6 uur Aalter – geveld door de hitte

Net voor de start (foto: Jurgen Schepers)

Net voor de start (foto: Jurgen Schepers)

start! (foto: Kurt Adams)

start! (foto: Kurt Adams)

Ik start met ambitie aan de 6 uur en positioneer me op de eerste rij. Een marathon in 3u30 is in principe goed te belopen voor me en volgens mij moet het tot m’n mogelijkheden behoren om dit tempo 6 uur vol te houden.

Net van de piste (foto: Jurgen Schepers)

Net van de piste (foto: Jurgen Schepers)

Ik had gevreesd voor de hitte, maar het eerste uur valt dit goed mee. Ik douche aan elke bevoorrading met een beker water om me fris te houden en drink ook telkens een kleinigheid. Na 8 kilometer drink ik een flesje isotone dorstlesser uit m’n eigen bevoorrading. De rondjes van 2 kilometer worden vlot afgelegd net boven of net onder de 10 minuten, perfect volgens plan. 12 kilometer zitten er op na 59 minuten.

douchen na elke bevoorrading (foto: Patrick Kloek)

douchen na elke bevoorrading (foto: Patrick Kloek)

De temperaturen worden warmer. Tegen beter weten in tracht ik toch m’n tempo vast te houden. Het resultaat laat niet heel erg lang op zich wachten, want na 15 kilometer treden de eerste tekenen van buikkrampen op. Ik verlaag m’n snelheid en houd het nog een rondje uit, maar kies dan uiteindelijk toch maar voor een pit-stop na 18 kilometer.

Ik heb de knop omgedraaid en dring niet meer aan. Gegokt en verloren.

Ik besluit om te uit te joggen aan 10k/u, maar zelfs die snelheid halen lukt me niet meer. Anderhalf uur gelopen en ik heb het blijkbaar al gehad. Ik trek een nieuw shirt aan en wissel m’n loopschoenen.

Nog 4 uur en 30 minuten tot de finish…

Wandelstukken worden afgewisseld met iets wat op lopen lijkt. Het is nog 24 kilometer tot het marathon-punt en durf dit eigenlijk nog niet als nieuw doel te stellen, maar het speelt wel in m’n achterhoofd. Plezierig is het lopen niet meer, ik bekijk ronde per ronde en zie hoe lang ik het nog kan opbrengen om rondjes tegen m’n zin te draaien.

gaat niet vlot meer, nog wat meters proberen maken (foto: Patrick Kloek)

gaat niet vlot meer, nog wat meters proberen maken (foto: Patrick Kloek)

Na ongeveer 4u45 staat er 44 kilometer op de teller en zit de martelgang er op. Bijgesteld doel bereikt. M’n PR op de 6 uur kan ik in mijn huidige toestand niet meer bereiken. Voor mij hoeft het niet meer. Het is genoeg geweest en gooi de handdoek in de ring. Ik trek een nieuw shirt aan en een lange broek en plof neer in een stoeltje.

M’n klokje loopt nog. Het is nog iets meer dan een uur.

nog 10 minuten (foto: Ronald De Decker)

nog 10 minuten (foto: Ronald De Decker)

Ik zie Jessie aankomen. M’n spieren zijn van het stilzitten in de stoel reeds stram geworden. Ik trek de benen terug in gang en loop het resterende uur nog met Jessie mee als steun en om haar te bevoorraden.

Op die manier verzamel ik ook nog wat extra kilometers en eindig ik de 6 uur met 51,335 kilometer als 47e op 80 deelnemers.

One Response to “6 uur Aalter – geveld door de hitte”

  1. Kaat says:

    Wauw toch chapeau ! En opnieuw chapeau voor Jessie ook ! *applaus*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.