Doel-loos

Momenteel ben ik vrij doel-loos op loopgebied. In combinatie met het koudere weer merk ik dat dit als resultaat heeft dat ik steeds vaker m’n sportzak onaangeroerd laat naast me staan… (Het is nochtans niet dat het lopen slecht gaat, integendeel het loopt heel vlot, ik mag echt niet klagen zo kort na m’n achillespeesblessure… En eenmaal ik aan het lopen ben geniet ik er ook echt van, maar ik heb echt moeite met het mezelf naar buiten slepen om aan de looptraining te beginnen.)

Het heeft er misschien ook mee te maken dat ik zonder een schema loop en dat ik dus niet hoef te lopen, maar ik loop eigenlijk al altijd zonder een schema (het enige schema dat ik ooit in m’n “loopcarrière” heb gevolgd is Start To Run). Schemaloos, maar als ik een doel voor ogen heb weet ik wel waarvoor ik train en val ik zoiezo terug op een aantal vaste waardes, zoals bijvoorbeeld een lange duurloop in het weekend als ik me voorbereid op een marathon).

Het is nog maar vrij recent dat ik geen doel heb, want eigenlijk had ik wel een doel: namelijk de ‘t is voor niks marathon in Geldrop op 25 november aanstaande.

Even nog heb ik getwijfeld om na m’n blessure terug een marathontraining in 7 weken uit m’n mouw te schudden… en mezelf zowat kennende, had ik vermoedelijk dan de marathon wel uitgelopen… Of het verstandig zou zijn om zo kort na het herstel een marathon-uitdaging aan te gaan is een andere vraag natuurlijk… Heb na beraad, dat doel toch maar (vermoedelijk wijselijk) laten vallen.

Ik heb de mensen van ‘t is voor niks gecontacteerd en m’n inschrijving voor de marathon omgezet in een inschrijving voor de halve marathon, dus ik zal er wel aanwezig zijn om te genieten van de prachtige natuur daar in de Stabrechtse heide. Mede doordat ik eerst het plan had voor een andere afstand te lopen, zie ik m’n deelname nu wel vooral als een duurtraining voor de toekomst en niet als een echt doel op zich, als je begrijpt wat ik bedoel. (Alhoewel het met m’n huidig conditiepeil zeker geen sinecure is om een halve marathon succesvol uit te lopen)…

Om van m’n doel-loze periode verlost te raken, zou ik er eens werk van moeten maken van een nieuw doel op de wedstrijdkalender uit te zoeken zodanig dat ik weer weet waarom ik train. :)

Anyway, wat ik me afvroeg is hoe gaan jullie om met een periode waarin je geen doel voor ogen hebt? Of heb je dat nog niet voorgehad?

Aanraders voor een wedstrijd (binnen x aantal maanden) die ik niet mag missen en misschien als een nieuw doel kan beschouwen zijn uiteraard ook meer dan welkom. :)

12 Responses to “Doel-loos”

 1. Koen says:

  ga es naar de marathon van Rotterdam!

 2. julie says:

  Heel herkenbaar Peter. Vorige winter was het de eerste keer dat ik géén voorjaarsmarathon gepland had en dus niets had om naartoe te trainen. Ik heb het toen nog nooit zo lastig gehad om te trainen. Eens ik m’n doel had gesteld (dodentocht) ging het plots veel vlotter. Sindsdien zorg ik dat ik altijd iéts heb om naartoe te leven, of dat nu een 10km is of een marathon. De LPM marathon op 10/2 in Genk schijnt heel mooi te zijn. Ook kortere afstanden. Misschien is dat iets?

 3. Michaël Vanneste says:

  misschien tijd om eens een pauze in te lassen ? of ne keer andere sporten doen zoals fitness of zwemmen. Doe dit ook momenteel :-)

 4. Peter Van Laeken says:

  Mooi om te lezen Peter, zeker omdat het wel herkenbaar is. Ik moet me ook steeds een doel stellen. Nu ik wat meer voor de triathlon train en dus ook moet zwemmen en fietsen (binnenkort binnenshuis met een Tacx) is mijn training gevarieerder. Mijn volgende doel is meedoen met het nieuwe project van Marathonman: zijn Hero-project. Kijk er naar uit omdat 2010 ook een mooi jaar was: veel mensen leren kennen, SAMEN kunnen trainen en gaan voor hetzelfde doel.

