Zevenheuvelenloop (21/11)

Nu woensdag had ik op de blog van Aschwin een item gezien over de Zevenheuvelenloop, een groots loopevenement in Nederland met de allures van de 20k van Brussel. Op het moment dat ik het evenement bekijk heb ik er eigenlijk onmiddelijk wel zin in, het is natuurlijk al lang uitverkocht maar ik denk die wedstrijd wil ik ooit ook eens lopen. Een dag later zie ik dat M@urice helaas niet kan meelopen omwille van een rugblessure. (Maurice is een oude bekende, vorig jaar liep ik nog een tijdje samen met hem en Tiny in de halve tussen Deinze en Aalter).

Een wild plan ontstaat, ik loop weliswaar wel al een wedstrijd op zaterdag (Route 62 in Gistel), maar voor de zondag heb ik nog geen plannen. Zou ik denk ik? Er is niets dat me hier houdt in België denk ik, dus ik stuur een berichtje naar Maurice dat ik wel geïnteresseerd ben in z’n nummer. Vrij snel is alles beklonken en weet ik ook wat ik ga doen op zondag: een loopwedstrijdje in Nijmegen… Zot zijn doe geen zeer zeggen ze, ik heb soms m’n twijfels er over… :)

Vandaag heet ik Maurice :)

Vandaag heet ik Maurice :)

‘s ochtends het nummer opgepikt bij Maurice. Maurice heeft de wedstrijd al een aantal maal gelopen en vertelt me bij een tas koffie nog enkele wetenswaardigheden over het parcours (heel interessant ook al omdat ik me weeral niet echt super voorbereid heb op het wedstrijdprofiel, shame on me :) ). Na de koffie zet ik m’n weg verder richting Nijmegen, goed op tijd ter plaatse en kan op 100 meter van de start parkeren, handig. :)

Garmin-test
De zevenheuvelenloop is een wegwedstrijd van 15 km die officieel gemeten is met Jones-counter, ideaal dus om de juistheid van m’n Garmins eens te testen denk ik…

Het zal wel geen zicht zijn, maar met m’n 305 rond m’n linkse pols en m’n 310xt rond m’n rechtse pols ga ik van start vandaag. Ik weet best dat ik door het hoge aantal deelnemers nooit de ideale lijn zal kunnen volgen, maar ben toch benieuwd hoe ver de afstand zal afwijken van de 15 kilometer afstand. Ik verwacht best wel wat afwijking ben dan ook serieus verwonderd om het uiteindelijke resultaat te zien op beide Garmins. Garmin Forerunner 305: 15,04km / Garmin Forerunner 310xt: 14,96km. Beide slechts 40 meter verschil met de officiëel gemeten afstand over een afstand van 15 kilometer, nie normaal…

Het parcours vanuit de lucht

De wedstrijd

Met Maurice’s nummer mag ik van start in het gele startvak (Voor het gele startvak bevinden zich nog het blauwe en grijze startvak en helemaal vooraan staan de wedstrijdatleten). De richttijd voor het gele starvak is tussen 1u05 en 1u10 en ik zou wel ietjse sneller willen lopen, ik hoop naar de 1u02 toe te duiken vandaag oftewel een snelheid van 14.5km/u trachten te halen…

Ik positioneer me helemaal vooraan in het gele startvak aan het dranghekken, op het moment dat de hekkens opengaan trek ik een sprintje naar het blauwe startvak en zie dat de lopers die daar reeds klaarstaan ik weet nie hoeveel ruimte gelaten hebben tussen de groep en het hekken aan de linkerzijde, ik mij daartussen geschoten natuurlijk, ik schat dat ik op die manier toch ongeveer halfweg in het blauwe startvak gepostioneerd sta ongeveer, da’s toch al goe begonnen, scheelt toch al dat we die niet meer moeten voorbijsteken tijdens de wedstrijd denk ik… :)

Aan de startmat duw ik beide Garmin’s aan (geen sinecure) en trek me zelf op gang…

Zoals altijd in de start loopt het heel makkelijk bij me en ik verwonder me er dan ook niet over dat ik hele horden lopers inhaal en achter laat, een deel van hen zal me straks wel terug bijhalen denk ik, maar dat blijkt later niet het geval te zijn.

De eerste kilometer a 15.7k/u, lekker denk ik, ik voel me nog goed maar kies toch maar voor iets rustiger lopen. De tweede kilometer is vrij vlak en ook die gaat hard, bijna 15 per uur ook nog…

Voor de volgende kilometers die volgen had Maurice me gewaarschuwd, vals plat vanaf kilometer 2 tot 5. 3 kilometer stijgen dus, het loopt een stuk lastiger, maar ik verwerk deze bulten blijkbaar beter dan de lopers om me heen (Ik loop wel graag op zo’n parcours dat een beetje heuvelachtig is, vaak loop ik daar betere tijden dan op een biljartvlak parcours.). Met een krachtige pas haal ik nog veel meer lopers bij dan daarnet en het is echt een paar meter vooruit kijken om de weg voor te bereiden tussen de andere lopers die geparkeerd lijken te zijn.

