‘t Is (voor) niks – marathontraining in 7 weken

Ik liep dit jaar al een tijdje met het idee rond om mee te lopen in de ‘t is voor niks marathon, niet zozeer omdat het een marathon is, wel omdat ik vorig jaar enorm genoten heb van het lopen door de mooie natuur in de Stabrechtse heide. (Verslag vorig jaar).

in actie tijdens "'t is voor niks" 2010

in actie tijdens "'t is voor niks" 2010

Doordat ik een blessure oploop aan m’n achillespees in de Ledebergse Feesten jogging wordt er een week of 2 aangemodderd met zo goed als niet lopen en volgt er daarna een periode van 3 weken waarin helemaal niet gelopen wordt.

Na deze rust-periode van 5 weken resten er nog slechts 7 weken tot de marathon…

Het marathon schema
Schema’s die te vinden zijn op het internet omvatten minimaal 12 weken en gaan uit van een goede basis. Bij mij is die goede basis er allesbehalve en ik heb ook geen 12 weken meer, vandaag is het nog 7 weken tot de “‘t Is voor niks” marathon plaatsvindt te Geldrop.

Doordat ik in de voorbije 5 weken zo goed als niet gelopen heb is er een flink stuk conditieterugval. Bovendien wil ik de pees ook niet meteen te veel belasten. De weekomvang mag dus zeker niet te groot worden.

Tijdens m’n verplichte rust van 3 weken heb ik mezelf al stiekem een schema opgesteld waar ik naar de marathon toe werk. Om de achillespees te ontzien houd ik het aantal kilometers/Week op maximaal 50 kilometer, snelheidstraining ontbreekt totaal en de nadruk wordt gelegd op conditie-heropbouw door duurtraining.

Het schema is eigenlijk vrij simpel: 3 loopjes per week, waarvan 2 dagen aan een aangenaam maar rustig tempo en 1 lange duurloop die gelopen wordt aan een heel laag hartslagpercentage. Ik besef dat ik met dit schema onmogelijk m’n conditioneel niveau van voorheen kan behalen (voorheen had ik weken waar ik 100k/Week liep, vaak inclusief een wedstrijd). En toptijden zal ik zoiezo al niet neerzetten op deze marathon, daarvoor is de voorbereiding veel te summier en bovendien is het parcours in de ‘t is voor Niks marathon nagenoeg volledig onverhard. (Onverharde ondergrond is wel een stuk beter voor de gewrichten maar je loopt er doorgaans heel wat trager op dan op tarmac en het wordt ook als meer vermoeiend aanvaardt).

schema marathon in 7 weken

schema marathon in 7 weken

Ik durf m’n schema niet meteen op m’n blog posten, omdat ik ook wel weet dat de meeste mensen me gek zullen verklaren om net nu te beginnen trainen voor een marathon.

Enkel m’n vriendin is op de hoogte,…
…al heb ik het haar wel al gekkend verteld, dus ik weet niet of ze het gelooft eigenlijk, maar allee… :)

Wat volgt is het verslag hoe de eerste 6 weken van de marathontraining verlopen zijn
(Ik heb wekelijks m’n gevoel bij de trainingen neergeschreven, als je te lang wacht met neerschrijven hoe je een training ervaren hebt vergeet je het immers):

Week 1
De eerste training na 3 weken niet lopen is ongelooflijk zwaar, ik heb echt moeite om de 10 kilometer uit te lopen en heb gedurende de volledige loop last aan m’n beide achillespezen. De volgende 2 dagen is het een kwestie van ontstekingsremmers slikken en ijspacks leggen om de pijn te verzachten.

De tweede training loopt al iets beter, ik weet dat ik de 10 kilometer kan lopen en alhoewel ik tijdens het lopen nog steeds last heb aan m’n achillespees is de pijn de dagen na het lopen een stuk minder.

training 3 van de marathon training: wedstrijdje in Oostkerke

training 3 van de marathon training: 1e wedstrijd van de dag, hier op pad samen met m'n moeder

De laatste training van de week is een wedstrijd, beetje vroeg om een wedstrijd te lopen na slechts 2 keer lopen, maar allee,… Tot m’n verbazing loop ik de 7 kilometer toch nog een stuk boven de 13k/u. M’n pees heeft het wel zwaar te verduren gekregen want ik kan niet anders dan m’n rechterbeen meeslepen nadien en zal de volgende dagen serieus last hebben aan de achillespees. Het volledig wedstrijdverslag is hier te lezen.

week 1 (weektotaal 32k)

week 1 (weektotaal 32k)

Week 2
Op dinsdag voel ik me nog niet voldoende gerecupereerd van de wedstrijd van zondag laatst leden, dus ik verdaag de training naar de volgende dag. Op woensdag loopt het eigenlijk wonderwel lekker deze 10 kilometer met nagenoeg geen last aan de achillespees.

