Trailrun Vlaamse Ardennen

Op het laatste moment me ingeschreven voor de eerste editie van de trailrun door de Vlaamse Ardennen. Momenteel niet echt de vorm om lange afstanden snel te lopen, dus kies meteen voor een rustig tempo en laat snellere lopers me passeren.

net gestart (foto: Jessie)

net gestart (foto: Jessie)

M’n ontbijt is me precies niet helemaal lekker bevallen, want heb gedurende de eerste 5 kilometer constant zure oprispingen. Na het eten van een banaantje aan de bevoorrading gaat dit gelukkig over.

Ik loop vandaag met een een paar Salomons die ik onlangs kocht om ze wat in te lopen. Ik liep er reeds 2 tochten van om en bij de 20 kilometer mee, toen had ik steeds bleinen op m’n hiel. Vandaag heb ik speciaal daarom dikke sokken aan gedaan om dit te vermijden. Na 10 kilometer voel ik de bleinen op m’n grote tenen echter al komen, great denk ik… het is ook wennen om met deze schoen (Salomon Xa Pro 3d) te lopen, ze zijn een stuk zwaarder dan m’n gewone loopschoenen en soms voelt het alsof ik met 2 blokken beton aan m’n voeten aan het lopen ben.

Maar voor de rest loopt het eigenlijk vrij vlot, ik loop nog steeds op een rustig duurtempo en vanaf het 20 kilometer punt begin ik langzaam maar zeker terug lopers in te halen.

Bij de voorlaatste bevoorrading maak ik de fout om m’n flesje niet te laten bijvullen, ik denk dat ik met het restje dat in m’n flesje zit nog de volgende bevoorrading wel zal halen.

Een goede 35 kilometer zijn achter de rug, het is warm geworden en het parcours is een stuk pittiger geworden. Het duurt niet lang eer m’n drank op is en ik serieus dorst begin te krijgen. Ik zet nog even door, maar een kilometertje verder wordt er overgeschakeld op wandelen en de wandelpauzes duren steeds langer. Ik hoop dat de bevoorrading niet ver meer is.

Een boerenweg, ik kom een motard tegen, ik moet uit de kant, spring in de berm, maar deze is hoger dan verwacht en ik val, ik verwens de motard die zelfs niet om kijkt. De schade valt mee, enkel m’n knie wat geschaafd.

De zon brandt verder op m’n hoofd, dorst. Ik kijk op m’n gps, het is iets minder dan 2 kilometer als ik de korste weg naar m’n auto volg, maar ik volg toch maar de gemarkeerde route verder, het zal op die 8 kilometer extra niet meer aankomen denk ik.

Het muziekbos, hier zijn we beschermd voor de zon, maar ik vind het pijltje niet waar ik heen moet. Ik loop wat van links naar rechts. Ik zie een loper lopen, ik weet dat ik hier daarnet al was, maar beter iemand volgen dan daar maar hopeloos te lopen zoeken, misschien vinden we het samen wel denk ik. 2 kilometer extra kost die beslissing me, niet echt iets wat je wilt doen als het al niet goed meer gaat. Ik ben terug op hetzelfde punt van daarnet, ook nu zie ik niet waar we heen moeten. Ondertussen lopen er al 3 lopers hier te zoeken, een paar 100 meter verder vindt de andere loper opeens wel waar we heen moeten.

Hoeveel kilometer heb jij vraag ik aan de andere loper, 38 zegt hij. Valt me dat tegen, ik heb er ondertussen bijna 40. Ik weet dat het waarschijnlijk nog 3 kilometer naar de bevoorrading is. Ik verga van de dorst, maar ben te trots om drank aan de andere loper te vragen, had zelf maar m’n flesje moeten bijvullen, het zal me leren, denk ik.

een kilometer verder is de bevoorrading er eindelijk.... wat ben ik blij te kunnen drinken (foto: Gilberte Scheldewaert)

een kilometer verder is de bevoorrading er eindelijk…. wat ben ik blij te kunnen drinken (foto: Gilberte Scheldewaert)

Ik zie een bordje met nog 4 kilometer, een kilometer verder zie ik eindelijk een bevoorradingspost. Verschillende bekers water worden binnengegooid gevolgd door nog 2 bekers cola’s. Ik voel me direct een stuk beter en kan het terug opbrengen om te beginnen joggen aan 10k/u. Een mooi bosje, ik kan er terug van genieten… langzaam maar zeker komt de finish dichterbij…

bijna aan de finish, nog 400 meter (foto: Jessie)

bijna aan de finish, nog 400 meter (foto: Jessie)

Ik ben toch wel diep moeten gaan vandaag… de aangekondigde 44k zijn er 45.6k geworden in 5:24:52 (8.4k/u). Ik word daarmee 69e op 98 finishers (109 deelnemers).

Blij dat ik er ben.

net gefinisht (foto: Eddy Van Boven)

net gefinisht (foto: Eddy Van Boven)

6 Responses to “Trailrun Vlaamse Ardennen”

  1. Aschwin says:

    Knappe prestatie! Ik heb ook nog getwijfeld om aan deze trail mee te doen. Op het laatste moment toch maar niet. Ik verwacht wel as. zondag mee te lopen in de Manneken Pis Trail te Geraardsbergen. Jij ook van de partij?

  2. kaat says:

    Ooit ooit, als ik jonger ben, doe ik dit ook !

  3. Gert says:

    Leuk om je blog te lezen. Ik heb afgelopen zondag de halve marathon gelopen in de trailrun van de Vlaamse Ardennen. De echt lange afstanden doe ik niet. Ook wij waren in het muziekbos even de weg kwijt (een of andere flauwe plezante moet een pijl hebben weggenomen), maar wij waren met een aanzienlijkr groep waardoor we rap de juiste weg terugvonden. Het was voor mij – ondanks ook een redelijk zware val over een boomstronk na 6 km – een heel leuke ervaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.