Het loopt best lekker omhoog maar ook ik ben blij dat er bij het einde van kilometer 5 een einde aan de klim komt. Het 5 kilometer punt bereik ik in 20:29 (14.64k/u), niet slecht bezig denk ik…

Effe bekomen tussen kilometer 5 en 6 op een toch wat vlakker stuk (maar ondertussen toch nog lopers blijven bijhalen).

Kilometer 6, de bevoorrading. Uit ervaring weet ik dat ik voor een uurtje lopen geen drank nodig heb, maar neem toch maar een bekertje aan om m’n hoofd te verfrissen. Ik zie net in tijd dat er een roodachtig spul in da bekerke zit, energiedrank dus, niet vandoen denk ik, dus gooi het op de grond… Ook in de volgende 3 bekers die ik aanneem (‘k ben nogal ne krak in veel bekers aannemen) zit er energiedrank en gooi ik dus op de grond. Een meisje heeft me waarschijnlijk bezig gezien en zegt het water staat op de laatste tafels… Aha :) Doet toch deugd zo effe een verfrissing over het hoofd.

Kilometer 7, we zijn bij de befaamde zevenheuvelenweg aangekomen. In de verte zie je dikke drommen lopers, vooral deze 2e heuvel word dus lastig denk ik. Ik vraag aan de mens naast me hoelang we op deze weg blijven, hij is beter voorbereid dan me en antwoord “3 kilometer”. Cavakes, ik bedank de mens en zet m’n jacht verder om lopers bij te halen. De 2e helling op deze weg is inderdaad verrekt lastig, maar gelukkig niet al te lang, na een 200-tal meter zijn we boven op de molshoop. Oef. De volgende hellingen zijn een stuk makkelijker om te overwinnen.

Kilometer 10 word bereikt in 41:10 (14.57k/u), beetje verval ten opzichte van het 5 kilometer punt, maar eigenlijk normaal want de tweede 5 toch best wel een stuk lastiger dan de eerste 5.

Maurice had me gezegd vanaf kilometer 10 duik je naar beneden naar de streep, er is daar nog wel één klein hellingkje dat je op moet, maar dat voel je amper… Het valt toch wel tegen vind ik, kilometer 11 wat eigenlijk een lange klim is ervaar ik als de zwaarste kilometer van het parcours.

Na het 11 kilometer punt gaat het inderdaad in dalende lijn naar de finish, zonder al te veel moeite kan ik gemiddeldes kloppen boven de 15km/u, plezant.

De laatste kilometer, ik heb al gans de weg al veel gegeven en heb geen dash meer om nog extreem veel te versnellen. Tempo houden denk ik, we zijn er bijna.

Het 15 kilometerpunt/de streep wordt bereikt in 1:01:21 (14.66km/u) en ik word daarmee 1009e op 24411 deelnemers.

Het snelste wat ik ooit al gelopen heb over een afstand van 15 kilometer overigens, heel tevreden met m’n resultaat. Heel leuke wedstrijd ook: afwisselend parcours en een toffe sfeer, een aanrader, loop ik zeker nog eens mee.

Wedstrijdverloop

Wedstrijdverloop

Wedstrijdverloop

15 Responses to “Zevenheuvelenloop (21/11)”

 1. Chris says:

  straf Peter ! Proficiat !!

 2. nie normaal, jong. Chapeau met je tijd en prestatie.

 3. we worden het stilaan gewoon: een nieuwe topprestatie ! Proficiat Peter :-)

 4. dikke proficiat Peter,met veel bewondering lees ik telkens de blog…knap knap knap !!!

 5. cremke says:

  Proficiat met alweer een sterke prestatie. Is daar vorig jaar geen WR gelopen?

 6. Peter says:

  Wereldrecord was 10 jaar oud, dit jaar is het verbroken: Leonard Komon in 41:13. straffe mannen, kzat nog maar aan 10k dan ik, verschil moet er zijn zekers? :)

 7. Patrick says:

  Aha,ook gelopen daar in Nijmegen. Sinds vorig jaar ben ik ook verknocht aan deze wedstrijd. Normaal houd ik niet van die massaloopjes, maar deze is idd erg leuk.

 8. Jan says:

  Amai, veel volk daar in Nijmegen. Knappe prestatie. Alweer…

 9. Serieus petrol gegeven… stap maar rap over op triathlon voor ge te rap wordt in het lopen ;)

 10. Aschwin says:

  Peter, super goed gelopen zeg. En dat nog wel zo onverwacht. Mooi parcours in Nijmegen hè? Zullen we volgend jaar gewoon met z’n tweetjes onder het uur duiken?

 11. Tiny says:

  Ik stond ook in het gele vak. Nog naar je uitgekeken want ik dacht wel die staat vooraan. Maar ja…ik ben niet zo goed in over mensen heen kijken. Prima wedstrijd gelopen. Proficiat!!

 12. Spencerwoman says:

  Verleden jaar waren we in Nijmegen op weekend en zijn we 2 maal gaan lopen. Inderdaad niet plat daar ;-)
  Heel knap gelopen!

 13. M@urice says:

  Ben blij dat mijn startnummer een prima zevenheuvelenloop heeft gelopen !!

 14. Valerie says:

  kort en bondig … Proficiat :-)

 15. Stofke says:

  Owla bola, das ferm zinne, proficiat hé makker !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.