Uitdaging 4: doe eens een lange duurloop en blijf in hartslagzone 1

Ik heb mezelf een aantal uitdagingen gegeven om me meer te motiveren om aan lopen toe te komen.

Vandaag gaan we voor de uitdaging om te trachten in hartslagzone 1 te blijven, in mijn geval betekent dit lopen tot max 135 bpm.

De eerste 2 kilometer wil m’n hartslagband niet echt mee en geeft ie onrealistische waarden aan, ik wandel zelf een stukje en nog toont ie meer dan 160,… het is niet echt warm maar toch nog maar eens m’n trui omhoog getrokken en de band extra bevochtigd met wat speeksel en daarna lijken de waardes toch weer realistischer.

Het is wel geen evidentie om onder de 135 bpm te blijven, in het begin ben ik constant op m’n horloge aan ‘t kijken, maar echt ontspannend lopen is dat niet, dus stel dan al lopend maar een hartslagalarm in op m’n Garmin, dan is het gewoon kwestie van terug te vertragen van zodra de Garmin reclameert… Toch al wat makkelijker met dat alarm, maar echt plezant lopen vind ik dat toch niet, soms moet ik zelfs trager dan 9k/u gaan lopen…

Het is regenachtig en het grootste deel van het parcours is onverhard, hier en daar moet ik uitwijken en de hogere graskanten opzoeken om m’n schoenen zo droog als mogelijk te houden.

Rond de 7e kilometer haal ik zowaar een andere loper in, ze is zwaar aan het zuchten en ik groet haar. Ik tracht haar uit de wind te houden en zo mee op sleeptouw te nemen, maar ik loop blijkbaar toch te snel want ik hoor ze na een tijdje afhaken.

1 uur gelopen, 8.96 kilometer op de teller, pfft… nog 11 denk ik.

Eenmaal er 10 kilometer op m’n horloge staat, keer ik me om voor de terugweg.

Het loopt vlotter in het teruggaan nu dat het meewind is, maar ik mag toch nog steeds niet veel sneller lopen dan 9k/u.

Ik waag het wel om in de terugweg er een klein stukje mountainbike-parcours bij te nemen van een 500-tal meter, het gaat op en neer en ligt bezaaid met plassen, hier is het echt oppassen om niet boven de 135 beats uit te komen.

Ik ben toch echt wel aan het aftellen en ben dan ook heel blij dat ik na 20.15 kilometer terug thuis ben. Ik doe er uiteindelijk meer dan 2 uur en 13 minuten over…

Blij dat het er op zit, dit is met voorsprong de moeilijkste (en meest vervelende) uitdaging die ik heb gedaan.

trainingsverloop

trainingsverloop

de uitdagingen op een rijtje:

 1. Loop eens als je geen zin hebt.
 2. Loop minimaal 2 keer een intervalsessie.
 3. Loop op training eens 10 kilometer in minder dan 50 minuten.
 4. Doe eens een lange duurloop en blijf in hartslagzone 1.
 5. Loop nog eens een trail run.
 6. Loop op het strand langs de kustlijn.
 7. Improvisatie-run: rijd ergens naartoe en begin te lopen, eenmaal je moe begint te worden keer je terug naar je wagen via gps-navigatie.
 8. Doe eens aan geo-caching of doe een oriëntatie-loop.
 9. Doe eens 2 trainingen op één dag.
 10. Loop-Blind-date: loop eens met een ander op zijn/haar favoriet parcours.

13 Responses to “Uitdaging 4: doe eens een lange duurloop en blijf in hartslagzone 1”

 1. Peter Geertsema says:

  heel herkenbaar, we zijn hier vorig jaar ook mee begonnen en het is echt lastig om te doen. Maar ik geloof er wel in dat het bijdraagt aan het vermogen om beter duurlopen te doen. Ik heb wel ervaren dat het door vaker te doen makkelijker wordt.

 2. Veerle Hofman says:

  he ja, ik heb dat ook al geprobeerd. maar ik vind dat zo vervelend. je moet je echt forceren om niet boven die hartslag uit te komen en de training gaat echt niet vooruit. van genieten is er dan geen sprake meer.

 3. Katrien Kinnaert says:

  niet evident, maar het rendeert wel (als je het regelmatig doet uiteraard)

 4. Jan Lefever says:

  misschien vervelend om te zeggen , maar dit toont aan dat je geen basisconditie hebt .

  • Peter says:

   mja misschien heb je wel gelijk, nochtans heb ik er aan de andere kant wel weinig moeite mee om bv 30 kilometer te lopen

   • Jan Lefever says:

    als ik goed zit loop ik aan 12km/h op die hartslag , wil dus niet zeggen dat je geen 30km kunt lopen , maar je moet er wel meer moeite voor doen .

    • peter says:

     vandaag rustig loopje van 10k met een collega, gemiddelde snelheid 11k/u, gemiddelde hartslag 138 (wel ietsje boven de 135 dus, maar toch niet zo ver). En 11k/u is er natuurlijk nog geen 12, nog effe moeten bijtrainen voor ik jouw basisconditie evenaar :)

     • Jan Lefever says:

      je zit momenteel beter dan mijn basisconditie , maar ‘ t zal géén jaar meer duren eer ik er weer sta , hoop ik :)

 5. julie says:

  oeioei, 9 km /u lopen, dat moet voor iemand als jij de hel zijn. Toch knap dat je dat jezelf hebt opgelegd als uitdaging!

 6. Joris De Neve says:

  Zone 1 = iets van een 135 denk ik. Waarschijnlijk heel moeilijk, ik zit altijd met iets van een 160 wat serieus hoog is schijnt het dus die 135 zou wel eens probleem zijn om dat constant te lopen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.