marathon Antwerpen (pacer 3u59)

Vandaag ben ik pacer in Antwerpen voor een tijd van 3u59. Het is de derde marathon op drie weken tijd, het weegt toch wel een klein beetje en tijdens de week zitten we ook al niet stil natuurlijk en placeren we ook nog geregeld eens een loopje… :)

Ik pace vandaag samen met Koenraad. Koenraad heeft zijn dagje niet… hij heeft een slechte nachtrust gehad, aan de start krijgt hij zijn horloge niet in gang (lukt even later wel en ik geef aan wanneer mijn horloge precies op 5 minuten staat zodanig dat hij kan synchroniseren met mijn horloge) en wegens krampen moet hij de groep lossen na iets meer dan 30 kilometer. Hij verontschuldigt zich later bij de aankomst, maar geen probleem, dit kan gebeuren, tempomakers zijn geen robots en ook voor ons blijft een marathon onvoorspelbaar, zelfs al lopen we die op een voor ons rustig tempo…

Bij mij loopt het heel vlot. Ik zet me aan kop om het tempo te maken. Koenraad zakt een beetje terug en zorgt dat de groep achteraan gesloten blijft en geeft aanwijzingen waar hij kan.

De bevoorrading is telkens een moeilijk punt (en bevoorrading is er heel veel in Antwerpen). Telkens na de bevoorrading leg ik de loopsnelheid beduidend lager zodanig dat Koenraad de groep terug kan samendrijven van achteruit. Eenmaal ik terug de bolvorm van de groep zie achter me kom ik terug op cruise-snelheid. Hellingen zijn het andere moeilijke punt, bij elke helling hamer ik er op om deze rustig te nemen met kleine stapjes (en verlaag ik ook het tempo), altijd energie sparen voor wat nog komt in een marathon.

M’n pace programmatje dat ik schreef voor m’n Garmin horloge is terug een grote hulp en ik weet op elk moment hoeveel seconden ik voor lig op schema zonder me moe te moeten maken om te rekenen. In de extase van de naderende finish gaat het tempo onbewust nog iets de hoogte in, ik zie het wel, maar corrigeer het niet, zo krijgen de volgers nog een iets betere tijd. Onderstaand figuur geeft de voorsprong aan die ik op elk moment tijdens de wedstrijd had, de terugval in voorsprong had ik op moment ik een afstands-correctie deed (synchronisatie van m’n Garmin met de wedstrijd-afstand)

voorsprong op schema (pijltjes geven afstandscorrecties aan)

voorsprong op schema (pijltjes geven afstandscorrecties aan)

Filmpjes:
Na 10k:

Na 21k (halfweg):

Na 30k:

Finish:

M’n finish-tijd: 3:58:01.

Tevreden over m’n pace-werk, heel vlak gelopen.
Ook de mensen die me hebben gevolgd waren tevreden, heel veel bedankjes ontvangen, een meer dan geslaagde pace-opdracht!

2 Responses to “marathon Antwerpen (pacer 3u59)”

  1. Adelin says:

    Je deed je job uitstekend Peter. Proficiat

  2. Van Rompaey Jurgen says:

    Hey Peter , ik had het plan om jullie groep te volgen maar dat is helaas niet gelukt , de benen voelden zo goed dat ik de groep langs de goeie kant verlaten heb ;) dit was na de bevoorrading aan het justitiepaleis na 7.5 km , plots liepen jullie achter me en ik dacht … ik loop wel verder op gevoel. Ik zag dat Koen een slechte dag had want hij had na 7.5 km al tot twee keer toe aan de kant gestaan om te plassen , wat geen goed teken is. Ik denk dat hij een griepje aan het kweken is. Mijn volgende uitdaging is de great breweries marathon waar ik voor het eerst ga pacen op de 4u30. hopelijk kan ik volgend jaar Antwerpen pacen voor de 3u59. Alvast bedankt voor het tempo tijdens de eerste 7 km en wie weet tot ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.