20km door Brussel (18/5)

Brussel stond eigenlijk niet op het loop-programma, maar de vriendin wou daar ook eens meegelopen hebben. De 20 kilometer door Brussel was al lang uitverkocht, maar tijdens de laatste week konden we nog 2 nummers kopen van 2 andere mensen die niet konden gaan. Vandaag heten we respectievelijk Willem en Charlotte. :)

Het is ondertussen al een paar jaar geleden dat ik nog eens de 20 kilometer door Brussel liep. Ik vond het 5 jaar geleden al een drukke bedoening en dat is er in de loop der jaren niet op verbeterd, integendeel… Ik blijf de halve marathon van Brussel (die nagenoeg over hetzelfde parcours loopt) maar een stuk kleinschaliger is dan ook een veel mooiere race vinden.

5 jaar geleden mochten we nog starten onder de bogen in het jubelpark, nu is de startplaats blijkbaar opgeschoven naar beneden in het park. 6 boxen zijn er voorzien, ik heb een startnummer voor box 2, de vriendin heeft er één voor box 1.

Ik probeer ook box 1 binnen te dringen door over het hek te klimmen, maar krijg het daar al meteen aan de stok met een overijverige ‘medewerker’ die me onder m’n voeten geeft omdat ik niet in de juiste box sta. Ik probeer nog aan te dringen door te zeggen dat ik snel wil lopen, maar het is geen avans, ik word terug buiten de box gestuurd. Ik zie dat hij ook m’n nummer noteert op een blaadje. Pennenlikker denk ik. Eenmaal hij zijn rug gekeerd is, waag ik een 2e poging: ik klim terug over het hekken en sta toch in box 1. Ik sluit achteraan aan, waardoor er toch nog redelijk veel volk voor me staat. Heb niet veel zin om me door het volk naar voor te duwen, ik denk we zien wel straks.

Het startschot wordt gegeven, 2 minuten verstrijken en ik ben nog niet over de startlijn… Het stropt nu blijkbaar volledig toe want we komen tot volledige stilstand. Aan de andere kant van een bloemenperk zie ik het wel bewegen, dus ik loop een eind terug en naar rechts, naar de andere kant van het bloemenperk. Een goede 3 a 4 minuten na het officiële startschot zijn we ook over de startmatten en kan de eigenlijke wedstrijd beginnen.

Wat volgt is kilometers stampen en duwen om me langsheen tragere lopers voorbij te gooien. Hier en daar, zoals in de Wetstraat kies ik het voetpad achter de toeschouwers wat toch een stuk vlotter loopt dan jezelf te duwen doorheen een massa lopers. Terwijl je op het voetpad loopt is het wel hopen dat er geen van de toeschouwers het in z’n hoofd haalt om achteruit te stappen. Het wringen doorheen de lopers kost veel energie en na 4 kilometer voel ik dat de beste pijlen verschoten zijn. De hartslagmeter band spant blijkbaar niet goed genoeg, want die is constant aan het afzakken. Eerst probeer ik de band nog wat op z’n plaats te houden met m’n handen, maar laat hem na lang foefelen uiteindelijk maar afzakken. De loopruimte verbetert meter bij meter, maar het zal de ganse weg druk blijven. Halverwege kom ik tot bij Chris Rogghe die samenloopt met haar chaperon Peter De Petter. Ik had haar niet gezien, zij mij wel. Ik groet terug.

Het is warm, maar iedere 3 kilometer staat er een bevoorrading met water. Ik gebruik de flesjes Spa als lopende douche. Per waterstand slaag ik er in om er een 3-tal over m’n hoofd uit te gieten. Zijkende nat ben ik. :) Tot in m’n schoenen loopt het, maar het is wel verfrissend. Halfweg staat er ook een standje dat blikjes Isostar uitdeelt, vorige keer had ik geweldige krampen gekregen van deze energiedrank. Ik beperk me vandaag tot heel kort nippen aan het blikje en keil de overschot in de riool. Ik weet het, een serieuze verspilling, maar ja…

Rond kilometer 17 vanaf de Tervurenlaan mogen we beginnen klimmen. Het stopt nu eigenlijk niet meer met klimmen tot de finish. Ik zie dat minder dan 1u30 lopen er niet meer in zit, ik besluit van me niet te forceren en ik loop de helling omhoog op ralenti. Blij van de bogen van het Jubelpark te zien. Ik beëindig de 19.9k in 1:31:26 (13.4k/u) en word daarmee 2691e op 40371 deelnemers.

Kilometer-progressie
Na de wedstrijd te Brussel staat het weektotaal op 55 kilometer, vorige week stond het op 40k en de week daarvoor op 24k… Proberen om deze week 70 kilometer bij elkaar te lopen, dan een weekje gas terug te nemen en hopen dat deze training voldoende zal zijn om de hardloop4daagse te doorspartelen ( waar er 100 kilometer overbrugd moet worden op een termijn van 4 dagen)…

3 Responses to “20km door Brussel (18/5)”

 1. Chris says:

  Allez willem, maar 8 sec sneller dan ikzelf! :)

  • Peter says:

   hehe :) zag het in de uitslag dat je ongeveer in dezelfde tijd was gefinisht. Je hebt een sterk slot gelopen blijkbaar!

 2. chris says:

  toch niet hoor, tweede deel trager dan eerste :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.