Nacht van West-Vlaanderen (18/06)

De meeste bekende lopers lopen vandaag de marathon, ik loop slechts 10 kilometer en ben eigenlijk best wel jaloers op diegenen die zich in het marathonavontuur storten vandaag. Aan de andere kant ben ik eigenlijk ook blij dat ik maar 10 kilometer moet lopen want net zoals bij de wedstrijd vorige week voel ik me vandaag terug heel moe…

Er staat al tamelijk veel volk in de startbox van de 10 en het is een heel gewriemel om toch maar een beetje vooraan te staan en later blijkt dat dit nog maar het 1e hek is, 10 minuten voor de start word ons hekken weggehaald en is het een rush naar de startmatten, ik slaag er in om me op ongeveer de 20e startrij te positioneren (wat eigenlijk tov de grote groep lopers nog vrij vooraan is). Kort achter me zie ik 2 bekende krekenlopers staan (Patrick Temmerman en Dirk Keukeleire), normaalgezien zal ik Dirk wel voorblijven maar als Patrick in goede doen is zal hij me normaalgezien wel een heel eind loslopen denk ik…

De wedstrijd

Eenmaal de start gegeven is is het meteen drummen doorheen een veel te smalle straat die meteen ook nog eens begint te draaien en te keren. Ik probeer me niet te veel op te winden en volg gewoon de loper die voor me loopt, de ruimte komt straks wel denk ik. Na een 400-tal meter verbreed de weg en ga ik de loper voor me voorbij, ik besef dat ik hoogstwaarschijnlijk te snel aan het lopen ben maar de volgende meters lopers voorbijzoeven is puur genieten :).

In de verte zie ik Patrick Temmerman reeds een heel eind voor me lopen, hij is stevig gestart denk ik.

Kilometer 1 word afgelegd in 3:50 (15.6k/u), een heel stuk sneller dan wat ik kan volhouden dus de weerbots zal wel komen denk ik, ik weiger om bewust in te houden, we zien wel wanneer we crashen…Halfweg kilometer 2 kom ik tot bij Patrick Temmerman die ik groet, vrij snel verlaat ik echter ook dit groepje waardoor kilometer 2 nog net sub 4 minuten (3:59 – 15k/u) wordt afgelegd.

Ik begin de snelle aanvangskilometers toch wel te voelen nu, het gat naar de lopers voor me is vrij groot en de wind blaast hard, ik besluit om iets in te houden en zodoende op het groepje achter me te wachten. Eenmaal het groepje me bijgehaald heeft sluit ik aan maar ik voel dat de fut er uit is bij me en ondanks dat ik bewust ingehouden had om me te laten bijhalen duurt niet heel lang voordat ik door het groepje heen zak, pfft…

Wachten op de volgende groep dan maar, het is het groepje waar ook Patrick in loopt, ik blijf even bij dit groepje maar heb ‘t gevoel dat het te traag gaat en loop dus maar weer uit dit groepje weg. Ben in niemandsland aan het lopen tussen 2 groepjes in nu, ik besef dat het niet erg economisch is en na een 500 tal meter alleen gelopen te hebben zie ik dat het groepje dat achter me loopt echt niet zo ver zit, ik laat me terug bijhalen maar op het moment dat ik bijgehaald ben vertraagt het groepje weer…

Verrek denk ik en ik loop weer uit het groepje weg, er komen 2 lopers naar me toegelopen, 1 van hen is Patrick. Ik zie dat beide lopers niet veel over hebben en ik dring niet aan om kop over te nemen. Komaan Patrick zeg ik en probeer hem mee te nemen door hem uit de wind te zetten.

Patrick zegt dat ie volledig a bloc zit en dat ik mag gaan, maar ik repliceer dat ik ook nie veel over heb :)

Ongeveer halverwege, groepje volledig uiteengeritst en Patrick proberen op sleeptouw nemen...

Ongeveer halverwege, groepje volledig uiteengeritst en Patrick op sleeptouw proberen nemen...

Iets voor kilometer 7 komt er een loper aansluiten bij Patrick en mezelf, ik loop nog even tempo door maar vraag na een tijdje aan de frisse kracht toch maar om even over te nemen. Het doet deugd om even uit de wind te kunnen zitten. De afwisseling met de nieuwe loper draait vlot, we lopen blijkbaar wel iets sneller nu want ik zie dat Patrick lost. Even later maak ik de kapitale fout van te snel terug aan de kop te komen want als ik even nadien de andere loper terug aan de beurt laat moet ik hem ook laten gaan…

Terug alleen verder maar ik krijg een morele boost als ik zie dat ik toch heel wat lopers terug begin bij te halen, desalnietemin blijft het wel aftellen naar de streep.

Einde kilometer 9, op de klok van m’n Garmin staat er 37:52, komaan denk ik die 10k moet ik nog halen in sub 42 en verhoog m’n tempo drastisch. Ondanks dat ik voel dat de energie ver op is zet ik op kilometer 9.8 zelfs nog een eindsprint in en kom aan het 10k punt in 41:53, de streep ligt helaas nog ietske verder en ik klok de 10.07k af in 42:06 (14.4k/u) en word daarmee 161e op 1817 deelnemers.

Een minuutje boven m’n 10k PR maar heel tevreden om nog eens boven de 14k/u op de 10k afstand te lopen, dat was ondertussen ook al een tijdje geleden.

Wedstrijdverloop

Wedstrijdverloop

Wedstrijdverloop

Heel mooi parcours in Torhout en een correcte afstandsopmeting, zeker een wedstrijd om volgend jaar opnieuw aan mee te doen!

12 Responses to “Nacht van West-Vlaanderen (18/06)”

 1. Katrien says:

  terug een knap staaltje laten zien (zoals gewoonte hé Dekkertje) proficiat !!

 2. Luc says:

  Je hebt dat terug goed gedaan.

 3. Valerie says:

  Proficiat en dat met zo’n tegenwind :-) Knap!!!
  Volgens jaar de marathon ipv 10km?? :-)

 4. cremke says:

  Toch mooie prestatie, proficiat, En nu ne keer echt proberen te pieken hè

 5. Chris says:

  ‘t wordt toch es tijd om je aan de volledige afstand over te leveren zenne ;-)

 6. Gerald says:

  Alweer proficiat met je knappe prestatie en opnieuw een mooi verslag ;-)

 7. Rinus says:

  Mooie snelle tijd en het was een prachtige omgeving om te rennen.
  Groet Rinus.

 8. natalie says:

  proficiat Peter, de laatste tijd is er veel wind hé… en dat voel je vooral in wedstrijden. Knap gedaan gezien de omstandigheden.

 9. Patricia says:

  Terug een knappe wedstrijd gelopen Peter! Ik zag je net voor de start nog over een hekken wippen om in poleposition te kunnen staan en dacht bij mezelf ” Peter gaat er hier weer nen lap op geven”!! ;-))

 10. Stofke says:

  Sterke prestatie maat, sub 42 is top

 11. Guy says:

  Wederom een prachtprestatie! Ik zou eigenlijk moeten stoppen met uw verslagjes te lezen, deze brengen me namelijk steeds op ideeën om het ook te proberen. Als ik zie dat je steeds begint met zulk een stevig tempo, wil ik dat ook wel eens proberen (binnen mijn eigen limieten natuurlijk). Ik beklaag het me nu al ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.