Vrijdag terug 10 kilometer te lopen, het gaat vlotjes, ik begin de 10 kilometer afstand echt wel onder de knie te krijgen. Ik voel het nog wel aan m’n achillespees maar heb precies de indruk dat ‘t toch steeds beter en beter gaat.

Op zondag zak ik af naar het bos van Ryckevelde voor m’n eerste LSD (Long Slow Distance) training: 20 kilometer lopen en proberen in hartslagzone 1 te blijven, wat in mijn geval lopen tot en met 135 bpm betekent.
Ik loop bospad in en bospad uit, op de meeste momenten ben ik totaal m’n oriëntatie kwijt en weet ik totaal niet waar ik me bevind, maar mocht het nodig zijn dan kan ik altijd terugvallen op m’n GPS die rond m’n pols hangt. Ik heb het verrekt lastig om de 20 kilometer te lopen.
Een schema opstellen en zeggen van dan die dag dan loop ik 20 kilometer is toch nog wat anders dan het werkelijk lopen, maar ja het is nodig… als ik wil een kans maken om gedurende de ganse tijd te lopen in de ‘t is voor niks marathon dan moeten er nu lange tochten gemaakt worden…
Ik heb het heel lastig tijdens deze training, maar gedurende het grootste deel van de training lukt het me wel om in m’n vooropgestelde hartslagzone 1 te lopen (tot ik in de verte een fiets zie rijden die ik denk te kunnen inhalen… :) van dan af zakt m’n hartslag niet meer onder de 145, ondanks het terug trager lopen.)

week 2 (weektotaal: 41k)

week 2 (weektotaal: 41k)

Week 3

Op maandag kom ik Geert Colphijn (een collega en (ex-)top loper) tegen, hij vraagt hoe het met me gaat. Ik vertel dat m’n pees nog niet in optimale doen is, maar dat het al bij al redelijk gaat. Ik vertel ook dat ik gisteren (zondag) een tochtje van 20 kilometer heb gedaan. Hij lacht en zegt dat dat wel al heel ver is en ik beter een keer een tochtje van 5 kilometer zou lopen om op die manier rustig op te bouwen, maar hij herkent m’n verhaal wel want hij heeft ook van die toeren uitgehaald vroeger zegt ie. Ik durf niet te vertellen dat de lange duurloop eigenlijk in functie van een marathonvoorbereiding is. Het vertrouwen in m’n onderneming krijgt bij mezelf toch ook een flinke deuk. Het is eigenlijk wel zot wat ik tracht te doen denk ik.

Battle of the cities - Gent

Battle of the cities - Gent

Dinsdag afgezakt naar de watersportbaan. Nike organiseert hier vandaag “Battle of the cities”, ideaal om eens 2 rondjes mee te lopen in een groepje is m’n idee. De eerste ronde vind ik al behoorlijk snel gaan en als ik bij het ingaan de lopers die net achter de fietser lopen hoor zeggen dat ze hun eigen tempo zullen lopen (nog rappper) los ik bewust en stop zelfs even voor m’n strik te leggen, bij een groepje lopers dat me bijhaalt sluit ik aan maar kies toch voor een eigen gelijkmatig tempo (soms lopen ze een paar meter voor me en dan even later ben ik er weer bij). 10 kilometer gelopen zonder noemenswaardige problemen aan de pees, maar heb ze wel gevoeld. ‘s avonds in de zetel zie ik hoog in m’n achillespees 2 plaatsen met vochtophoping en leg er dus maar weer een icepack op.

