1e loop wintercriterium Ursel (18/11)

In Ursel is er zoals steeds de keuze tussen 1,2 of 3 rondjes. Elk rondje is bijna 5 kilometer en biedt een heel afwisselend parcours: na de finish loopt het eerst licht dalend naar beneden, samen met het feit dat je pas gestart bent levert dit vaak heel hoge snelheden op. Daarna moet je over een stuk onverhard van ongeveer 1 kilometer lang waar het een kunst is om de plassen te ontwijken. Dan terug omhoog langs een stuk vals plat op zoek naar het volgende stuk onverhard. Na dit stuk onverhard word je getrakteerd op ‘Ursel berg’. (Ursel berg is eigenlijk maar een veredelde puist, maar het voelt wel serieus zwaar aan omdat het pas op het einde van het rondje voorkomt). Na de afdaling dan nog een kilometer richting finish, een kilometer die blijft duren…

Ik heb al vaak gelopen in Ursel, maar net omdat het zo’n zwaar parcours is heb ik er nog nooit voor geopteerd om 3 rondes te lopen. Vandaag brengen we daar verandering in en ik schrijf me in voor mee te doen aan de wedstrijd over 3 rondes. Ik heb geen idee hoe het met m’n duurconditie is gesteld daar ik de laatste weken steeds deelnam aan wedstrijden over korte afstanden. Het doel is om toch te trachten om een moyenne van meer dan 12k/u te halen.

De wedstrijd

Ik positioneer me toch maar redelijk vooraan om niet gehinderd te worden door al te trage joggers tijdens het starten op ongeveer de 5e startlinie. Ik start naar mijn gevoel tamelijk behouden, maar begin toch al meteen een paar mensen voorbij te gaan. Ik loop het ene na het andere gat toe en schuif op van groepje naar groepje. Het gaat vlot, heel vlot, ik waag het om toch maar even op m’n horloge te kijken en zie dat ik een stuk boven de 15k/u loop. Een beetje te heftig dus denk ik en neem toch maar bewust wat power terug. Ik moet het hier immers 15 kilometer proberen volhouden vandaag…

Na 1 kilometer zoemt m’n Garmin en zie ik een kilometer-tijd van 4:04 (14.7k/u), blijkbaar ben ik toch niet echt aan het inhouden denk ik…

Het stuk onverhard komt er aan, hier is het van moetens om trager te lopen, het is zoeken naar een goed beloopbaar pad tussen de plassen die her en der gezaaid liggen… Ik hoor Kurt Taghon er aan komen en ik maak plaats voor hem. Ik zeg “passeer maar Kurt”, wat hij ook vlotjes doet. Ik zie Kurt een paar meters pakken op me, maar na het stuk onverhard slaag ik er in om het gat terug toe te lopen op hem. Ik besef dat het een stuk sneller gaat dan wat ik voor ogen had, maar ik loop wel graag samen met Kurt omdat hij steeds een heel gelijkmatig tempo loopt. Tegen beter weten in loop ik dus maar mee. :)

Nog voor het 2e stuk onverhard halen we Joris De Neve bij, waar we even mee samen lopen. Op Ursel berg halen we een groepje bij, ik had me voorgenomen om zoveel als mogelijk me in te houden tijdens de eerste 2 rondes, maar ik kan het niet laten. Het gaat bergop te traag naar m’n gevoel en ik voer de forcing, het groepje valt uiteen en enkel Kurt volgt nog.

Aan de kerk neemt Kurt terug over, we halen een loper bij die zich tussen mij en Kurt nestelt, ik kom vol in de wind te lopen en voel dat het tempo nu net te hoog ligt voor me.

De doorkomst aan de streep (na 4.9k) is rond de 21:30. Bij het horen van de tijd geeft Kurt nog een zetje bij en ik moet lossen, het gaat net te hard voor me…

Ik zie Kurt en de andere loper van me weglopen.

In het stuk onverhard dat volgt zie ik Luc Ryckaert me vlotjes voorbijvlammen en na het stuk onverhard komt Joris terug aansluiten. Samen slagen we er in om een paar lopers op te rapen. Ik weet dat het nu wel een stuk trager gaat dan in de eerste ronde, maar ik ben bewust m’n krachten aan het sparen voor de ronde die komt. Ik ben in de overtuiging dat Joris 2 rondes loopt (maar blijkbaar ben ik mis) en bij het naderen van de streep zie ik nog ne gele (loper met een geel startnummer die de 10 kilometer loopt). ‘k zeg tegen Joris, “nog efkes en kijk ‘t loopt daar nog een gele”. Net voor de 2e maal de finish-lijn te overschrijden haal ik de 10-kilometer loper bij.

doorkomst na 2 rondes - samen met Joris De Neve halen we hier een loper bij die de middenafstand (10k) loopt

doorkomst na 2 rondes – samen met Joris De Neve halen we hier een loper bij die de middenafstand (10k) loopt

In de overtuiging dat Joris nu toch gedaan heeft, loop ik m’n hogere tempo door en ga op zoek naar Kurt die ik nog steeds voor me uit zie lopen en nu een goede 200 meter op me heeft. Ik ben redelijk verbaasd als ik uit een ooghoek zie dat Joris op een 100-tal meter achterstand op me nog doorloopt op een hoog tempo (‘k zeg tiens zou ie nog verder lopen na z’n finish misschien…)

Maar bon, ik blijf maar alleen doorlopen en probeer het gat op Kurt en de andere loper te verkleinen, wat me ook gedeeltelijk lukt op dit stuk tarmac. Het stuk onverhard verteer ik blijkbaar minder goed, want ik zie hen terug meer afstand pakken.

Op het vals plat dat volgt slaag ik erin de afstand terug te verminderen naar een 200-tal meter, maar ik voel wel dat de inspanning serieus begint te wegen nu… Maar ik zet door, op Ursel berg geef ik serieus van katoen en kan het gat verkleinen naar 100 meter. Blijkbaar tast ik hier te diep in m’n reserves want in de afdaling en het stuk naar de finish die volgen, slaag ik er niet in om nog dichter te komen, integendeel…

Ik finish de 14.85 kilometer in 1:04:11 (13.9k/u) en ik word daarmee 12e op 42 deelnemers. Echt niet verwacht dat ik zo’n hoge snelheid zou gehaald hebben op deze afstand en dit parcours en ik ben dan ook heel tevreden met dit super-resultaat!

finish, blij dat het gedaan is...

finish, blij dat het gedaan is…

Wedstrijdverloop

Wedstrijdverloop

Wedstrijdverloop

5 Responses to “1e loop wintercriterium Ursel (18/11)”

 1. julie says:

  Proficiat! Knap gelopen! Zeker geen makkelijk parcours Ursel, maar ‘t was wél zalig loopweer vanmiddag! En wat was de prijs nadien? Een brood? Een zak appels?

 2. Patrick Aerts says:

  Peter voor iemand die een beetje najaarsmoeheid heeft…. is dat een sterke loop man!!! Ik doe het je in mijn beste forme niet na!
  Chapeau en nu even afbouwen zoals ik mischien?

  • Peter says:

   omdat ik doelloos ben, ben ik nog niet najaarsmoe hoor Patrick. :)
   Zou liever m’n form verder opbouwen dan afbouwen, maar ja rusten moet af en toe eh… ;)

 3. de godfather says:

  Bij ons noemen ze die mandarijntjes clemantijntjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.