Peter’s (Race) Pacer: een tooltje om de perfecte wedstrijd te lopen

Zoals de regelmatige lezer weet loop ik regelmatig eens een wedstrijd als pacer/tempo-maker, waar het de bedoeling is om mensen in een vooropgestelde tijd in een zo vlak als mogelijk tempo te begeleiden. Ook dit jaar staan er reeds verschillende pacer-opdrachten op het programma. Om die opdrachten nog beter te kunnen uitvoeren ben ik de voorbije maanden bezig geweest met het schrijven van een programmaatje dat ik op m’n Garmin Forerunner 735xt kan plaatsen (het is meteen ook één van de redenen waarom de beloofde review van m’n horloge even op zich laat wachten…)

Het probleem

Een probleem tijdens wedstrijden is dat de kilometer-aanduiding langs de kant van de weg zelden overeenkomt met de afstand die je GPS horloge aangeeft. Dit kan verschillende redenen hebben: je loopt niet de meest ideale route, je GPS horloge heeft een afwijking, je bent door een tunnel gelopen waar je geen GPS ontvangst had, het bord staat verkeerd, etc…

Na verloop van tijd kan je eigen afstand ten opzichte van de wedstrijd-afstand behoorlijk beginnen afwijken. Op een volledige marathon kan dat al snel 500 meter worden. Er is niemand die vraagt wat je eigen afstand was op een marathon, maar je moet die 500 meter extra ook nog wel afleggen natuurlijk. Als je loopt voor een marathon binnen de 4 uur betekent 500 meter extra dat je dus een kleine 3 minuten (2:50 om precies te zijn) sneller zult moet lopen. Die tijd moet je natuurlijk niet op 1 kilometer goedmaken maar moet je evenredig verdelen over de resterende afstand zodanig dat je de volgers niet opblaast

Het is in ieder geval behoorlijk wat rekenwerk om bij de kilometer-aanduidingen de perfecte pace te gaan herberekenen. In het begin gaat dit vlot, maar na verloop van tijd begint dat toch moeilijker en moeilijker te worden. En niet blijven vergeten om een vlak tempo te lopen ondertussen natuurlijk…

Een alternatief voor het rekenwerk is om een sneller gemiddelde te targetten (bv 5:30 ipv 5:41 voor een marathon in 4 uur).

Ik ben de voorbije paragrafen over het pacen van anderen bezig geweest, maar dezelfde principes gelden eigenlijk ook als je een best-tijd voor je zelf vooropstelt. Om je beste marathon-tijd te lopen mag je je immers niet opblazen in het begin, maar mag je ook niet te traag gaan lopen, het is dus belangrijk dat je weet wat je gemiddelde is volgens de wedstrijdafstand, dus ook rekenwerk hier… zelfs moeilijker rekenwerk aangezien je voor je best-tijd-attempt op je limieten loopt en tijdens het snel lopen je concentreren om te rekenen niet evident is…

De oplossing: Peter’s (Race) Pacer

Startscherm : voor de race begint…

Het startscherm van het programma toont:

 • de huidige tijd (zodanig dat de opwarming tijdig kan afgerond worden en je op tijd aan de start kunt gaan staan)
 • hartslag: indicatie hoe gestresseerd je bent
 • de geconfigureerde parameters: elke race heeft een andere afstand, als je veel wedstrijden doet zoals mij zou je de config wel eens durven ‘vergeten’ aanpassen hebben
 • Batterij-lading en GPS ontvangst kwaliteit

Eenmaal je op de START knop duwt wordt er automatisch overgeschakeld naar het race scherm.

Race scherm: tijdens de race

Dit scherm is volledig configureerbaar, wat je kan tonen: herberekende perfecte snelheid/tempo, verwachte aankomsttijd, tijd voor/achter op schema, huidige tijd, hartslag, snelheid/tempo, wedstrijdtijd, afstand, gemiddelde snelheid/tempo, batterij-percentage, gps-kwaliteit.

In de introductie vertelde ik reeds over wedstrijdafstanden die niet overeenkwamen met GPS afstanden, hier biedt dit scherm een oplossing voor.
Op het moment dat je naast het wedstrijd-kilometer bord bent duw je op de RONDE/LAP toets op je horloge, dit zorgt er voor dat de afstand op je horloge wordt afgerond naar de meest dichtsbijzijnde ronde-afstand.

Bijvoorbeeld op je GPS toestel staat 5.14 kilometer op het moment dat je je naast het 5 kilometer bord bevindt, je drukt op de RONDE/LAP toets en de afstand past zich aan naar 5 kilometer (alle formules nemen deze nieuwe afstand in aanmerking: gemiddelde snelheid, eta, tijd voor/achter op schema, etc…)

Download

Het programma is gratis te downloaden en gratis te gebruiken, maar een klein gift wordt wel geapprecieerd wanneer je het programma nuttig vindt :)

Downloaden kan in de app store: https://apps.garmin.com/en-US/apps/23ea0301-30c6-4c33-b4ef-63e2b5394e76

Alle moderne Garmin toestellen worden ondersteund.

7 Responses to “Peter’s (Race) Pacer: een tooltje om de perfecte wedstrijd te lopen”

 1. Kaat says:

  Wauw ! Ik ga het niet gebruiken wegens niet van toepassing maar heel knap gedaan!

 2. Wido says:

  Voor ik start indruk krijg ikal het race scherm. En niet het startscherm. Enig idee wat ik fout doe?

  • peter says:

   Alle functionaliteit van het programma is te groot (22kb) om op oudere Garmin toestellen (d2 bravo (titanium), fenix3 (hr), fr230, fr235, fr630, vivoactive) toe te voegen, die hebben slechts 16kb geheugen in data veld modus. Bij die toestellen moet ik me dus beperken tot de essentie van het dataveld en minder essentiele zaken zoals het startscherm er uithalen om het onder de 16k te krijgen….

   Speciaal voor de oudere Garmin modellen heb ik m’n dataveld wel omgevormd naar een applicatie https://apps.garmin.com/en-US/apps/ea97af1f-1e5d-4541-820c-9bd994080d4c , daar heb je wel alle functionaliteit (ook het startscherm), maar een nadeel van de applicatie versie is dat je het niet kan combineren met andere datavelden…. Als je de applicatie versie installeert vind je deze terug onder de “Apps” section.

 3. Chris says:

  Sjiek zeg. Zou dit ook werken op een 910?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.