Appel Loop (26/09)

Ja met zo’n wedstrijdnaam kan je enkel in Nederland zitten :)

Herman had me het SSP criterium aangeraden, het criterium is opgericht ter promotie van de loopsport in Zeeuws Vlaanderen en bestaat uit 10 wedstrijden; er wordt steeds in mooie landelijke omgeving gelopen,…

Daar was ik wel voor te vinden en Zeeuws Vlaanderen is nu ook zo ver niet dus ik was er wel voor gewonnen.

Eén probleem echter de eerste loop is 1 week voor de halve marathon van Brussel (dit was mijn eerste wedstrijd die ik liep, dat blijft toch iets speciaals he). Normaalgezien had ik me voorgenomen om het weekeinde voor Brussel geen wedstrijden te lopen om op die manier volledig uitgerust aan de start te komen,…

Maar de Appel Loop, die de 1e wedstrijd van het SSP criterium is, is vandaag 26/09… en die steekt dus stokken in de wielen. Toen ik dat vertelde op facebook reageerde Julie prompt met is da nen “tegenvaller” zeg, nu moét je wel een wedstrijdje doen. Heel grappig natuurlijk, alluderend op het feit dat ik tamelijk veel wedstrijden loop, maar ik ging normaalgezien echt proberen een rustweekend inplannen, echt waar… :)

Voor ik vertrek neem ik me dan maar “Plan B” voor, op het gemak de wedstrijd lopen…

Er moet gekozen worden tussen drie afstanden (5 – 8 – 13), ik kies toch maar voor de langste afstand, het moet nog een beetje de moeite zijn voor naar olland te rijden he… :)

De wedstrijd

Ik zie dat er niet al te veel deelnemers zijn (105 mensen verdeeld over de 3 afstanden), ik wil straks niet helemaal alleen komen te vallen dus ik positioneer me toch maar redelijk vooraan. Ik start heel rustig aan ongeveer 12km/u, maar na een 100 tal meter stokt het tempo van het groepje waarin ik loop en valt er een tamelijk groot gat naar het groepje daarvoor. Ik loop dus maar het gat toe en hang me bij het volgende groepje. Ondanks m’n rustige start wordt de 1e kilometer daardoor toch a 14km/u.

gaatje toelopen in de start-kilometer...

gaatje toelopen in de start-kilometer...

Ik haak m’n wagonnetje aan aan het groepje, de snelheid blijft rond de 14km/u schommelen, maar geen nood, ik weet ondertussen al dat ze straks de snelheid wel zullen lager leggen… maar deze keer loopt het anders, aan het 2 kilometer punt nog steeds rond de 14km/u, pfft ze houden het wel lang vol denk ik… Als we aan het einde van de 4e kilometer nog steeds aan zo’n snelheid aan het beuken zijn besef ik dat deze mensen dit wellicht de rest van de wedstrijd zullen volhouden. Ik voel dat dit niet aan mij zal besteed zijn en neem me voor om te proberen tot kilometer 5 het tempo te volgen en daarna mijn eigen tempo te zoeken…

In kilometer 5 geven de tempomakers van het groepje er nog een snok aan en de snelheid gaat een stuk boven de 14km/u, pfft, ik los het groepje iets vroeger dan ik verhoopt had en zoek een iets rustiger tempo met als doel om m’n hartslag toch wat te laten zakken…

Een 300 tal meter verder zie ik dat er nog 2 lopers lossen uit het groepje waarin ik me daarnet bevond, ik probeer dichter te komen, maar het is precies alsof ik steeds op dezelfde afstand blijf hangen…

het grootste gedeelte van de wedstrijd loop ik alleen...

het grootste gedeelte van de wedstrijd loop ik alleen...

10 kilometer punt kom ik door net onder de 45 minuten, allesbehalve de rustige wedstrijd die ik me voornam te doen dus… Ik ben nu al een 5 tal kilometer op jacht op de 2 lopers voor me, ik krijg ze na een bocht terug in mijn vizier en slaag daardoor er in om m’n tempo toch terug iets hoger te leggen… 1 van de 2 lopers voor me verdappert ook en gooit daardoor de andere los.

de aankomst... zoals steeds in een wedstrijd, verrek blij van die streep te zien =)

de aankomst... zoals steeds in een wedstrijd, verrek blij van die streep te zien =)

Ik slaag erin om de losgegooide loper (die op dat moment nog steeds een 100 tal meter voor me loopt) in te halen en achter me te laten, de andere loper haal ik echter niet meer bij en eindig daardoor de 12.88 kilometer in 57:43 (13.4 km/u, 16e op 41 deelnemers, voorwaar een sterk deelnemersveld).

Goed voor een 2e beste tijd op deze afstand dus heel tevreden hoor met dit resultaat.

En nu me de rest van de week kalm proberen te houden met het oog op Brussel volgende week zondag… :)

Wedstrijdverloop

pittige eerste 5 kilometer, de rest van de wedstrijd op karakter door gaan...

pittige eerste 5 kilometer, de rest van de wedstrijd op karakter door gaan...

9 Responses to “Appel Loop (26/09)”

 1. Dirk Van Thuyne says:

  Zowat alle toppers lopen een snelle tien kilometer een week voor hun (halve) marathon. Goed gedaan en veel succes in Brussel.

 2. anita says:

  Je hebt weer een goede wedstrijd achter de rug,veel succes in Brussel.

 3. Joris says:

  Kewl !!!! …

 4. natalie says:

  knap resultaat hoor Peter…succes in Brussel.

 5. Stofke says:

  Ge keut nie hé, nieje ge keut nie, al bij al terug een dijk van een wedstrijd om het op zeun ollans te zeggen

 6. Gert says:

  Goed gelopen… en de bondscoach heeft precies ook door dat je in vorm bent en je toegevoegd aan de nationale selectie :-)

 7. Layla says:

  Knappe prestatie, Peter!
  Goed gelopen.
  Groetjes Layla

 8. Peter says:

  @gert: bondscoach Herman ;)

 9. Julie says:

  “je wil niet alleen vallen en dus sta je vooraan”… nee Peter, je stond vooraan omdat je zoals altijd stevig wilde starten, geef het maar toe! :-p Sterk gelopen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.