Les Crêtes de l’Eau Noire (18/07)

Gisteren nog eens gekeken wat er van wedstrijdjes was dit weekend en zag dat er in Blankenberge een strandloop was, maar ik loop niet graag door mul zand, dus eens gekeken op de trail kalender en zag ene blinken op de kalender voor nu zondag (vandaag dus).

De flyer

De flyer

Er moet gekozen worden tussen 2 afstanden: 16.9k of 29.9k. Een probleem want 17k vind ik niet ver genoeg en 30k eigenlijk te ver, aangezien het toch een eindje rijden was naar Namen kies ik toch maar voor de lange afstand, de 29.9k dus…

Geen borstnummers. De nummers worden op de arm geschreven, als we maar niet moeten zwemmen denk ik :)

Geen borstnummers. De nummers worden op de arm geschreven, als we maar niet moeten zwemmen denk ik :)

Ik heb eigenlijk nog nooit zo ver gelopen en nu ga ik zo’n afstand lopen over een geaccidenteerd parcours, ik zal ook zonder hartslagmeter en/of afstandsmeting lopen (Garmin stuk en nog geen nieuwe)… De bedoeling is om rustig te lopen maar het wordt wel volledig op gevoel lopen dus, als dat maar goed komt :)

bijna klaar om te vertrekken...

bijna klaar om te vertrekken...

De wedstrijd

Eerst sta ik achteraan de groep maar ik zie dat we meteen aan de start doorheen een smal steegje moeten, ik ga wel niet snel lopen maar heb ook geen zin om al wandelend te starten, dus na de foto schuif ik toch maar een aantal rijen vooruit :)

de startgroep

Ik sta op de 4e rij aan de buitenkant en zelfs hier is het al drummen. In het steegje een stuk trager dan 10km/u, gelukkig is het steegje maar een meter of 300 en heb je nadien plaats om te passeren. Ik schuif een paar plaatsen op naar voren. We moeten onmiddelijk omhoog langs een betonbaan, ik houd me rustig maar na een paar honderden meters geklommen te hebben begin ik toch precies veel snelle starters voorbij te gaan…

Na de betonbaan een kilometer te hebben doorstaan komen we eindelijk in de bossen waar we voor gekomen zijn natuurlijk, het is een afwisseling van brede boswegels met single tracks, net zoals in Chiny 2 weken terug zijn de beklimmingen en de afdalingen hier ook supersteil en moet er op de beklimmingen gewandeld/geklauterd worden om boven te raken.

Op runs zoals deze loop je vrij snel alleen omdat de ene mens beter daalt dan de andere en de andere dan weer beter stijgt dan de ene…

Na 55 minuten (inclusief plaspauze :)) kom ik aan de eerste bevoorrading. De bevoorrading ligt ongeveer op het 10 kilometer punt. 11km/u dus ongeveer. Niet slecht op dit parcours denk ik… Ik neem ruim de tijd aan de bevoorrading om rustig een cola’tje te drinken en vervolg dan m’n pad.

Het tweede gedeelte is zo mogelijk nog lastiger dan het eerste deel, stukje doorheen modder en waar ze zulke steile hellingen maken, ik vraag het me af, amai…

Wedstrijdprofiel

Wedstrijdprofiel

Tweede bevoorrading (~20km) bereik ik na 1u 56 minuten. Aan de tijd te zien precies lastig gehad in dit stuk denk ik, maar het zit er nog steeds in om onder de 3 uur binnen te komen (wat toch een doel is vandaag). Toch neem ik ook aan deze bevoorrading een paar minuten om m’n reserves aan te vullen met cola, chocolade, fruit en zoute tuc-koekskes (en neem nog een paar tuc-koekskes mee die ik onderweg opknabbel…)

Ondanks dat ik me nog steeds rustig probeer te houden, voel ik dat het beste er toch wel ongeveer af is bij me. Niet onlogisch, de afstand die ik normaal in de benen heb begint zich stilaan te overschrijden… Na 2u34′ gelopen te hebben is mijn blik niet scherp genoeg om een klein boomstronkje te zien en struikel ik erover… Hup languit op de grond en bijna in de afgrond.

Merde! (als je in de Walen loopt moet je een beetje aanpassen e, vloeken doe je daar in ‘t Frans).

Effe schade opmeten, teen waarmee ik tegen de stronk geschopt heb doet wat zeer en voor de rest enkel een oppervlakkige wonde aan de knie. Valt nog mee, terug en route, nog een kilometer of 5 denk ik…

Zonder verdere opstootjes kom ik terug op de betonbaan, teken dat het einde nadert denk ik, eerst nog effe steil omhoog en dan in een razende afdaling terug naar het beginpunt.

Ik beëindig de 29.9k in 2uur 54 minuten en 52 seconden (10.25k/u) en word daarmee 17e op 75 deelnemers.

dik content dat ik er ben. foto genomen kort na mijn aankomst. Achter me zie je de smalle doorgang die zowel dient als start en aankomst.

dik content dat ik er ben. Foto genomen kort na mijn aankomst. Achter me zie je de smalle doorgang die zowel dient als start en aankomst.

8 Responses to “Les Crêtes de l’Eau Noire (18/07)”

 1. Chris says:

  allez, je eerste bijna-dertiger zit erop, voor een marathon is ‘t niet zóveel verder hoor ! ;-)
  Goe gelopen trouwens Peter !

 2. Dirk says:

  Heel mooie prestatie. Hij stond ook op mijn kalender maar noodgedwogen moet ik thuis zitten kwijlen…

 3. natalie says:

  Prima prestatie Peter. Chapeau hoor… 30 km in deze omstandigheden.

 4. Tiny says:

  Je zondag mooi en nuttig besteedt! Knap om onder 3 uur te eindigen.

 5. Cédric says:

  Hi Peter,
  Nice race this weekend! I think we met each other (read : didn’t want to speak because it was too steep!) during the race, in a muddy hill (km 25?)
  Here is my own review of the race (updates coming soon!):
  http://wp.me/pNstH-3X

  See you next trail !

  Cédric

 6. […] Vorige week op de blog van Joeri gelezen dat er in Nederland dinsdagavond-lopen georganiseerd worden. Ik zag zo’n midweekse wedstrijd wel wel zitten maar was vandaag nog zo stijf als een plank van de 30 kilometer lange trail van zondag laatstleden. […]

 7. Wendy says:

  Mooi gedaan hoor!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.