Excited over de TomTom Spark 3! (het nieuwe TomTom GPS sporthorloge)

Het nieuwe horloge van TomTom wordt binnenkort verwacht. Het lijkt hetzelfde product zal gemarket worden onder 3 verschillende product-namen (Tom Tom Adventurer, TomTom Spark 3 en TomTom Runner 3). De TomTom Adventurer is de versie met barometrische hoogtemeter, de TomTom Spark 3 en TomTom Runner 3 zijn identiek hetzelfde, of wel zijn ze er zelf nog niet uit helemaal uit natuurlijk… wat wel vast staat is dat er een versie met muziekspeler zal zijn en ene zonder.

Hoge verwachtingen!

Zoals ik in de titel al aangaf heb ik zeer hoge verwachtingen over dit horloge zeer nauw aansluit bij wat voor mij het ideale GPS loop-horloge is.

Wat vind ik belangrijk in een GPS horloge?

In het artikel hieronder beschrijf ik welke features ik belangrijk vind in een sport horloge en hoe de TomTom Spark 3 deze hopelijk zal inlossen.

hartslag

1 Optische hartslagmeting

Ik ben er me van bewust dat optische hartslagmeting minder accuraat is dan hartslagmeting om de borst, maar Ik ben de hartslagmeter rond m’n borst kotsmoe (en doe deze borstband dan ook nog zelden aan). Optische hartslagmeting in m’n nieuw sporthorloge is een must-have.

2 Back to car

Waypoints maken en er naar navigeren behoort (helaas) niet tot de functionaliteiten, maar je ziet wel het startpunt van je route op een overzichtskaart. Als je ver van je startpunt zit is dat waarschijnlijk niet goed genoeg om met veel zekerheid te zeggen in welke richting je moet lopen, maar het is beter dan niets…

Het ware veel beter om waypoints te kunnen definiëren dan kan je meerdere locaties opslaan en ook een aantal ‘vaste’ opslaan (bij m’n Garmin horloges heb ik standaard een paar waypoints gemaakt zoals THUIS, WERK, etc…) en makkelijk er naar toe navigeren. Hardware-matig zou het toestel er in ieder geval tot in staat moeten zijn, misschien dat TomTom dit later via een firmware-update nog kan toevoegen?

3 Workouts / Interval trainingen

Ik kan me niet herinneren wanneer ik de laatste keer nog een intervalsessie deed, maar mocht ik er zin in hebben dan wil ik wel hebben dat m’n horloge dit aankan en ja hoor deze TomTom Spark 3 zou dit moeten kunnen! :)

4 Courses / Routes

Wanneer ik op reis ga dan plan ik vaak m’n routes via afstandmeten.nl of ik download een route van iemand anders die ik dan naloop. Zeer handig om een toestel te hebben die dit aankan. Er kunnen in totaal 15 routes worden opgeslaan in het toestel, routes zijn in het standaard GPX formaat opgeslaan die je moet uploaden naar de website.

muziek

5 Muziek

Ik loop zelden met muziek omdat ik dan een extra toestel moet meenemen. Als deze functionaliteit in 1 toestel is geïntegreerd kan ik me voorstellen dat ik er op een lange duurtraining wel eens gebruik van zal maken. Je kan 3GB muziek-bestanden op de TomTom opslaan. De geschatte duurtijd wanneer GPS en muziek aanstaan is 5 uur, doorgaans zou dit lang genoeg moeten zijn voor m’n duurloop.

De versie met muziek kost wel 120 euro meer (70 euro toestel, 50 euro bluetooth oortjes) dan wat de versie van de TomTom Spark 3 zonder muziek kost…

6 Nauwkeurige afstand

Vroeger vond ik dit heel belangrijk, nu staat het bijna als laatste op m’n lijstje. Dit is hoogstwaarschijnlijk ook een punt waar de TomTom Spark 3 het een stuk minder goed zal doen dan m’n huidige sporthorloges (Garmin Forerunner 305 & Garmin Forerunner 310XT). Aangezien de TomTom Spark 3 nog niet gereleased is zijn er uiteraard nog geen testen geweest over hoe accuraat deze GPS is, maar naar ik verwacht zal de GPS-accuraatheid in lijn zal liggen met vorige TomTom toestellen.

Vergelijkende testen tussen GPS toestellen is te zien via deze site.
TomTom toestellen hebben een accuracy tussen de 6 en de 7, waar m’n huidige Garmin Forerunner 305 & 310XT een accuracy tussen de 7 en de 8 hebben.

Deze cijfers komen overeen met m’n eigen gebruikservaringen, m’n Garmins ervaar ik als zeer accuraat (ooit deed ik test met beide Garmins rond de pols tijdens de zevenheuvelenloop een officieel gemeten parcours van 15 kilometer: de Forerunner 305 meldde me 15.04k, de 310XT 14.96k). Ik merk bij het horloge van m’n vriendin (TomTom Runner 2) dat er op 20 kilometer toch wel een afwijking tot 500 meter zou durven zijn, iets minder accuraat dus, maar uiteraard nog accuraat genoeg om nog een idee te hebben van je training.

Vroeger vond ik erg nauwkeurige afstandmeting zeer belangrijk, nu ik niet meer loop om m’n persoonlijke records te verbeteren ben ik dit minder belangrijk gaan vinden, de afwijking moet natuurlijk wel binnen aanvaardbare grenzen blijven.

7 Mogelijk om lange activiteiten op te nemen.

De TomTom Spark 3 zou 11 uur moeten meegaan in GPS modus. Voor de meeste van m’n wedstrijden zou deze duurtijd voldoende moeten zijn.
(Wanneer muziek aanstaat wordt de duurtijd tot 5 uur gereduceerd).

Andere features die het horloge heeft

Persoonlijk heb ik niet echt nood aan de volgende features, maar dit zit ook nog op de TomTom Spark 3:

 • 24/7 activity tracker: hartslag, stappen en automtische slaaptracking
 • doelen: dagelijks of wekelijks doel. stappen, calorieën, afstand of actieve tijd.
 • verwisselbare bandjes
 • racemodus: (race tegen een van je vorige activiteiten)
 • live-tracking gps volgsysteem: live-statistieken terwijl je beweegt
 • multi-sport: modi voor verschillende sporten (Lopen. Fiets. Zwemmen. Loopband. Fitness. Indoor fietsen). Denk wel niet dat er een triathlon modus is voorzien om over te schakelen van sport tijdens je training.

Wat denk jij?

Wat denk jij over het horloge?
Welke features vind jij belangrijk?
Ander gps horloge waar je naar uitkijkt?

2 Responses to “Excited over de TomTom Spark 3! (het nieuwe TomTom GPS sporthorloge)”

 1. Bart says:

  Dat klinkt wel heel erg gelijkaardig als de nieuwe Polar M600. Al eens vergeleken? Geloof dat hij deze maand beschikbaar is…

  • Peter says:

   al vergeleken ja, voor mijn wanted features:
   + optische hartslagmeting: aanwezig (6 leds)
   – back to car: niet aanwezig
   + workouts: aanwezig
   – courses/routes: niet aanwezig
   + muziek: beschikbaar (4GB)
   ? nauwkeurige afstand: vraagteken, maar polar M400 slechts een 4.4 op fellrnr site
   + lange activiteiten opnemen: 10u in GPS modus vergelijkbaar met de TomTom

   mogelijks is er een en ander op te lossen via een android wear custom apps module, maar een complete routing module schrijven als 3rd party software lijkt me zeker niet evident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.