19e Kaprijkse Jaarmarkt Jogging (25/06)

De Kaprijkse Jaarmarkt Jogging staat op m’n programma niet direct aangevinkt als een hoofdwedstrijd, heb dus niet echt getaperd of gepiekt naar deze wedstrijd toe, integendeel… naar mijn normen zelfs heel veel gelopen (5x op 4 dagen), samen goed voor een kleine 70k. Donderdag weliswaar niet gelopen maar op vrijdag wedstrijddag voel ik me toch verre van superfris precies… :)

Er moet gekozen worden tussen 5k, 10k of 15k. Vandaag loop ik de kortste afstand omdat de vermoeidheid dan niet zo’n rol speelt en omdat ik dan ook gewoon eens lekker snel kan lopen natuurlijk :)

De wedstrijd

Ik positioneer me op de 3e startrij net achter triatleet Reggie Blondeel. Ik weet dat Reggie normaalgezien rond de 15k/u loopt, een snelheid die nog steeds net iets te snel is voor mij om vol te houden, maar het word wel een doel om hem in het oog proberen te houden vandaag. Hij zegt dat ie het in principe wel iets rustiger zal aan doen vandaag omdat ie zondag meedoet in de triatlon te Eeklo.

Eenmaal de start gegeven is heb ik het gevoel dat Reggie te traag loopt, langs alle kanten worden we door lopers voorbijgestoken, maar ik houd me in en blijf mooi in het zog van Reggie. Na 200 meter worden er reeds een paar snelle starters opgeraapt en achtergelaten, dus ik heb er toch snel vertrouwen in dat het met die gemiddelde snelheid best wel goed komt.

Na 600 meter haalt er ons een maat van Stofke in waarvan Stofke gezegd had dat hij in Sint-Margriette aan 15k/u gemiddeld gelopen had op de 5K afstand. Stofkes maat loopt ons snel voorbij en Reggie poogt zelfs niet om die nieuwe loper te volgen. Getverdikke denk ik, wat nu en ik ga toch maar achter die nieuwe loper aan. Ik voel na een paar meter al dat het toch een stuk te snel gaat voor me. We zijn ondertussen op een stuk onverhard aangekomen en ik kom met m’n neus volop in de wind te zitten tussen 2 groepjes in. Ik zie dat Reggie nog kort achter me loopt en hou dus toch maar snel ietske in zodanig dat ik me terug in zijn zog kan nestelen. Kilometer 1 wordt afgelegd in 3:56 (15.2km/u), nagenoeg perfect dus.

Ik vind het lastig lopen op dit stukje onverhard, we halen nog een paar opgeblazen lopers bij die gelukkig mooi rechts lopen zodanig dat we hen kunnen passeren op dit toch wel smalle paadje… Na 500 meter zijn we van het onverharde stuk weg verlost, serieus blij dat ik terug tarmac onder de voeten heb. We worden bijgehaald door een groepje lopers die zich in ons zog nestelen, Reggie blijft het commando voeren en vraagt zelfs niet om over te nemen. Aan het 2 kilometer punt staat er een bevoorrading met water, ondanks dat het al avond is is het nog erg warm en ik maak dan ook dankbaar gebruik van het water om onder de weg een geïmproviseerde douche te nemen, dat doet deugd zeg. Kilometer 2 wordt afgelegd in 4:11 (14.3k/u), een stuk trager dan 15k/u maar ik ben al lang blij dat ik nog kan volgen…

Net voor de bocht beginnen er een paar lopers het commando van Reggie over te nemen, ik ben veruit de minste loper in dit groepje, het gaat net ietsje sneller en het duurt niet lang voor de hartslag over z’n limieten schiet en ik er een eerste keer af moet. Op karakter loop ik het kleine gaatje terug toe. Een paar 100 meter na de volgende bocht vlieg ik er echter terug uit, Reggie ziet dat ik moet lossen en houdt zelf ook in zodanig dat ik zijn zog kan blijven lopen. “Komaan e Peter” zegt Reggie, “stikkapot zit ik jong” zeg ik, maar ik vermoed dat dat wel al duidelijk zal geweest zijn zonder dat ik het zei ook. :) Kilometer 3 zit er op in 4:08 (14.5k/u).

