Deinze-Aalter-Deinze (22/08)

Een trainingsmarathon…

Een trainingsmarathon? En training voor wat dan? Euh dat ik het eigenlijk niet weet… Kijk het zit zo, normaal stond deze trainingsmarathon zelfs niet op m’n programma. Ik ging terug de vierdaagse van de ijzer lopen net als vorig jaar, maar omdat ik last had aan m’n achillespezen zag ik het niet zitten om 4 dagen na elkaar 33 kilometer te lopen. Ik zou natuurlijk kunnen starten en zien waar het schip strandt, maar mezelf zoal een beetje kennende zou ik het ondanks de pijn toch willen uitlopen als ik start, best niet starten dus denk ik. :)

Nu organiseerde m’n joggingclub JC Aalter op woensdag ook een trainingsloop Aalter-Deinze als parcoursverkenning op de wedstrijd Deinze-Aalter die elk jaar op 11 november doorgaat. Mooi alternatief voor de vierdaagse, maar aangezien ik toch nog verlof heb en toch thuis ben zou ik eigenlijk net zo goed er een volledige marathon kunnen van maken als ik al in Deinze vertrek. Dit wordt m’n 2e marathon.

Ik ben niet de enige gek die dit scenario overweegt. Belgisch kampioene op de 100 kilometer Veerle en reus van Vlaanderen Dirk maken er op die dag ook een marathon van. Eventjes op voorhand gepolst naar hun vertrekuur hoor ik dat ze al om 16u30 vertrekken en een tempo zullen lopen van 9 a 9.5k/u. Persoonlijk loop ik net iets makkelijker als ik boven de 10k/u kan lopen en ik zou ook graag straks met de grote groep meelopen die om 19u start en een tempo zal onderhouden van ongeveer 10.5k/u. Dan maar alleen starten denk ik in Deinze om 17u.

Iets voor 17u ben ik in Deinze en na een vlugge sanitaire stop zet ik aan om het eerste deel van het parcours te lopen. Het lijkt onzinnig maar ik start toch maar met een rondje op de atletiekpiste in Deinze. Na een rondje denk ik, voila de eerste 400 meter zitten er al op. :)

deel 1: Deinze-Aalter

deel 1: Deinze-Aalter

Ik ben 5 minuutjes te vroeg vertrokken en besef dat ik dus beter ietsje trager zou lopen, omdat ik anders te lang zal moeten stilstaan eer de grote groep vertrekt in Aalter om 19u. Ik probeer het tempo te regelen dat ik tussen de 10 en de 10.5k/u loop. Behalve de te snelle 2e kilometer en de plasstop ik kilometer 8 slaag ik redelijk goed in dit objectief. Aan kilometer 13 is het keerpunt en doordat ik hier over een brug moet en doordat het tegenwind is langs de vaart houd ik het tempo hier wat minder onder controle en gaat het ietsje sneller. Plasstop op kilometer 18. :) Voor de rest constant 11k/u. Ik kom het groepje van de andere marathonlopers al tegemoet, zij gaan al op de terugweg. Ik loop nog even door en ben mooi op tijd om de laatste richtlijnen van voorzitter John te aanhoren.

Over de eerste helft doe ik 2:02:26 (10.4k/u).

deel 2: Aalter-Deinze

deel 2: Aalter-Deinze

Snel nog even aan de fles water lurken en we zijn weer op weg richting Deinze…

Ik hang me achteraan in de groep en praat bij met verschillende mensen. Ik heb het na de stilstand van een 2-tal minuutjes even moeilijk om terug op gang te geraken, maar daarna loopt het eigenlijk vrij makkelijk ondanks dat ik al een halve in de benen heb. Net voor de eerste bevoorrading gaat er iemand voorop lopen op een brug. Voor de bolletjes trui roept ie. Ik kan het niet laten en hup schiet een versnelling hoger om hem in te halen op die brug. Eenmaal boven op de brug loop ik terug naar de grote groep.

Ik heb het vrij moeilijk om na het stoppen aan de bevoorrading terug het tempo te vinden, de achilles en de benen voelen verstijfd aan. Kurt Taghon regelt nochtans mooi het tempo, perfect 10.5 k/u. Nu is het verder gaan tot de volgende bevoorrading op kilometer 14 en daarna mag iedereen op eigen tempo verder naar Deinze.

Terug stram van te stoppen aan de bevoorrading. Iedereen mag nu verder op eigen tempo. Voor mij was het tempo meer dan hoog genoeg en ik verlang eigenlijk al een beetje naar het einde. Ik zoek het tempo van 11k/u en veel sneller zou ik op dit moment ook niet meer kunnen denk ik.

De 2e halve marathon wordt afgelegd in 1:58:20 (10.7 k/u).

M’n 2e marathon, Deinze-Aalter-Deinze, is dus goed voor 42.3k in een netto-tijd van 4:00:40 (10.5k/u).

Na de marathon worden we nog verzorgd met gratis boterhammen met kaas en hesp. Leuke trainingsloop. Bedankt aan JC Aalter voor de organisatie!

2 Responses to “Deinze-Aalter-Deinze (22/08)”

  1. Aschwin says:

    Supertraining! Wat die vakantie jou toch niet allemaal oplevert.

  2. Julie says:

    Niet slecht voor een training ;-) Nu ben je zeker helemaal klaar voor de échte editie in november, en dat is maar de helft zo ver…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.