 weken aan het lopen
 • Ik heb nagenoeg geen last meer van m’n achillespeesblessure
 • De lopersknie laat voorlopig niet van zich horen
 • Elke week heb ik 3 tot 4 maal kunnen lopen
 • Weektotalen schommelden tussen de 50 a 60 kilometer
 • Ik heb een (voor mij) zeer snelle Antwerp 10 miles gelopen wat er op wijst dat de conditie zeker niet slecht is

Ik weet wel dat het allesbehalve ideaal is want er zit natuurlijk een serieus gat tussen een weekvolume van 50 a 60 kilometer draaien en eventjes 100 kilometer lopen in 4 dagen… Maar ik heb er bewust voor gekozen om in de beginfase maximaal 3 a 4 keer per week te lopen en het volume laag te houden zodanig dat knie en achillespees konden genieten van een soort “actief herstel”.

Waar ik me normaliter strikt heb gehouden aan de minimale belasting de voorbije weken, was er het voorbije weekend wel een kleine test:

 • op zaterdag liep ik een Aktivia-wandeltocht van 20 kilometer aan een semi-pittig tempo (11.6k/u)
 • …en mountainbikete ik na thuiskomst vervolgens 58 kilometer op een rustig tempo (19.5k/u) om de vermoeidheid op te bouwen.
 • De dag nadien op zondag was ik in staat om toch nog een meer dan behoorlijke tijd te lopen tijdens Dwars door Brugge.

Ja, ik weet dat er natuurlijk wel een groot verschil is tussen een wedstrijd lopen met vermoeide benen van de duurtraining van de dag voordien en de inspanning om 6 opeenvolgende wedstrijden te lopen op 4 dagen tijd, maar met de beschikbare tijd die voorhanden was was dit de beste test die ik kon verzinnen. Dat ik de wedstrijd-serie tot een goed einde breng is allesbehalve een zekerheid, maar ik zal er wel alles aan doen om m’n beste beentje voor te zetten en te trachten om de 100 kilometer tot een goed einde te brengen.

Deze week loop ik nog twee maal een twintiger op een rustig tempo om m’n voorbereidingsperiode af te sluiten en dan bouw ik rustig af richting 25 mei…

Op 25 mei op de Veluwe
Beetje bang voor wat komen gaat, maar ik heb er in ieder geval wel zin in want de Veluwe is een prachtige streek om doorheen te lopen… Wish me luck :)

lopen doorheen de Veluwe

lopen doorheen de Veluwe

Zie ook

26 Responses to “Voorbeschouwing hardloop4daagse: 100 kilometer in 4 dagen”

 1. Filip Hoornaert says:

  leuke uitdaging, succes !

 2. Reinout says:

  Nella, ge zijt zot ! :)

 3. Aschwin says:

  Wauw: wat een mooie uitdaging!! Ik zet m meteen voor 2013 op mijn lijstje. Succes!

 4. Jessie Verbeke says:

  dat er eentje zn verstand moge gebruike !!!

 5. Bart Kerwyn says:

  Lijkt me een goeie uitdaging…. Ietsje voor volgend jaar mss ! Succes in ieder geval….

 6. peter says:

  er zijn ook nog daginschrijvingen hoor als je dit jaar al zou willen meedoen :)

 7. Luc Ryckaert says:

  Het beste en zeker een mooie uitdaging

 8. Bjorn Paree says:

  H4D is mijn favoriete wedstrijd. Heb 4 x de 100km en 1 x de 60km volbracht. Het is een ultieme wedstrijd waarbij JIJ jezelf voor de 4 dagen een echte topatleet mag gaan noemen. Even wat tips:

  1) Waar overnacht je ? Op de camping bij de atletiekbaan ? Zorg dan dat je daar vrijdag ruim op tijd bent. Goede nachtrust is heel belangrijk. Vergeet je kussen niet :-)

  2) Begin de eerste etappe heel rustig !! Pas na 10km ga je je tempo iets verhogen. Het tweede deel is lekker makkelijk te lopen maar overdrijf niet. Finish goed maar ga niet kapot !!

  3) Zorg na de eerste etappe voor goed eten !! En ga niet te laat slapen. Zaterdag goed ontbijten is ook heel belangrijk.

  4) De tweede etappe is een echte bos etappe ; een beetje vergelijkbaar met een trail. Het tweede deel (na 10km) is veel zwaarder en onverhard. Finish is heuvel op.

  5) Na de 2e etappe niet gaan wachten maar direct eten en naar de camping terug. Daar douchen en een massage (doe Annouchka maar de groeten!!) en dan… eten en slapen !! Of in elk geval rusten.

  6) Voor de 3 etappe ook weer goed eten !! En rustig starten. De eerste 2km lekker warmlopen en dan rustig omhoog. Waar je daalt harder en waar je klimt rustiger lopen. Maar houd over – na 9 a 10km ga je volle bak naar beneden over de verharde fietspad en later de verharde weg.

  7) Zorg na de 3e etappe ook weer voor goed eten en daarna ook weer voor op tijd naar bed te gaan. Nachtrust is essentieel.

  8) De korte zondag ochtend etappe mag je lekker doorlopen maar niet voluit. Gaat het goed win je een minuutje en gaat het slecht verlies je een minuutje. Maak je er niet druk om. Gewoon lopen en ontspannen finishen is belangrijk.

