200 wedstrijden! (en m’n persoonlijke top 10)

In 2007 startte ik met lopen via Start To Run, een klein jaar later liep ik m’n eerste wedstrijd: de halve marathon van Brussel. Sindsdien heb ik vrijwel wekelijks een wedstrijd gelopen, maar ik schrok er wel van dat wanneer ik al m’n gelopen wedstrijden optelde dat ik reeds aan 208 kwam! Vooral 2010 was een “zot” jaar, in dat jaar liep ik namelijk 77 wedstrijden. :)

Het is moeilijk om 10 favorieten er uit te pikken (en 10 is niet zo veel dus vele leuke wedstrijden haalden m’n top 10 niet)… maar ik heb toch een poging ondernomen om m’n persoonlijke top-10 samen te stellen:

1 brussel De (halve) marathon van Brussel: schitterend parcours dat heel afwisselend is… doorheen tunnels, hellingen op en af en finish op de grote markt. Ik liep deze wedstrijd reeds een paar keer, maar het was ook m’n allereerste dus voor mij blijft deze zoiezo altijd speciaal.
2 flemalle Le trail ça Flémalle: ik liep reeds heel wat trail-runs, velen haalden m’n top-10 niet, maar deze moest er absoluut in, dit is de mooiste trailrun die ik ooit liep! Wat een superparcours, van begin tot einde genieten van de natuur!
3 5-etappe-391-300x200 De 5e etappe van de hardloop4daagse was voor mij de zwaarste etappe van deze 4-daagse wedstrijd, maar ook absoluut de mooiste van de 6 etappes, dit is op en top genieten van het lopen doorheen de veluwe met al de ingrediënten van de veluwe: zandverstuivingen, los duinzand en prachtige uitzichten.
4 IMG_4886-200x300 ‘t is (voor) niks!! is een prachtige wedstrijd over de stabrechtse heide, een absolute aanrader en buiten de start en finish nagenoeg volledig onverhard. Dit was ook m’n eerste (en voorlopig enigste) marathon die ik als wedstrijd liep, ik finishte in 3:37:31.
5 Clipboard01 De Antwerp 10 miles is een mega-evenement. Doorgaans verkies ik kleinschaligere evenementen, maar de sfeer bij de 10 miles is top. Wat het voor mij extra speciaal maakt is dat we dit doorgaans lopen samen met enkele collega’s van het werk, wat het toch zeker wel een extra dimensie geeft.
6 Trail-des-Bosses-13022010-74-300x200 Le Trail des Bosses is een mooie trail-run tegen Braine-Le-Comte. Zoals steeds is het in trailruns op en top genieten van de natuur, wat het een extra dimensie geeft voor me is dat het in 2012 het parcours was voor m’n eerste ultra-wedstrijd (45k) en in 2010 m’n eerste ervaring met trail-runnen tout-court
7 SP_A0605-225x300 Race The Train is een concept-wedstrijd in Wales. Weekje alleen op pad in Wales, elke dag werd er wel een stukje gelopen en/of gewandeld en op het einde van de reis werd er ook nog een wedstrijdje meegepikt. Ik versloeg de trein weliswaar (net) niet, maar heb toch super-goede herinneringen aan deze race.
8 Ursel-24-01-10-255-300x200 Ursel Onderdale Jogging is een locale wedstrijd met een heel afwisselend parcours: modderstroken, vals plat, Ursel berg en tegenwind. De wedstrijd wordt opgeluisterd door een speaker met casette-bandjes (met super-oude muziek) ter hoogte van café de noenzon. In ruil voor je borstnummer krijg je nadien steeds iets van fruit of groente mee als naturaprijs. Voor mij een topper onder de locale wedstrijden.
9 nieuwvliet Zomerloop Nieuwvliet: maakt deel uit van 4 zomerlopen en worden op een dinsdag georganiseerd. Voor mij is deze omloop speciaal omdat ik hier Jessie de eerste maal zag.
10 peter-sijsele-300x199 Levenslijnloop Sijsele: nooit ben ik dichter geweest om m’n ultieme doel te bereiken (10k lopen sub 40′). Ik finishte de wedstrijd in 39:35, maar op m’n Garmin stond er nog maar 9.8k. Ik liep nog 200 meter verder door en vestigde m’n huidig PR op de 10k: 40:11

12 Responses to “200 wedstrijden! (en m’n persoonlijke top 10)”

 1. julie says:

  Leuke selectie. Alleen de 10 miles verbaast me. Dat evenement is zodanig uit zijn voegen gebarsten dat je er langer over doet om na de finish terug aan ‘t station te geraken dan de 10miles te lopen. Daar zien ze me nooit meer terug. Maar die trail, die moet ik eens proberen!

  • peter says:

   Als je vooraan kan starten kan je best hard doorlopen hoor Julie. Wat de 10 miles speciaal maakt zijn de vele supporters en het mogen lopen op plaatsen waar je anders niet mag komen zoals de Kennedy-tunnel, de konijnepijp, etc… En het feit dat je een aantal collega’s tot sporten kan aanzetten, maakt het ook leuk. :)

 2. Koen says:

  mooi lijstje … en zo zie je maar … iedereen is anders … persoonlijk hou ik meer van het massagedoe

 3. kaat says:

  haha ! inspirerend ! Ik sta te kijken van de HM Brussel, is die met veel hellingen ? Wellicht :-( En ja, die eerste blijft speciaal ! Misschien moet je ‘m daarom ook nooit twee keer doen (eerste keer 10M vond ik zalig en beste wedstrijd ever, de tweede keer dat ik ‘m deed vond ik het balen).

