pacer in de marathon van Amsterdam

Vorig weekend liep ik de marathon van Amsterdam als tempomaker voor 4u45.

Het is de tweede maal dat ik tempomaker ben in Nederland, de tweede maal in Amsterdam. Vorig jaar was het voor de 4u15 groep, dit jaar heb ik nog de keuze tussen 3u45 en 4u45. Met in het achterhoofd dat ik de week voordien wil knallen in Eindhoven opteer ik voor het traagste tempo: 4u45. Dit betekent een snelheid tussen de 8.9k/u en 9k/u oftwel een tempo van 6:45 min/km.

Wachten op het startschot in het olympisch stadion

Wachten op het startschot in het olympisch stadion

Op facebook had ik geplaatst dat ik zou deelnemen in de marathon van Amsterdam. Monique loopt haar 2e marathon in Amsterdam, haar 1e liep ze in Brussel, ze liep toen de ganse tijd bij de pacers voor 4u45 (Mark en mezelf). Monique polst of ik toevallig ook tempomaker ben in Amsterdam. Ja inderdaad voor 4u45. Leuk toeval is dat Monique zich heeft opgegeven om onze ballon te volgen. Wanneer ik haar vertel dat ook Mark er zal bij zijn voor die tijd gaat ze helemaal door het lint. Super dat we haar opnieuw kunnen begeleiden. Naar het einde toe krijgt ze het moeilijk, een marathon blijft onvoorspelbaar. Ze heeft ook last van een abnormaal hoge hartslag, we vertrouwen het niet helemaal en Mark zal tot het einde bij haar blijven. Uiteindelijk komt ze 3 minuutjes na de rest van de groep binnen. Proficiat Monique en op naar die derde!

Met Monique en Mark in Brussel

Met Monique en Mark in Brussel

We zijn met 4 tempomakers voor de 4u45 groep: Mark, Henk, Cris en mezelf. Met Mark liep ik al samen in Brussel vorig jaar, de overige 2 tempo-makers ken ik niet, maar leer hen kennen onderweg. Als je met 4 bent kan je ook andere taken op je nemen en moet je niet enkel beperken tot het aangeven van een regelmatig tempo, maar kan je er ook voor zorgen dat de groep mooi gesloten blijft en kan je je wat verder laten uitzakken na een bevoorrading en ze terug te brengen naar de staart van de groep om zoveel mensen als mogelijk mee te krijgen in de groep. Ook loopvriend Bart Kerwyn is in Amsterdam, hij loopt ook in de omgeving van onze groep, naar het einde toe wordt het echter ook te zwaar om te blijven aansluiten. Naar het einde toe krijg ik het zelf ook wat lastiger, het is warmer geworden en het trage tempo zorgt voor stijfheid in m’n hamstrings. Het is ook al de 3e marathon op evenveel weken tijd en dat zal natuurlijk ook wel meespelen.

Het is een mooi afwisselend parcours, stukje door de stad, lang stuk langs de Amstel, start en finish in het Olympisch stadion en veel animo onderweg.

De laatste 10 kilometer beginnen we veel mensen in te halen, velen wandelen. Ik begrijp de wandelaars wel, ze zoeken de kortste weg naar de finish, maar het zou makkelijk zijn als ze aan de kant van de weg wandelen. Nu is het voor ons niet evident om het overzicht te bewaren op de volgers, het is ook niet evident om ons al slalommend een pad te banen met de groep volgers achter ons. Een luxe-probleem, ik weet het.

Na 4 uur 44 minuten en 24 seconden overschrijden we met de 3 overgebleven tempo-makers de finish in het Olympisch stadion.

Na de finish met 2 van de overige tempomakers en een volger

Na de finish met 2 van de overige tempomakers en een volger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.