Donderdag, een loopje van 10 kilometer op het programma. Het is het schitterend weer, ik schiet snel uit de startblokken en ondanks dat ik zie dat m’n hartslag veel te hoog is probeer ik m’n snelheid vast te houden. Na 6 kilometer moet ik toch vaart minderen want m’n hartslag gaat hier al over de 170 en vaart minderen is dus van moetens. Dit was heel pittige tempoloop, 10 kilometer lang met een moyenne van 12.5k/u. Sneller kon ik absoluut niet, maximaal gelopen, tot het draadje gegaan. Pfft…

Zaterdag voelt de achillespees totaal niet goed aan, ik besluit niet te gaan lopen en laat de geplande 20’er vallen. Ik zeg tegen m’n vriendin dat ik m’n marathonplannen heb laten varen…

week 3 (weektotaal: 20k)

week 3 (weektotaal: 20k)

Week 4

Samen met Jessie er een paar daagjes op uit getrokken naar de Veluwe, prachtige omgeving die uitnodigt tot lopen. Op maandag trekken we dus maar onze loopschoentjes aan, ik loop eerst een toerke samen met de vriendin en doe er daarna nog een toerke bij, goed voor ongeveer 10 kilometer. Dit moet zowat het mooiste bos zijn waar ik ooit in liep, wat een natuur. Totaal geen last van de achillespees en het loopt wonderwel lekker.

loopje in de Veluwe

loopje in de Veluwe

Op donderdag waag ik me toch maar aan een 30’er. Ik trek naar de Lembeekse bossen en loop daar paadje in paadje uit. Na een 15-tal kilometer gelopen te hebben zie ik een loper voor me, ik versnel ietsje tot ik hem bijbeen en blijf naast hem hangen om tegen hem te babbelen. Hij heet Kevin De Pauw en blijkt één van de cava-lopers te zijn (in het leven geroepen door mede-bloggers Ronny Creel en Filip Hoornaert), meteen hebben we een gemeenschappelijk gespreksonderwerp. Na een 5-tal kilometer naast Kevin gelopen te hebben zit zijn training er op, ik ga nog even door tot ik 30 kilometer op de teller zie staan. Niet echt een super-training: ondanks de trage snelheid is de hartslag veel te hoog (bijna wedstrijdhartslag) maar ik loop de 30-er wel uit. Zo makkelijk als ik tijdens de vierdaagse van de Ijzer 4 opeenvolgende 30’ers liep, zo moeizaam ging het nu, maar ja… ik kon niet verwachten dat het makkelijk zou gaan zeker? Daarvoor is de conditie nu veel te beperkt…
Serieus stijf ook na ‘t lopen, maar toch denk ik “Back on schedule?”… marathonplannen terug opnemen?

Op zaterdag voel ik de stijfheid nog in de benen van de 30’er van donderdag maar loop in laatste instantie toch maar mee in een wedstrijd in Nederland: de “Maas Afbouw loop“, het loopt een stuk beter dan verwacht, volledig verslag over de wedstrijd is hier te lezen.

week 4 (weektotaal: 52k)

week 4 (weektotaal: 52k)

Week 5

Maandag en dinsdag te druk op het werk om te lopen tijdens de middagpauze, ik besluit uiteindelijk maar om dinsdagavond naar Leuven te trekken waar Nike vanavond Battle of the cities organiseert, zoiezo altijd een stuk leuker om je kilometers in groep te kunnen afhaspelen dan alleen, surtout ‘s avonds.

Battle Of The Cities - Leuven

Battle Of The Cities - Leuven

Woensdagmiddag loop ik samen met Dirk en Frank (2 collega’s) tijdens de middagpauze, ik probeer hun tempo te ondergaan maar halverwege loop ik er al babbelend onbedoeld een collega af, ik had nochtans het gevoel rustig te lopen, de conditie is misschien dus toch al beter dan wat ik zelf had gedacht.

