Polar M600 Sporthorloge – Iets voor jou?

Zoals je ongetwijfeld al hebt opgemerkt ben ik van plan om een nieuw GPS horloge te kopen, Bart merkte op in m’n blog over de TomTom Spark3 dat de Polar M600 een mooi alternatief kan zijn. Ik deel hierbij m’n bemerkingen over dit toestel in de hoop dat mijn opzoekwerk ook nuttig kan zijn voor iemand anders die op zoek is naar een nieuw GPS horloge.

Laat ons het horloge eens aftoetsen aan m’n 7 ideale kenmerken van een sporthorloge.

2523d60001_7070_08_be

1 Optische hartslagmeting

Optische hartslagmeting is minder accuraat dan hartslagmeting via een borstband, maar ik vind een borstband dragen zeer irritant, dus optische hartslagmeting is een must voor me in m’n nieuwe sporthorloge.
De Polar M600 gebruikt voor de optische hartslagmeting 6 leds, dit is een stuk meer dan concurerende merken (bij de meeste horloges worden er 2 leds gebruikt). De 6 leds zouden er volgens Polar voor moeten zorgen dat er minder “ruis” is en dus ondanks de optische meting de polshartslag zeer correct zou worden weergegeven. Indien dit het belangrijkste punt is dan is dit een zeer goed argument om voor deze Polar M600 te kiezen.

2 Back to car

Er is geen waypoint navigation en er is ook geen back to start functionaliteit, dit horloge is dus niet ideaal om te lopen op plaatsen die je niet kent, tenzij je goed je gelopen weg kan onthouden en er niet om geeft om dezelfde weg heen als terug te lopen.

De Polar M600 is gebaseerd op het Android Wear platform wat je toelaat om extra functionaliteit via 3rd party apps te installeren. Mogelijks is er een custom app die waypoint navigation toevoegt aan je device, maar tijdens m’n zoektocht ben ik zo’n app niet tegengekomen.

3 Workouts

op de horloge zelf kan je geen interval-trainingen definiëren, maar via de Polar Flow web-applicatie kan je dit wel. Eerst creëren op de webpagina en daarna overzetten naar je horloge dus, op zich geen onoverkomelijk probleem.

training

nexus2cee_polar-m600-5

4 Courses/Routes

volgens de manual is het niet mogelijk om routes te volgen, maar vind het wel verwarrend dat er op diverse websites een foto te vinden is met daarop een “routable” navigatie.

Mogelijks is dit een custom android wear app, maar tijdens m’n onderzoek heb ik niet de naam van deze app of hoe deze te installeren teruggevonden (en dus ook niet of het al dan niet goed werkt).

5 Muziek

Het is mogelijk om op het toestel zelf muziek op te slaan. Er is in totaal 4GB ruimte op de horloge, doordat de standaard apps reeds wat plaats innemen is er nog 2.6GB ruimte vrij voor muziek wat ruim voldoende zou moeten zijn om er een heuse collectie op op te slaan.

6 Nauwkeurige afstand

Er zijn nog geen tests gedaan over de nauwkeurigheid van dit horloge, maar als het dezelfde nauwkeurigheid heeft als de Polar M400 dan is het met een 4.4 verre van fantastisch…

7 Lange activiteiten opnemen

10 uur in GPS modus zou voldoende moeten zijn voor de meeste van m’n activiteiten.

video

Deze video van DcRainMaker toont het horloge in actie en geeft je een smaakje van de mogelijkheden van het Android Wear platform.

polar-m600-black-frontleft

Andere bedenkingen die ik heb bij dit horloge

Het Android Wear platform is aan de ene kant fantastisch:
* uitbreidbaarheid met 3rd party apps (er is bv een strava app)
maar heeft ook wel z’n beperkingen:
* het scherm wordt heel snel gedimd (zelfs tijdens een activiteit)
* een touch screen is volgens mij niet ideaal om mee te sporten (niet te bedienen wanneer je handschoenen draagt, het is makkelijker om een echte knop te vinden terwijl je loopt dan iets via een touch screen te doen)

Conclusie

Het is een heel mooi horloge met aantrekkelijke functionaliteit, maar hoogstwaarschijnlijk zal ik dit horloge niet kopen omdat het onvoldoende aansluit met wat ik verwacht van een sporthorloge. Maar (gelukkig) zijn ieders voorkeuren anders, dus misschien is dit wel iets voor jou?

2 Responses to “Polar M600 Sporthorloge – Iets voor jou?”

 1. peter says:

  Hallo,
  als het belangrijkste punt de optische hartslag meting is, en je huidige horloge voor de rest nog prima werkt, kan je ook opteren voor de Scosche Rhythm+ (http://www.dcrainmaker.com/2014/05/scosche-antbluetooth-optical.html).

  Dat is een product met hele goeie reviews die ik zelf ook overweeg.
  Je kan het connecteren naar elk toestel die je wil (horloge, gsm-app, evt fietscomputer, …). En bovendien zit het iets strakker dan een horloge waardoor de metingen normaal ook beter zijn.

  gegroet!

  • peter says:

   Hey Peter, optische hartslagmeting is idd het belangrijkste punt voor me.

   De scosche zou inderdaad een optie kunnen zijn (en het zou in ieder geval de goedkoopste optie zijn), maar een groot nadeel is wel dat alles niet meer in 1 toestel zit… het is een charme op zich als alles in 1 toestel zit dan kan je het toestel de dag door dragen en is er geen kans dat je de hartslagmeter ergens niet vindt… als alles in 1 toestel zit dan is het gewoon een kwestie van op start te duwen en te beginnen lopen…

   Ik ben er nog niet helemaal uit, ik heb al veel horloges geëlimineerd. Momenteel aan het twijfelen tussen Garmin Fenix 3 HR, Garmin Forerunner 735xt en de TomTom Spark 3. TomTom heeft geen “back to start” functionaliteit en over de optische hartslagmeters van Garmin zijn de meningen precies niet zo positief… het is altijd wat :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.