  9) Na de 4e etappe direct terug en douchen en massage (!!) en dan weer goed eten en uitrusten. Slapen hersteld het beste en zo’n weekend is al vermoeiend genoeg. Het goede gevoel gaat komen als alles goed gaat maar houd rekening mee dat etappe 5 en 6 de zwaarste zijn en daar worden ook de echte verschillen in het klasssement gemaakt.

  10) Etappe 5 is puur genieten maar… weet dat het een pittige etappe kan zijn waar veel lopers echte heel veel tijd verliezen. Je hebt bij de start al veel kilometers in de benen zitten en deze etappe kan je echt maken of breken.

  11) Na de 5e etappe lekker naar de pasta party en goed eten. Het is vaak wel gezellig maar denk aan je eten en maak het ook niet te laat.

  12) Op het moment dat je je bed uitkomt is de kans groot dat je al je spieren voelt. Je hebt op dit moment 80 kilometer in 3 dagen gelopen en moet nog maar 1 etappe a 20km. Iedereen (!) heeft spierpijn – de een meer dan de ander. Zeker debutanten zullen het zwaar hebben. Maar weet : Nog maar 1 etappe en je bent er !!

  13) De laatste etappe is ook niet de makkelijkste. Hoe je het ook doet : Je gaat van start en zorg er voor dat je gaat finishen. In mijn 1e editie liep ik 37 (!) minuten per 5 km … het was meer een dribbel die ook nog eens pijn deed. Toch haalde ik de finish en dat kan JIJ ook !!

  14) Ben je volledige naar de klote gegaan onhoud dan dat het gevoel van het finishen van de 100km onbeschrijfbaar is. Je zult het beste uit jezelf moeten halen en wanneer je dan finished heb je dat biertje meer dan verdiend. Dit is een wedstrijd die je nog jaren zal herinneren. Maak er dus iets moois van.

  15) Als laatste : Loop met je verstand en zorg voor veel eten/drinken tussendoor. Het lopen met gelletjes (zoals je bij een Marathon doet) is ook aan te raden. Herstel shakes kunnen ook helpen. Het belangrijkste is ook RUST – zorg dat je voldoende rust tussendoor. Ook tussen de middag tussen de 2 etappes een paar uur slapen is heel goed. JIJ bent dit H4D-Weekend een echte topatleet.

  • Peter says:

   Heb de camping overwogen maar toch maar geopteerd voor een hotel omdat ik daar iets beter zou moeten kunnen slapen.
   In ieder geval bedankt voor al de goede raad Bjorn, zal er rekening mee houden!

 9. Gerald Monteyne says:

  en als het daar niet goed ‘loopt’, kan je altijd nog even Apeldoorn bellen hé Peter;-)

 10. Joeri Schepers says:

  Dat schijnt daar supper te zijn. Dus veel plezier hè

 11. Iwan says:

  Wat leuk dat je in Apeldoorn komt lopen Peter !!
  Veel plezier en succes bij dit prachtige, unieke evenement gewenst !!
  Ik doe dit jaar aan de estafette mee (Loenen-etappe, zaterdagavond).
  In 2010 liep ik de 60, verder ben ik bij wat etappes vrijwilliger.
  Dat is ook leuk en nodig ..

  Met vriendelijke groet,
  Iwan,
  Apeldoorn.

 12. Dirk Van Thuyne says:

  Is inderdaad een schitterende wedstrijd. Vooral de zondagavondetappe was supermooi. Als je de eerste dag niet al te gek doet, valt het best wel mee, hoor. Succes!

 13. Philippe Lagae says:

  Veel plezier bij onze Noorderburen !

 14. Veerle Hofman says:

  amaai, straffe boterham. veel succes ermee

 15. Joris De Neve says:

  zotjes maar moet te doen zijn …

 16. Joeri Schepers says:

  Zot? Is wel maar 25km/dag hè. Vroeger zat daar oa een “tijdrit” in. De sfeer zou daar ongelooflijk zijn. Dus ga maar genieten.

  • Peter says:

   de tijdsloop is op zondagmorgen Joeri 8.4 kilometer, de vraag is of ik dan nog veel jus in m’n benen zal hebben :)

 17. Kathia Vanwynsberghe says:

  geweldig ! echt iets voor jou ! Have fun !

 18. Filip Geirnaert says:

  Veel succes daar hé !!!

 19. Kathia Vanwynsberghe says:

  ooit zou ik dat ook wel eens willen meedoen, ik zie dat 60 km ook een optie is …

 20. Peter Van Laeken says:

  Wens je veel succes Peter, superuitdaging…

 21. Bas says:

  Ben je me toch nog voorbij gegaan. Je hebt het gewonnen in de 5e etappe. Daar heb ik teveel werk moeten doen om je bij te houden. In de 3e etappe was dat nog wel gelukt…..
  succes en tot volgend jaar, Bas

  • Peter says:

   Ik had het nochtans niet verwacht om je nog te kunnen inhalen hoor want in de tijdsloop was je een stuk sneller dan me. Ik heb gewoon m’n eigen tempo gelopen en schrok er eigenlijk van dat ik toch nog een plaatsje was opgeschoven. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.