  • peter says:

   Het is een heel pittig parcours in Brussel, als je daar de eerste 10k te hard loopt betaal je dat dubbel en dik terug in de 2e helft. Ik liep de wedstrijd nu reeds 3 maal en hij is me eigenlijk nog nooit tegengevallen (ik was wel iedere keer ietsje sneller dat helpt natuurlijk ook al om content te zijn).

   Maar het is wel een aanrader deze wedstrijd, je passeert bekende gebouwen, de bevoorrading is super (elke 3k water en/of sportdrank!), de sfeer is super en er is veel volk (maar niet te veel)

 4. Timperman Carlos says:

  Leuk om te lezen die selectie. Je hebt er wat ‘sluitspelden’ mogen prikken sedert 2008. Wij zijn op hetzelfde moment gestart. Mijn teller staat nog maar op 80 wedstrijden en ik brand van verlangen om volgend jaar toch die 100 te halen.

 5. Joeri Schepers says:

  Vind zowel Bxl, als A’pen raar in een lijstje van een gedreven jogger. Maar elk zijn keuze hè. Had wel gehoopt er te kunnen instaan met de 6 uur. Maar wacht maar tot 2014 of 15 dan organiseer ik een hele mooie

  • Peter says:

   de 6 uur was zeker een topmoment en een mooie wedstrijd, maar er zijn veel mooie wedstrijden en topmomenten die m’n lijstje niet hebben gehaald joeri, 10 op een totaal van 208 is nie veel ze :)

 6. crazybob says:

  Trail des Bosses en ‘t is voor niks kan ik zeker beamen. In Brain le Comte loop ik binnen een dikke maand zelfs hun eerste ultra mee. Dan heb ik er alle afstanden eens een keertje afgelegd. De marathon in Geldrop heeft m’n vrouw dit jaar gedaan, terwijl ik er de halve gewandeld heb met m’n moeder. Super toffe atmosfeer! Staat zeker nog op m’n to-do lijstje.
  De Antwerp 10 miles is dan weer een speciaal geval hé. Dat massale gedoe erop schrikt me ook wat af, maar heb er toch een speciale relatie mee. Heb er zelf (marathon bijgerekend) al elk jaar gelopen sinds ik begonnen ben (behalve in 2011 door rugblessure) en hou er toch telkens een leuk gevoel aan over. Ik ben dan ook afkomstig van Antwerpen en dat is dan misschien een van de weinige dingen waar ik nog trots op kan zijn, die wedstrijd. Als je puur naar het parcours kijkt kan je niet anders dan toegeven dat dat een knaller is, zeker nu je door de Kennedy loopt en niet meer 2x de konijnenpijp.
  Ikzelf, zou bij jouw lijstje nog het Herselts joggingcriterium willen toevoegen en de natuurlopen in Lier. Gewoon omdat dit twee superfijne organisaties zijn. In Herselt zijn het altijd leuke competitieve wedstrijden op mooie parcoursen en in Lier loop je quasi voor niks een hele winter op niveau en kan je je toch blijven opladen voor wedstrijdjes in die donkere periode.
  In het buitenland zou ik de 6-uur van Stein willen vermelden en Gruissan Phoebus Trail. Twee totaal verschillende ultra’s, de eerste 6 uur rondjes draaien in een parkje net over de grens in Nederlands Limburg en de andere een super goed georganiseerde trail over een prachtig wild rotsachtig parcours aan de kust in Zuid-Frankrijk. Op de eerst heb ik m’n debuut gemaakt op een ultra en heb ik in mijn ogen m’n beste prestatie ooit geleverd. Er heerst ook een ongelooflijk kameradelijke sfeer op die omloop. Echt een keer proberen! Tja, daar in Frankrijk, daar heb ik nog geen enkele organisatie weten over gaan. Op ieder hoekje van het parcours stonden seingevers, super bevooradingen. Niets problemen, prachtige omloop, raar dat ik er nog geen tweede maal ben gaan lopen….

  • Peter says:

   Ik heb ook getwijfeld om me in te schrijven voor de 65 van le trail des bosses dit jaar, maar heb besloten om toch maar eerst eens een jaartje proberen concentreren op wat kortere afstanden om terug wat snelheidswinst te maken (ik zou graag eens 10k sneller lopen dan 40′). Verder lopen kan ik nog altijd, maar de leeftijd staat nu ook al op 36, dus het is nu om doen als ik nog wil rapper worden… :)

   In de toekomst wil ik Stein nog eens lopen, de sfeer schijnt daar idd super te zijn. Als je graag lange afstanden loopt moet je zeker de 6 uur van aalter eens bekijken. Het is minder qua prestige dan in Stein, maar de sfeer was daar ook wel super en de organisatie was top, een aanrader, verslagje van mijn 6 uur van Aalter vind je hier: http://peterdedecker.com/23-07-2012/6-uur-van-aalter-217/ (haalde m’n top 10 net niet, net zoals dat m’n overwinning in de hoeve aan de wegloop de top 10 niet haalde, misschien moet ik volgende keer toch maar voor een top 20 gaan :))

   De natuurlopen in Lier heb ik nog niet meegedaan, maar heb er wel al goede dingen over gehoord, het ziet er wel een leuk concept uit, eens moeten noteren voor volgend jaar. :)

 7. Kaike says:

  Ik zit sinds 2009 aan zn 100 verschillende joggings en aan 183 joggings in totaal:) maar moet nog enkele ook nog toevoegen dit jaar ook nog:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.