Op m’n schema staat nog een 20 kilometer te lopen, maar omdat ik niet zo’n goed gevoel had over de 30’er van vorige week besluit ik om nog maar een poging te wagen deze vrijdag. Het idee dat ik heb is om 35 kilometer trachten te lopen vandaag, als dat lukt dan ga ik voor de marathon denk ik.
Ik trek naar Ploegsteert om mee te lopen in course du souvenir. Voor de wedstrijd loop ik 10 kilometer aan een rustig tempo in, de eigenlijke wedstrijd loop ik iets sneller en zie serieus m’n peer af de laatste 6 kilometer, ik kan met moeite nog de snelheid van 11k/u vasthouden.
Na de wedstrijd moet ik er in principe nog 5k lopen om aan m’n 35k te komen, maar ik zie dat totaal niet meer zitten, het is al een hele infort geweest om me tot de streep te slepen. Een niet zo’n geslaagde test dus en zowel tijdens het inlopen als in de wedstrijd een veel te hoge hartslag naar m’n zin…

course du souvenir: nederlandse les...

course du souvenir: nederlandse les...

De training voor deze week zit er in principe op maar omdat ik terug niet tevreden was van m’n lange duurloop, vandaag zondag naar Zelzate getrokken om een mountainbike tocht te lopen.
Het is niet de eerste maal dat ik een mtb tocht loop, het voordeel van mtb tochten lopen tov aktivia wandelingen lopen is dat je mooiere en langere onverharde stroken te verwerken krijgt, het nadeel is dan weer dat je af en toe eens voor een fiets moet uit de weg springen en dat het aantal bevoorradingen beperkt is tot één of geen op de ‘korte’ afstand, maar door zelf ook bevoorrading mee te nemen is daar makkelijk een mouw aan te passen.
Ik kies vandaag voor de kortst mogelijke afstand en tracht om zo lang als mogelijk in hartslagzone 1 te lopen.
Na 20 kilometer herkent een fietser me die me net na de start ook al voorbijging. Ook goed kilometers aan het maken zegt ie, overal waar ik rijd kom ik u tegen. Ik zeg “goh ja voor t ogenblik zit ik aan 20 kilometer, en jij?”. 48 zegt ie, goed bezig zeg ik en de mtb-er vervolgt z’n tocht. De laatste 10 kilometer lukt het me niet meer om de hartslag onder de 135 te houden, maar m’n algemeen gemiddelde over de ganse loop komt wel uit op 134 waar ik eigenlijk best wel tevreden mee ben. De snelheid is wel niet super maar dat was bijzaak vandaag.

Wat een lichte week van 40 kilometer had moeten geweest zijn (als ik had gedaan zoals in m’n schema was voorzien) is de zwaarste week van de marathon-training geworden met een totaal van 76 kilometer… Het schema dus (weer) niet gevolgd deze week, maar wel heel tevreden van de laatste training die ik deze week heb gedaan.

Veel vertrouwen dat ik de marathon succesvol zal voltooien heb ik nog steeds niet, maar deze laatste training heeft in ieder geval een confidence boost gegeven. Zeker dat ik me er al dan niet zal aan wagen om de marathon te lopen binnen 2 weken ben ik ook absoluut nog niet vandaag, maar de balans leunt na vandaag toch weer meer aan bij wel lopen dan bij niet lopen. Het plan is om de knoop door te hakken volgende week na de laatste lange duurloop.

week 5 (weektotaal: 76k)

week 5 (weektotaal: 76k)

Week 6

Maandag en dinsdag voor het werk naar het Sql Server days evenement geweest waardoor ik die dagen dus geen tijd had om te lopen.

Op woensdag m’n nieuw paar schoenen (Saucony Progrid Ride 4) aangetrokken, waar ik in principe volgende week zondag de marathon zal mee lopen. Ik maak er een stevige tempoloop van en loop in de middagpauze even van Merelbeke naar Gent en terug. Ik voel dat ik vrij diep ben gegaan vandaag maar het algemene gevoel is zeker wel goed.

nieuw paar schoenen inlopen (Saucony Progrid Ride 4)

nieuw paar schoenen inlopen (Saucony Progrid Ride 4)

Op donderdag besluit ik een rustiger training te lopen. Ik draai een paar toerkes rond in het Liedemeerspark, steeds op ongeveer hetzelfde punt kom ik collega Eline De Muynck tegen, dus m’n tempo is blijkbaar toch nog redelijk snel denk ik. Ik voel de rechterachilles pees wel gedurende gans de training, mogelijks doordat ik geen rustdag heb genomen na de training van gisteren…

Vandaag zaterdag, de laatste lange duurloop voor de marathon. Het is koud en mistig en besluit dus maar iets harder te lopen, het is een snelle duurloop geworden ongeveer aan halve marathon hartslagniveau, de laatste 6 kilometer op karakter voltooid maar wel een tevreden gevoel over de training.

week 6 (weektotaal: 45k)

week 6 (weektotaal: 45k)

Week 7: de marathon-week

Het doel wordt zondag 27 november de marathon-afstand proberen ‘uit te lopen’ en onderweg zo veel als mogelijk te genieten van de omgeving.