Reggie loopt een mooi vlak tempo en houd het groepje dat me net losliep (en ondertussen een 100-tal meter voor ons loopt) op die manier binnen schot. Ik moet ver in het rood gaan om te blijven volgen, ik begin vaak op m’n horloge te kijken en zie dat die afstand naar de meet maar niet slinkt… Ondanks Reggie’s vlakke tempo moet ik toch de rol nu en dan lossen om daarna onder aanmoedigingen van Reggie terug het gat toe te lopen… Kilometer 4 zit er op in 4:12 (14.3k/u), heb het serieus lastig gehad in deze kilometer…

Even verder is er terug een bevoorrading, 2 bekers water worden snel opgepikt en over het hoofd gekeild, zeiknat ben ik maar het is wel erg verfrissend. Nog een kilometer denk ik, ik maak een mentale klik en neem me voor dat het niet ver meer is en probeer zo goed mogelijk de hoge snelheid aan te houden.

We komen terug in de buurt van het vertrekpunt, net op het moment dat ik me voorneem om m’n eindversnelling te plaatsen om het groepje voor me terug bij te halen zegt Reggie “opgepast ge moet nog een toerke blok lopen voor ge aan de aankomst komt. Damn nog een stuk verder afzien dus en ik nestel me terug in het zog van Reggie.

Op 300 meter van de meet plaats ik m’n eindsprint, ik kom bij het groepje voor me en ga er ook maar meteen over. 5k wordt afgelegd in 20:39 (m’n 3e beste tijd op een 5k dus best wel tevreden met dit resultaat). Maar we zijn er nog niet, de streep ligt nog even verderop, het is nu echt wel aftellen om verder te blijven lopen aan dit hoge tempo. Aan de streep stop ik dan ook bots, dat moest geen meter verder zijn zeg, amai…

5.12 kilometer afgelegd in 21:02 (14.6k/u) (geen uitslagen beschikbaar dus geen idee van m’n plaats in ‘t klassement)

Après-wedstrijd

Reggie passeert even later (hij loopt de 10k wedstrijd en moet dus 2 ronden afleggen), in het passeren bedank ik hem voor zijn uitmuntende hazenwerk, blij dat ik geen ronde meer moet lopen denk ik. :)

Op het moment dat snelle Eddy (die er een lange duurloop van maakt vandaag) passeert aan de streep ben ik precies toch al wat gerecupereerd en loop dus nog maar 2 rondjes met hem mee (10k in 50 minuten), karakter-training :)

Wedstrijdverloop

8 Responses to “19e Kaprijkse Jaarmarkt Jogging (25/06)”

 1. jogginggirl says:

  mooie tijd op de 5 en daarna nog eens 10 km lustig loslopen aan 12/u ? Ge zijt goed in form dus !

 2. Stofke says:

  ‘t was weer plezant hé achteraf ;-)

 3. Chris says:

  goe gedaan Peter, da stikkapot zijn, da’s een voorwendsel om je concurrenten te vlug af te zijn zeker? ;-)))

 4. Het was vooral den aprés die wéér in orde was hé

 5. Luc says:

  Sterk gelopen en ook een mooie tijd.

 6. natalie says:

  Sterke prestatie Peter.Dat heb je alweer prima gedaan in deze temperaturen.

 7. Peter says:

  @veerle: rustig loslopen waren die laatste 10 niet hoor, serieus afgezien om weer op tempo te komen de eerste kilometers samen met Eddy maar op den duur liep het toch wat beter

 8. Patricia says:

  Bedankt om de laatste 10km samen met mij af te haspelen!
  Leuk om daarna allemaal nog eens samen te zitten en zo goed of de tent te sluiten!
  Eddy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.