 5. Christophe De Potter says:

  Marathon Parijs al gedaan? Moet je anders zeker eens doen. Trail du Mont en Trail des Bosses ken je toch ook. Ga daar naartoe. Ikzelf doe de Trail de Paris. Misschien is dat ook iets voor jou. En inderdaad, triatlon. Zoals meneer hierboven. Is echt de max. Afwisselende trainingen en iets nieuws geeft altijd meer voldoening en opwindinging. Het blijven duursporten maar ‘t is eens iets anders, en daar bij je denk ik wel aan toe.

 6. Aschwin says:

  Tuurlijk heel herkenbaar. Ik moet je zeggen dat ik dat eigenlijk een jaartje geleden voor het laatst had. Maar het stellen van een uitdagend doel doet meteen de zin weer terugkomen. Bij mij was dat het lopen van trails, na al die jaren van 10 km’s, halve marathons en een paar hele marathons. Ik vond het eerlijk gezegd een beetje saai worden. En het verbeteren van je PR’s wordt er na verloop van tijd ook niet gemakkelijker op. Dus dien je op zoek te gaan naar nieuwe prikkels. Met het ‘ontdekken’ van trailrunning kan ik weer een tijdje vooruit.
  Maar ook de afwisseling van sport doet deugt. Fietsen, schaatsen of skeeleren zijn mijn vaste afwisselsporten. Ook iets voor jou?

 7. Michel Stevens says:

  Heeeel herkenbaar! Vorig jaar, na de marathon van Antwerpen was het van dat. Lang rondgelopen zonder doel, je kent dat wel: wat lopen, eens zwemmen als ik geen zin had.. En toen was er triatlon! Bingo

 8. Bert Wauters says:

  Helaas perfect herkend hier… Gisteren m’n loopdoelen op den blog gezet, voor tria te weinig tijd. Was mét schema naar Geldrop aan het trainen, maar wijselijk afgemeld! Marathon is nog steeds niet de optelsom van 2 halve. Als ik een klein beetje tijd kan vrijmaken om te trainen ben ik al blij ;-) Kop op, de ‘goeste’ komt wel terug!

 9. Peter says:

  bedankt voor de reacties allemaal, keer alles laten bezinken.

  • Michel Stevens says:

   Weet je Peter, ik wil je niet in een richting duwen eh maar wat ik merk is dat heel veel duursporters met een loopachtergrond de overstap eens wagen naar Triathlon. Het is zoals Christophe het zegt: het is duursport maar het brengt iets extra. Je bent constant met sport bezig (echt CONSTANT) maar telkens met een andere sport waardoor de afwisseling enorm is. Bovendien heb je met triatlon nooit gedaan, het zwemmen kan beter, dan wer het fietsen, dan was het lopen weer helemaal niks, dan waren het de transities, dan heb je verkeerd gegeten… met triatlon is het altijd wel iets :)
   En dat hoeft niet altijd een Ironman te zijn he, de sprints, kwarttriatlons of Olympische afstanden zijn even goed fijn en duren niet zooooo lang… Meeste mensen hebben schrik van één van de sporten, of van twee maar uiteindelijk blijven de sterke lopers zo hard in het voordeel :) Zwemmen en fietsen zijn ideale opwarmingen voor het loopfestijn achteraf :)

 10. Geert Gysel says:

  Ben zelf ook op zoek nr nieuwe horizonten. 100 km is leuk, maar net niet genoeg om je eigen grenzen te ontmoeten. Moet de 100 miles of eerder een 24u race… Een mds is dan weer echt hoog gegrepen, net als de ccc of – stel je voor – de utmb… Peter, let us know…

 11. Stofke says:

  Alles mag, niets moet. Gewoon even een rustige periode inlassen kan zeker geen kwaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.