Ik ben zeker niet ongetraind, maar heb ook allesbehalve het duurvermogen en conditioneel niveau dat ik voorheen had. Zoals je kon lezen in mijn trainingsverslag had ik ook bij de twee 30-ers die ik gelopen heb niet zo’n goed gevoel gehad, maar bon…

heb me net ingeschreven voor de ‘t is voor niks marathon…

…Zondag loop ik dus m’n eerste marathon, of dit al dan niet succesvol zal zijn is nog een groot vraagteken voor me, maar we zien wel…

Wordt vervolgd…

Resultaat
Lees hier hoe week 7 (en dus de marathon) verlopen is

10 Responses to “‘t Is (voor) niks – marathontraining in 7 weken”

 1. Tiny says:

  Ik zie je volgende week in Geldrop!

 2. Koen says:

  dat zal perfect lukken !!!
  heb vertrouwen … en geniet ervan volgende zondag … see you!

 3. Filip Hoornaert says:

  gewoon genieten van het lopen en de omgeving, niet teveel op hartslag en snelheid letten, en je eerste marathon is een feit. Succes en tot zondag

 4. Jurgen says:

  Veel succes, Peter! Niet twijfelen en niet te veel nadenken… Zoek een comfortabel tempo en ‘go with the flow’. Wedstrijdkilometers (of kilometers in groep) zijn toch nog wat anders (lees: ze gaan sneller voorbij) dan de eenzame trainingskilometers! Het beste!

 5. Peter Van Laeken says:

  Ik duim voorje eerste ! Geniet ervan.

 6. Michel says:

  Peter, moest ik u niet kennen dan zou ik zeggen: “Maar gij zijt volledig op uwe kop gevallen! ZOT!”

  Maar het is Peter waar we het over hebben; ik ben er zeker van dat je de marathon onder je riem steekt. Niet te veel nadenken, zoals Jurgen zei, en gewoon een rustig tempo opzoeken. Forceer je niet, fixeer je niet op een tijd en dan komt dat allemaal in de sjakosh (no worries!).

  Een marathon is niet moeilijk eens je vertrokken bent :)

 7. Chris says:

  wat een verrassing jong ! Maar ik ben er zeker van dat je ‘t goed zult doen, als je natuurlijk niet van in ‘t begin als een zot vertrekt zoals je al es vaker pleegt te doen he ;-)
  Ben blij dat we daar dan ook zijn! we zullen je proberen aanmoedigen :-) Succes !!!

 8. max says:

  Veel succes! Zal vast lukken maar let wel op signalen van het lichaam. Overigens hoop ik dat je bent gestopt met de NSAIDs. Het is uit onderzoek duidelijk geworden dat NSAIDs het herstel van pezen enorm vertragen en geen toegevoegde waarde hebben bij (achillespees)blessures. Bovendien verandert er van alles in het lichaam waaronder electrolyten huishouding en droog je uit. Mocht het alsnog nodig zijn, switchen naar paracetamol. Ik spreek niet eens over de gevaren van NSAIDs voor o.a. maagslijmvlies, maar die zijn er natuurlijk ook (en wel bekend denk ik). Maar omdat veel sporters dit ‘dan maar voor lief nemen’ vergeten ze dat het ook nog eens niet werkt en zelfs averechts werkt. Mocht je gedurende de hele trainingperiode NSAIDs gebruikt hebben, dan zou het goed kunnen dat je daardoor een hogere hartslag had dan normaal.

  Succes met de loop!

  • Peter says:

   nee nee geen ontstekingsremmers meer genomen, enkel nog in die eerste trainingsweek

   • max says:

    Gelukkig ;-) Weinig mensen weten het effect op de pezen en het vertraagde herstel. Het is nog steeds een mythe dat mensen beter presteren met deze pillen…. Vandaar mijn reactie! Sterkte met de loop, voorl genieten, dat is een belangrijke motor achter de energieomzetting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.