Great Bruges Marathon (pacer 4u30)

Vandaag pace ik samen met Marnix in de Great Bruges Marathon voor een eindtijd van 4u30. Het is de eerste keer dat ik pace voor een tijd van 4u30. Ik heb natuurlijk behoorlijk ‘over’ op dit doeltempo, maar ik vind 9.4k/u wel een aangenaam tempo om te lopen.

Het is de eerste editie van de Brugse marathon maar het is meteen de grootste marathon van het land. 2500 inscrhijvingen voor enkel de marathon!

Met de vlag van 4u30 staan we behoorlijk achteraan in het pak. Nadat het startsein gegeven is moeten me nog een kleine 10 minuten stapvoets schuiven tot we uiteindelijk over de streep mogen.

pacen samen met Marnix

pacen samen met Marnix

Het is een mooi parcours. Ik had verwacht dat de stukken langs het water supersaai gingen zijn, maar het valt reuze mee en ook daar is het aangenaam lopen op een fietspad. Enkel in Zeebrugge zit er een stukje bij waar we een paar honderden meters op een wat drukkere weg moeten lopen, maar op dat stuk was er geen beter alternatief.

having fun

having fun

We lopen tempo-vast maar aan elke verzorgingspost net we na de verzorging drukken we het tempo om de volgers achteraan in de groep ook de kans te geven om opnieuw de aansluiting te vinden. Op die manier lukt het een grote groep deelnemers te begeleiden naar hun droomtijd.

Het wordt warmer. Ik vind het wel aangenaam zo’n zonnetje bij dit rustige tempo voor mij, maar de lopers die ons volgen lopen op wedstrijdtempo en ze krijgen het zwaar. Ik laat het tempo maken steeds vaker over aan Marnix, terwijl ik me laat uitzakken om de lopers van achteruit te motiveren en aanwijzingen te geven.

M’n vriendin Jessie loopt ook mee. Ze wou voor me finishen en was vandaag gestart in het vak met een doeltijd van 4u15. Het zal voor een andere keer zijn want bij de bevoorrading iets voor het 30 kilometer punt zie ik haar. In de rapte luister ik even hoe het gaat. Haar flesje Aquarius moet ze niet, dus dat neem ik dan maar mee om straks op te drinken. Ik wens ze moed toe en zet mijn weg verder.

Ook de mensen die bij onze 4u30 groep lopen krijgen het steeds zwaarder en ik moet me steeds verder en verder laten uitzakken om de mensen en sommigen zelfs even een eindje duwen om ze terug mee te krijgen met de groep.

We smelten samen met de halve marathon lopers. Mede-pacer Marnix en ik splitsen op. Marnix neemt de iets betere lopers mee, ik blijf wat achter en probeer lopers mee te krijgen die de eindtijd mogelijks net kunnen halen. Het is moeilijk om te zien wie volgt. Door de halve marathonners die we inhalen is het overzicht zoek.

Ik focus me op één jongen die me volgt.

Ik zie hem verzwakken en lossen.

Ik richt me naar hem en roep “ziet da ge godv***mme niet durft lossen he maat!”.

De jongen doet extra moeite en krabbelt terug wat dichter. Het doet me glimlachen.

Het is nog ver. Nog zo’n 8 kilometer. Het scenario van roepen en de jongen die terugkrabbelt herhaalt zich nog verschillende malen, maar het helpt, want hij kan blijven aanhaken!

Nog 400 meter.

“Super gedaan jongen!” zeg ik, “Proficiat!”

De jongen bedankt me, hij is super-blij en loopt me in de laatste honderden meters me nog een paar seconden van me weg.

In de verte zie ik mede-pacer Marnix samen met een ander groepje lopers finishen.
Zelf finish ik de marathon in 4:28:55.

onze tussentijden

onze tussentijden

2 Responses to “Great Bruges Marathon (pacer 4u30)”

  1. peter says:

    Hoi, ik heb nog een foto voor je: https://www.dropbox.com/s/2qyoerql238jxgs/2017-10-15%2009.10.25.jpg?dl=0
    Genomen vlak na de start.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.