Geocaching How To: een snelstartgids

een geocache

een geocache

Nadat ik m’n Geo Caching uitdaging had gedaan waren er een aantal mensen die er ook interesse in toonden, maar niet goed wisten hoe er aan te beginnen.

Ik ben verre van een expert in geocaching, maar ik heb hen toen beloofd om er eens een artikeltje aan te wijden en bij deze (met een beetje vertraging) vandaag een kleine gids “how to geocache“,… :)

Het basisprincipe

Het basisprincipe van geocaching is dat er een “item” verborgen is in een “cache”. Met behulp van GPS navigatie probeer je deze cache locatie te ontdekken en vervolgens een actie uit te voeren op de cache zoals “taggen” of een item wisselen in de verborgen schat.

cache = een ander woord voor verborgen schat.

taggen = een ander woord voor bewijzen dat je de cache hebt gevonden, een tag kan elektronisch gebeuren op de geocaching site of gewoon op papier.

loggen dat we het gevonden hebben, de locatie taggen

loggen dat we het gevonden hebben, de locatie taggen

Caches – de belangrijkste soorten

 • Traditional Cache: De verborgen schat bevat minimaal een logboek waarin je je naam en datum kunt in bijschrijven. Vaak bevat de schat ook andere voorwerpen. Als je een voorwerp uit de schat verwijdert is het de bedoeling om een ander voorwerp in de schat terug te plaatsen (=ruilen van bv een beertje voor een bal). De coördinaten van de traditional cache leiden je onmiddelijk naar de “schat”.
 • Multi-cache: Een multi-cache omvat meerdere locaties, vaak is het zo dat de coördinaten van de multi-cache je leiden naar de eerste verborgen locatie en dat je pas op deze locatie de coördinaten krijgt van de volgende locatie. De laatste locatie bevat minimaal een logboek en eventueel andere voorwerpen om te ruilen.
 • Puzel Cache: Bij puzel caches moet je eerst een raadsel oplossen (al dan niet complex) om de coördinaten van de locatie te vernemen. Puzel Caches kunnen ook een speciale vorm van multi-caches zijn, waar je op elke locatie dan een nieuw raadsel vindt om tot de volgende verborgen locatie te komen.
 • Earth Cache: Een Earth cache geeft je bepaalde coördinaten van een “speciale” plaats op aarde. Eenmaal je op de cöordinaat aankomt zie je dan wat de locatie speciaal maakt. Dit kan bv een mooie boom, een heuvel, etc… zijn
 • Webcam Cache: De coördinaten die je krijgt duiden de locatie van een webcam aan. Het idee is dat je de locatie logt door jezelf voor de webcam te plaatsen en iemand anders dan via de website (die je kreeg bij de opdracht) de foto te laten vastleggen.

Geocaching Step By Step – de voorbereiding

 1. Ga naar geocaching.com en maak er een (gratis) account aan.
 2. Kies in het menu Play voor Hide & Seek a cache
 3. Naast address tik je de naam van de gemeente en bij mile-radius zet je het aantal mijl dat de locatie van die gemeente mag liggen, bv 5 mijl (=8 kilometer)
 4. klik op Go
 5. Kies uit de lijst welke geocache je wilt zoeken.
 6. Sla vervolgens de locatie van deze geocache op in je gps of telefoon. Het makkelijkste is om Send To Gps of Send To Phone te doen, maar je kan de coördinaten die je ziet ook manueel invoeren op je gps of telefoon. In het voorbeeld hieronder zijn de coördinaten Noord 51? 09.312 en Oost 3? 18.526.
de opties die je krijgt om de locatie op je gps of smartphone te plaatsen

de opties die je krijgt om de locatie op je gps of smartphone te plaatsen

De coördinaten manueel invoeren is verschillend van toestel naar toestel. Op m’n Garmin Forerunner 305 zijn dit de acties die ik moet ondernemen om het punt toe te voegen in m’n toestel:

 • Knop Mode
 • Kies menu-item Navigation(knop Enter)
 • Kies Mark Location (knop Enter)
 • Ga met de pijltjes-toetsen naar het item Position en druk op de knop Enter
 • Vul de cöordinaten in en kies voor Done wanneer je klaar bent

Geocaching Step by Step – de zoektocht

 1. Begeef je naar het startadres dat doorgaans staat aangegeven op de detail-pagina op Geocaching.
 2. Start je Gps en zet de doellocatie op het te zoeken punt
 3. Loop in de richting van het punt, eenmaal je in de nabijheid van het punt komt (minder dan 100 meter) moet je beginnen opletten. (Een gps signaal is immers niet loep-zuiver en het zou kunnen dat de geocache niet exact op het punt verborgen zit dewelke je gps aangeeft)
 4. Zoek de omgeving af, een cache mag niet begraven zijn maar is wel altijd verborgen (let bv op onnatuurlijke opstapeling van stenen, takjes die naast elkaar liggen enz…)
 5. Schat gevonden? Log je vondst en herstel de bergplaats in de originele verborgen staat zodanig dat de volgende geocacher er net zoveel fun aan beleeft. Indien je een item wegneemt uit de cache, steek er dan zeker minstens iets evenwaardigs terug in de plaats.

Navigeren naar opgeslagen coördinaten zijn verschillend van toestel naar toestel, dit zijn de acties die ik moet ondernemen op m’n Garmin Forerunner 305:

 • Knop Mode
 • Kies menu-item Navigation(knop Enter)
 • Kies Find (knop Enter)
 • Kies List All (knop Enter)
 • Kies de locatie met behulp van de pijltjestoetsen en druk vervolgens op Enter
 • Kies Go To (knop Enter)
 • Druk vervolgens op de knop Mode om het schermpje weer te geven met het kompas en loop dan in de richting die het pijltje aangeeft :)

we naderen het punt...

we naderen het punt…

Opmerkingen:

 • Geocaching.com biedt ook een betalende service aan, waarmee je dan makkelijker kan zoeken. Ikzelf heb de gratis versie van hun service gebruikt.
 • Indien je een smartphone hebt dan bestaat er ook een app die je kan gebruiken zodanig dat je meteen kan geocachen van op je telefoon.

Happy Geocaching! ;)

9 Responses to “Geocaching How To: een snelstartgids”

 1. Berry says:

  Is dat een beetje zelfde principe als de dauwtrippers ?

 2. David says:

  Coole uitleg!
  Ik heb ooit eens een geocacher in de Ardennen vergezeld en dat sprak me onmiddellijk aan.
  Als militair heb ik ook enige voorkennis ter zake. Het is er nog niet van gekomen met m’n Forerunner 410.
  Maar volgende week komt de smartphone toe en beschik ik dus over twee toestellen die aan geocaching kunnen doen.
  Dan is het nog kwestie van tijd te vinden, want geocaching is naar ‘t schijnt sterk verslavend. Men wil steeds meer plekken scoren…

 3. Julie Mestdagh says:

  Amai, ge moet daar precies voor gestudeerd hebben om dat te kunnen doen :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.