Marathontraining in 4 dagen

Het is stil op de blog. Ik weet het.

Ik liep nog wel, maar het was niet meer van harte. Eerst moest ik steeds na het lopen veel bloed plassen (de oorzaak niet kenned durfde ik niet meer snel lopen). Na de kijkoperatie (urethersteen) had ik dan weer last van het schokken aan m’n nier, waardoor ik niet vaak en ook niet meer ver liep. Nu de pijn grotendeels verdwenen is is de conditie niet meer wat ze geweest is. Vorige week moest ik bijvoorbeeld nog wandelen tijdens een rustige 10 kilometer loop.

Deze week zijn we op korte vakantie-trip in Drenthe. Elke dag genieten van de mooie natuur, een beetje wandelen en een beetje lopen.

Jessie had reeds gesproken over de marathon die er de laatste dag van onze reis werd georganiseerd in Diever. Uiteindelijk startte Jessie niet wegens de te beperkte tijd waarin je de marathon moest finishen (maximum 5 uur). De marathon was echter ook in mijn hoofd geslopen en aangezien het gisteren wel was gelukt om 15 kilometer te lopen besloot ik om te starten.

Anoniem loop ik hier niet. Er zijn vele bekenden onder de mede-lopers. Ik herken Nederlandse veel-lopers die af en toe meedoen aan DFW marathons en er zijn ook lopers aanwezig die net zoals mezelf wel eens een marathon pacen. Heel plezierig om even met hen bij te praten!

Ik besluit behouden te starten en positioneer me achterin in het peleton. Eenmaal het startsein is gegeven schuif ik toch maar een beetje op. De snelheid gaat richting 12k/u. Te snel weet ik.

Samen met Roel en Wessel (foto: Jessie)

Samen met Roel en Wessel (foto: Jessie)

Ik sluit aan bij Roel en Wessel, twee ervaren lopers die wel eens een marathon pacen. Ik hang me in hun zog. Ik zeg hen “ik doe een Joop Zoetemelkje vandaag”, ik volg jullie 35 kilometer en daarna loop ik van jullie weg. Mensen die je kent, mag je een klein beetje pesten he toch… ;) Roel en Wessel lopen een zeer gelijkmatig tempo en voor ik het weet zit ik aan de 15 kilometer afstand, m’n langste afstand van de afgelopen paar maanden.

Het parcours is behoorlijk lastig: In de ronde van ~10 kilometer zit een lang stuk vals plat van een 4-tal kilometer en aansluitend volgt een onverharde single track waar er hier en daar een boomwortel uit de grond steekt.

Na 2 ronden (~22 kilometer) zegt Roel dat ze iets rustiger zullen gaan lopen. Ik zit wel lekker in het tempo en loop op m’n kousevoeten weg van m’n 2 hazen van weleer. Volgens m’n horloge kan ik net onder de 4 uur finishen, maar ik weet dat dit moeilijk zal worden. Ik kan op schema blijven tot het 35-kilometer punt, maar daarna moet de snelheid onherroepelijk omlaag.

Ik finish de 42 kilometer in 4:03:42 en word daarmee 17e op 50 deelnemers.

Heel tevreden dat ik ondanks de zeer geringe voorbereiding er toch in geslaagd ben om de marathon uit te lopen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.