Vierdaagse van de Ijzer: Dag 2 – Poperinge (25/8)

Ochtendgewicht: 77.7kg – Rusthartslag: 43

“Zwaar gehad vandaag. Stikkapot. Peter”

Dat was de inhoud van de sms die ik kort na de aankomst naar Jessie stuurde. Kort en krachtig (en misschien weinig veelzeggend) maar het vat wel het gevoel van vandaag perfect samen hoe ik me voelde na het doorworstelen van dit lastige parcours.

Het is een verre verplaatsing naar Poperinge vandaag en ik weet sinds gisteren dat je auto kwijt raken met al dat volk geen sinecure is, dus toch maar wat extra vroeg opgestaan zodanig dat ik een uurtje op voorhand ter plaatse kan zijn. Na wat rondtoeren zowaar een gratis parkeerplaats gevonden op maar 500 meter van de start. Effe gebabbeld met de locals van dit straatje (die naar buiten komen kijken) en daarna mijn loopgerief aangeschoten. Half uurke op voorhand kom ik aan bij de startplaats, toiletten opzoeken voor een laatste sanitaire stop. Merde, er zijn er nog van dat gedacht, zo’n bende volk dat staat aan te schuiven zeg en bij sommigen duurt het en blijft het duren. Maar allee, nog 10 minuten voor de start, ik begeef me al lopend naar de start. Ik probeer niet om langs achteren me een weg te banen door het volk zoals gisteren (er staan er precies nog meer en ze staan tamelijk dicht bij elkaar) maar loop naar voren en klim over het hek. Een wandelaar grapt “ge weet dat ze u daarvoor 6 dagen in ‘t cachot kunnen steken eh”, doelend op de militaire achtergrond van dit evenement. Ik glimlach en baan me een weg naar voren.

We hebben het nochtans niet afgesproken maar Gregory (m’n loop-compaan van gisteren) heeft net als mij het t-shirt aan van de Brussels (Half) Marathon 2008, het was zijn eerste marathon was en mijn eerste halve. We praten wat bij en snel is duidelijk dat we ook vandaag samen zullen lopen, het tempo zat goed gisteren en als je onderweg iets kunt zeggen vliegen de kilometers sneller voorbij.

Net voor de start begint het te regenen, wat er voor zorgt dat de wandelaars de BV (een locale miss uit Poperinge) aanmanen om toch maar over te gaan tot het geven van het startschot. Het startschot wordt gegeven en al even snel als dat het begon te regenen daarnet gaat het nu weer over.

Doordat we vooraan geposteerd staan lopen we al snel op kop. Voor ons uit rijdt een politiecombi die opeens rechtsaf slaat terwijl het parcours vooruit wijst. (tiens denken we zou die politiecombi dan toch niet van de organisatie zijn). Anyway wij volgen het pijltje en lopen rechtdoor. Na een tijdje haalt de combi ons terug in. Blijkbaar toch van de organisatie dus, maar ze hadden een verkeerde route genomen.

Ludo Depoortere en 3 medelopers halen ons bij. Hij zegt dat we gisteren goed op beeld te zien waren op WTV, een West-Vlaamse locale zender (ik kan da nie pakken in Oost-Vlaanderen). We sluiten even aan bij Ludo en zijn medekompanen, maar aangezien ze rond de 12k/u lopen besluiten we wijselijk om snel los te laten. Het is allesbehalve ons doel om hier een wedstrijdinspanning te gaan leveren, ons doel is immers om comfortabel te finishen zodanig dat we de volgende dagen ook nog aan de bak kunnen.

We worden langsheen landelijke wegeltjes weggestuurd van Poperinge. Hier is het nog vlak en ondanks de inspanning van gisteren lopen we hier vlot 11k/u zonder al te veel moeite. Aan het 5 kilometer bord van de organisatie zie ik dat m’n Garmin nog maar 2,33 kilometer aanduidt. De tijd loopt nog wel maar de afstand beweegt geen moer. Merde. Garmin gereset en herstart en nu wordt wel de afstand gemeten, maar zowel de cadens meting als de hartslagmeting houdt het voor bekeken. Merde, de technologie zit niet mee vandaag. Lopen zonder hartslagmeter dan maar en het op het gevoel doen.

Vanaf nu beginnen ze er ook pittige hellingtjes in te gooien. In een bos raken we de weg kwijt doordat we de pijltjes niet opmerken. Na een rondje teveel te hebben gedraaid maakt een wandelaar er ons op attent langs waar we heen moeten. Het is soms lastig lopen op deze onverharde paden: ze liggen bezaaid met stenen en boomwortels, oppassen waar je je voeten neerplant dus.

Rond kilometer 7 worden we over een boerenhof gestuurd, aan de andere kant van het hof komen we aan een gesloten hekken, maar de pijltjes wijzen wel voorbij het hek. Onder het hekken gekropen en onze weg verder gezet.

Na 10 kilometer gaan we over de grens, Frankrijk binnen, richting Berthen. We worden richting een zendmast gestuurd, die helemaal boven op een heuvel staat. Verrekt pittige klim en op het einde van de helling wordt de hellingsgraad nog wat opgedreven, het is op karakter dat we blijven lopen.

Aan het 17 kilometer komen we tot bij de controlepost waar we onze badge laten inscannen. Na de controlepost raken we opnieuw de weg kwijt, we lopen hier ongeveer een kilometer te veel (en het is net een pittige afdaling/helling), ja de bepijling vandaag is verre van ideaal.

Vanaf nu krijg ik het ook echt lastig, m’n benen zijn totaal verzuurd, het tempo is gezakt onder de 10k/u en krijg ik met de beste wil van de wereld niet meer hoger. De resterende afstand wordt afgelegd op karakter. Het helpt wel dat ik niet alleen op pad ben, op die manier kunnen we elkaar nog wat moed inspreken. Aan het 20 kilometer punt begint het aftellen, de omgeving is nog steeds mooi maar ik kan de hellingen en het natuurschoon al een stuk minder appreciëren dan in het begin van de wandeling. De kilometers gaan nu tergend traag voorbij.

Aan het 26 kilometer punt komen we samen met de andere afstanden, de wandelaars voor je uit zien is een extra motiverende factor en voor ik het weet ben ik terug 11k/u aan ‘t lopen. Ik voel wel dat het wel niet vlot meer bolt want de benen protesteren en zouden het liefst nu al gaan rusten. Nog 5 kilometer doorbijten en de kerk van Poperinge – het eindpunt – wordt steeds groter en we komen er uiteindelijk aan.

Na 30,21 kilometer in een nettotijd van 3:01:10 (10k/u) zit het er op.

Het is vijf voor twaalf als we aankomen (zowel letterlijk als figuurlijk). Stikkapot.

Morgen Diksmuide.

parcours Poperinge

parcours Poperinge

8 Responses to “Vierdaagse van de Ijzer: Dag 2 – Poperinge (25/8)”

 1. kaat says:

  Hip hip hoera, you did it ! Super !!!

 2. gelukkig was je die combi niet gevolgd … ;-)

 3. oeps, daarnet vergeten: veel succes voor de komende dagen !!

 4. Respect! En zet em op voor de twee volgende dagen!

 5. Is dat niet de Catsberg met die zendmast? Ik denk het wel, is inderdaad een mooi klimmeke :-)

 6. SvenM says:

  Opnieuw een knappe prestatie neergezet! Succes in Diksmuide!!

 7. chris says:

  je bent halfweg ! nu doorzetten he! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.